Sunnuntai 28.05.2023
Nimipäivät: Alma
Lammi
Selkeää
6°C
Tuuli: 2 m/s SSW
 

Kun sattuma puuttui peliin 

Hauholaiset kaverukset, Antti Teivonen ja Hannu Salminen seisoivat eräänä yönä ulkona, Hannun kotipihalla. Takana oli tavallinen ilta, oli saunottu ja nyt oli Antin tarkoitus lähteä kotiin. 

Valtatieltä kuului kuitenkin ääni, joka kiinnitti kaksikon huomion. Kuulosti siltä, että joku ajoi kovaa. Sitten auton valot katosivat ja alkoi kuulua rytinää.  

– Ei tiedetty tarkkaan mihin auto oli päätynyt, mutta lähdettiin kuitenkin katsomaan. Ensin ajettiin ohikin. Sitten leimahti liekki, ja auto oli helppo paikallistaa, he kertovat.

Hannu Salminen ja Antti Teivonen olivat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. He osasivat myös toimia oikealla tavalla. Heitä muistettiin hengenpelastusmitalilla viime kesänä. Kuva: Susanna Mattila

Viime kesänä Hannu Salminen ja Antti Teivonen sattuivat olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. He osasivat myös toimia oikealla tavalla. Heitä muistettiin tasavallan presidentin hengenpelastusmitaleilla. Kuva: Susanna Mattila

Linnuntietä paikalle on puolisen kilometriä, mutta autolla matkaa tulee enemmän. Auto jätettiin tien sivuun ja Antti otti puhelimen esille. Hän soitti ensimmäiseksi 112:n ja Hannu kiiruhti katsomaan, onko autossa ketään. Kuljettajan lisäksi autossa ei ollut muita. 

Koska liekit paloivat jo, oli pakko toimia nopeasti. Ensin he yrittivät saada kattoikkunaa rikki, mutta se ei onnistunut. Seuraavaksi Hannu rysäytti tuulilasin sisään ja syöksyi auttamaan kuljettajaa. Kuljettaja oli vielä tajuissaan, kun pelastusoperaatio alkoi. 

– Kyllä siinä kohtaa oli ainoa ajatus päässä, että uloshan se on sieltä saatava. Saimme ohjeita, että pitäisi lähteä etsimään sammutinta, mutta näimme että siihen ei ole aikaa. Kuljettajan nilkat olivat vielä autossa, kun auton sisusta alkoi palamaan. 

Hannu ja Antti kiskoivat kuljettajan noin viiden metrin päähän autosta. He kertovat hämmästyneensä, miten nopeasti auto leimahti kokonaan liekkeihin. Hauhon VPK tuli paikalle kymmenessä minuutissa, poliisi ja Medi-Heli olivat myös nopeasti paikalla. 

– Pelastajat tulivat todella ripeästi ja koko ketju toimi todella hienosti, Hannu toteaa. 

Hannu sanoo, että onnella oli iso rooli asiassa. Minuuttia myöhemmin Antti olisi istunut autossaan ja hän itse olisi ollut jo sisällä. Kumpikaan ei ehkä olisi kuullut mitään. Toisaalta jos toinen olisi sattunut paikalle yksinään, ei kuljettajan autosta uloskiskominen olisi onnistunut. 

– Täytyy vain toivoa, että jos joskus itselle käy jotain, käy samanlainen tuuri ja joku tulee apuun, he toteavat. 

Antti Teivonen ja Hannu Salminen vastaanottivat tasavallan presidentin myöntämät hengenpelastusmitalit kesäkuun 6. päivänä 2017 Helsingissä Aluehallintovirastossa. Mitalit luovutti ylijohtaja Minna Karhunen. 

Hengenpelastusmitali on tunnustus erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta. 

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

Juttu on julkaistu Hauhon Joulu -lehdessä 2017. Julkaistaan Hauho-Seuran luvalla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.