Perjantai 02.12.2022
Nimipäivät: Anelma, Unelma
Lammi
Melkein pilvistä
-4°C
Tuuli: 5 m/s ENE
 

Koirat pidettävä kytkettynä, kissat mieluiten tarhassa

Metsästyslain mukaan koiranomistajien on pidettävä koiransa kytkettynä maaliskuun ensimmäisestä päivästä elokuun 19. päivään asti. Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti myöskään tuon ajanjakson ulkopuolella. Koirat täytyy pitää hihnassa kaupunki-alueella. Koira saa juosta vapaana vain koirapuistossa, koirien harjoituspaikoilla ja piha-alueella. Kiinnipitovelvollisuus koskee yli viiden kuukauden ikäisiä pentuja.

Lemmikkieläimiä voi pitää vapaana ainoastaan omistajan valvonnassa. Vaikka laissa kissoille ei ole määritelty yhtä tarkaan rajoja kuin koirien vapaanapitämiseselle, voidaan vapaana, ilman omistajaa kulkeva kissa katsoa heitteille jätetyksi. Siksi kissoja suositellaan pidettäväksi kytkettynä ulkoilun aikana tai vaihtoehtoisesti rakentamaan kissoille sopiva ulkoilutarha.

kissat ulkoilevat tarhassa

Merja Toukovalkaman viidestä kissasta neljä ulkoilemassa. Kuva: Merja Toukovalkama

Eläinsuojelujärjestö suosittelee kissan opettamista ulkoilemaan valjaissa. Kissat ovat yksilöitä, jotkut tottuvat valjaisiin nopeasti toiset taas hitaammin, toiset kulkevat hihnassa kuin koirat, toiset taas lähinnä makailevat nurmikolla. Valjaisiin totuttelu on aloitettava jo pentuaikana.

Suomen eläinsuojeluyhdistysten kissanomistajille kohdennetussa oppassa todetaan, että kissan päästäminen vapaana ulos edellyttää että kissa on leikattu ja ulkoilualue on turvallinen. Taajamassa kissat voivat jäädä auton alle ja tehdä ei-toivottuja vierailuja naapurustoon. Kissatarhan rakentamisella säästyy monelta huolelta. Tarhassa ulkoileva kissa on turvassa vaaroilta, eikä omistajan tarvitse odotella kissaa kotiin retkiltään.

Kissoille rakennettu tarha auttaa sisäkissoja pysymään virkeinä ja antaa niille tervetullutta vaihtelua. Tarha voi yksinkertaisimmillaan olla hyllykkö, jossa on kanaverkko ympärillä. Verkon tulee olla tiheäsilmäistä, sillä kissalla ei ole solisluita ja siksi se pääsee uskomattoman pienestä reiästä kulkemaan. Kissatarhan tekemisessä voi hyvin käyttää kierrätysmateriaaleja.

kissatarhan ovi on kierrätetty

Kissatarhan ovi on kierrätyksestä. Merja Toukovalkama halusi myös maalata tarhan taloon sopivaksi. Kuva: Merja Toukovalkama

Tänä kesänä eläintenhoitajaksi valmistunut Merja Toukovalkama Lammilta kertoo perheensä viiden kissan ulkoilevan mielellään kissatarhassa. Sen rakentamiseen on käytetty kierrätysmateriaaleja, ja rakentamisen on tehnyt oma aviomies. Vaikka kissoille on olemassa valjaat ja jopa kissojenkuljetusrattaatkin, Toukovalkama pitää kissatarhaa parhaana vaihtoehtona kissojen ulkoiluttamiseen. Tarha pitää kissat myös pois vierailta pihoilta.

Kissatarhan sisustus on virikkeellinen.

Kissatarhan sisustuksessa vain mielikuvitus on rajana. Merja Toukovalkama on käyttänyt pääosin kierrätysmateriaaleja myös sisustuksessa. Kuva: Merja Toukovalkama

Itselläni on viisi kissaa, joista kolme on ulkoa talteenotettuja. Hyvin sopeutuvat sisäkissoiksi, kun vaivaa näkee sen eteen. En hankkisi mitään karkoittimia tai muita poppakonsteja pitämään vieraita kissoja pois pihoilta, sillä kissat ovat hyvin reviiritietoisia ja karkottimista voi koitua isoja ongelmia. Esimerkiksi vääriin paikkoihin pissailua ja syömisongelmia,” hän sanoo.

Merja Toukovalkama on rakentanut kissatarhansa sellaiseksi, että myös ihmiset mahtuvat siellä oleskelemaan yhdessä kissojen kanssa.

“Itse juon usein kahvit kissatarhassa ja lapset leikkivät siellä kissojen kanssa. Koirista kaksi on sen verran pienikokoisia, että mahtuvat ikkunasta. Heidät usein sitten löytääkin kissatarhasta,” hän kertoo.

Kissatarhassa ulkoileva lemmikkikissa välttyy myös turhilta talteenotoilta. Jokaisella on oikeus omalta pihaltaan ottaa talteen kissa, koira tai muu lemmikkieläin ja toimittaa eläin löytöeläinhoitolaan. Löytöeläimenä tuodusta koirasta menee lakisääteinen riistanhoitomaksu sekä hoitomaksu, jos ovat löytöeläinhoitolassa yli kolme tuntia. Kissoista peritään hoitomaksu. Toukovalkaman mukaan koirat noudetaan takaisin kotiin sataprosenttisesti, kissoista vain 5-10 prosenttia pääsee takaisin kotiin.

Kissat viihtyvät kissatarhassa.

Merjan kissoista kolme on ulkoa talteenotettuja, jotka ovat oppineet hienosti sisäkissoiksi. Kuva: Merja Toukovalkama

Kunnalliset löytöeläintalot hoitavat kissoja 15 vuorokauden ajan, ja mikäli kissoille ei tuossa ajassa löydy kotia, voidaan ne joutua lopettamaan. Suomessa lopetetaan yli 2000 koditonta kissaa vuodessa sopivan kodin puutteessa. Kodittomia kissoja tuli löytöeläinhoitoloihin viime syksynä poikkeuksellisen paljon ja suuntaus näyttä jatkuvan.

“Jos jotain hyvää on seurannut hallituksen vaihtumisesta, niin kissojen sirutuspakko meni lävitse,” Merja Toukovalkama toteaa.

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.