MATTI SIIVONEN: “Talkootyössä parasta on, kun saa muutkin innostumaan”
Matti Siivonen on lammilaisille tuttu kasvo. Hänet on totuttu näkemään kaikenlaisissa tapahtumissa yleensä järjestäjän tehtävissä tai sitten yksityisissä juhlissa kamera kädessä ikuistamassa tapahtumia.
“Aina ihmisten jaloissa pyörimässä, vaikka kuinka koitan tapetteihin sulautua,” niin kuin hän itse asian ilmaisee.

Matti Siivonen koluaa kameransa kanssa Lammin metsiä ahkerasti. Hän tietää muun muassa missä kylmänkukat Lammilla keväisin kukkivat. Kuva: Susanna Mattila
Siivonen jäi vuonna 2017 eläkkeelle kiinteistönhuollon palveluohjaajan työstä. Lammin vanhassa sairaalassa ensimmäisen henkäyksensä vuonna 1952 vetäisseenä hänet voitaneen laskea paljasjalkaiseksi lammilaiseksi. Työ vei miestä muuallekin, muun muassa pääkaupunkiseudulle, mutta paluumuutto Lammille tapahtui vappuna 1990. Runsaan neljännesvuosisadan hän on ollut mukana järjestämässä vipinää Lammin kulttuurielämään.
“Työskentely Lammin kunnassa teki sen, että ajauduin monenlaiseen toimintaan mukaan. Lammilla nuorisotyötä luotsanneen Taina Laitisen kanssa tehtiin monta projektia. Diskoja, elokuvia ja konsertteja nuorisolle. Kymmenen vuotta teimme yhdessä Pellavarockia. Sitten kuntaan tuli sivistystoimenjohtajaksi Päivi Tuomi, joka oli helppo saada innostumaan erilaisista asioista,” Matti Siivonen muistelee.
“Lammi-kirjan tekeminen oli myös hieno kokemus. Kirjan kuvitusta kuvatessa aloin katsella tuttua ympäristöä aivan uusi silmin. Sen ansiosta pääsin myös käymään pihoissa, joihin ei muuten ole pääsyä,” Matti muistelee.
Lammin ensimmäinen Kulttuuriviikko sai alkunsa, kun Turvantalon elokuvakoneet oli juuri saatu huollettua. Niille piti saada käyttöä. Tuomi hoiti rahoituksen, ja niin Siivonen pyöritti viikon ajan elokuvia Turvantalolla ja Kulttuuriviikko oli syntynyt. Kulttuuriviikoksi vakiintui itsenäisyyspäivän tienoo ja sitä vietettiin useampana vuonna.
“Kulttuuriviikosta tuli sitten jossain käytäväkeskustelussa mieleen, että kyllähän kesällekin pitäisi jotain saada, muutakin kuin Pellavamarkkinat. No, syntyi Lammi-viikko, mutta niihin aikoihin Päivi jatkoi Lammilta matkaa muualle. Hänen kanssaan ideoitiin ja järjestettiin myös Untulassa tömisee, joka oli kunnan ja MLL:n yhteisprojekti. Sen tiimoilta olen useamman kerran jutellut Mauri Anteron (Numminen) kanssa puhelimessa Mommin ja Gommin konsertin järjestelyistä,” Siivonen kertoo.
Tässä vaiheessa paikallislehdessä Matti Siivonen ylennettiin Lammin avainten herraksi. Ihmiset olivat tottuneet soittamaan Matille, kun tuli jokin ongelma, avaimet jäivät noutamatta ajoissa tai jokin ongelma piti saada ratkaistua.
“Liian mukava mies, ei osaa kieltäytyä,” hän itse luonnehtii.

ARS Peltolehto oli hieno kokemus, sanoo Matti Siivonen. Kuvassa on meneillään yksi Lammi ennen vanhaan -illoista, ja Peltolehdon sali on täyttynyt kuulijoista. Siivonen toimi koneenkäyttäjänä, kun Jaakko Rautavirta kertoi valokuvista. Kuva: Susanna Mattila
Vuosirytmi oli pitkään Siivosella sama. Vuosi alkoi 9:n luokkien konsertin järjestelyillä ja jatkui musikaalin rakentamisella ja kuvaamisella. Kameraseura oli useana vuonna kuvaamassa kumpaakin tapahtumaa, Matti muiden mukana.
“Kameraseurakin on nostettu kolme kertaa nafataliinista minun aikanani,” hän sanoo.
Toukokuulla ohjelmassa oli nuorisotoimen kanssa kesäleirin järjestämistä, sitten seurasi Pellavamarkkinat ja Pellavarock. Väliin mahtui hieman Lammin Kotiseutulehden avustamista, kunnes oltiin jo Lammin Kulttuuriviikossa.
“Kotiseutulehdessä olen tähän asti ollut aina mukana jonkinlaisena ulkojäsenenä, antanut valokuviani lehden käyttöön,” hän kertoo.
Kuluvana vuonna hän on ollut tiiviisti mukana lehden tekemisessä, tällä kertaa varsinaisena toimikunnan jäsenenä. Kamera on pysynyt miehellä kädessä jo 50 vuotta. Hänen valokuviaan julkaistaan tämän tästä esimerkiksi maakuntalehtien lukijan kuva -palstoilla. Lammin maisemia Siivonen on tallettanut ahkerasti ja koonnut niistä useita näyttelyitä. Hän on myös Pro Ormajärvi -yhdistyksen Ormajärven vuosi -valokuvauskilpailun taiteellinen johtaja.
Lammin Kotiseutulehden hallintaan siirtymässä oleva Lammi-galleria on Siivosen aikaansaannos. Lammi-galleriassa on valokuvia Jaakko Rautavirran kokoelmasta, joka koostuu Lammin keskustaa kuvaavista valokuvista 1900-luvun alkupuolelta aina 1960-luvulle saakka. Lisäksi Lammi-galleriaan on taltioitu muun muassa viimeisimmän Lammi-viikon tunnelmia.
Matti Siivonen on mukana Turvantalon toiminnassa vapaaehtoisena kiinteistönhoidon konsulttina, johon talon käyttäjät helposti tukeutuvat teknisissä asioissa. Viimeisimmäksi Siivosen aloitteesta ja suurelta osin järjestämänä toteutettiin Lammin Kotiseutulehden ARS Peltolehto – Lammin taidekesä 2018 -näyttely. Lähemmäs 500 ihmistä vieraili näyttelyssä ja oheen järjestetyissä yleisötilaisuuksissa kesäkuussa ja Lammi-viikon aikana elokuussa.
“Peltolehtoa oli hienoa tehdä, oli kiva pyöriä tuossa keskellä kylää. Yleisömenestyskin oli hieno, vaikka enemmänkin olisi voinut väkeä käydä,” hän sanoo.
Matti Siivosen mukaan vapaaehtoistyössä paras palkinto on se, kun saa muutakin innostumaan ja lähtemään mukaan projekteihin. Hyvin usein tunne on kuitenkin kuin Don Quijottella, kun toisten innostuminen osoittautuukin kuvitelmaksi.
Lammin ja lammilaisuuden hyväksi tehdystä työstä Matti Siivonen palkittiin tänään Lammin joulunavauksessa Vuoden lammilainen tunnustuksella. Tunnustuksen myöntää Lammi-viikon toimikunta, joka vastaa myös Lammin itsenäisyyspäivän juhlan järjestelyistä.
“En ole yksin tehnyt yhtään mitään, kaikki on aina ollut tiimityötä. Olen vain tullut kelpuutetuksi mukaan ryhmään jostain syystä, kokemaan yhdessä tekemisen riemua. Ei tällaisesta oikein voi palkita kunniakirjalla, tulkaa mieluummin mukaan seuraaviin projekteihin. Mutta kun tuota reilun neljännesvuosisadan rupeamaa alkaa katsella taaksepäin, otan tämän tunnustuksen vastaan kiitoksena läsnäolosta,” sanoo vuoden lammilainen, Matti Siivonen.

Matti Siivonen kuvasi muina miehinä Vuoden lammilainen 2018 -julkistusta, ja sai aikaan ansaitun kohahduksen ja aploodit, kun Lammin itsenäisyyspäivän toimikunnan puheenjohtaja Maarit Liukkala paljasti tunnustuksen saajan. Kuva: Susanna Mattila
Susanna Mattila
Lammille.fi
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.