Maanantai 04.12.2023
Nimipäivät: Airi, Aira

Tuuli:
 

Kirpputori viimeisiä päiviä auki

Kirpputori Vanha Pellava on auki viimeisiä päiviään tällä viikolla. Kirpputori on avoinna vielä tänään maanantaina ja huomenna tiistaina. Yrittäjä Tuula Hurnasti arvelee, että ovia täytyy pitää auki vielä muutama päivä tiistain jälkeenkin. Kaikki myydään pois alennettuun hintaan.

–  Meillä on aikaa kaksi viikkoa tyhjentää kiinteistö. Pääasiassa myyjät ovat vieneet omansa pois ja jäljellä on vain sellaista tavaraa, mikä on saanutkin jäädä tänne, hän kertoo.

Kirpputorilla on nyt lopppuunmyynti, liiketoimintakauppoja ei saatu syntymään, kertoo Tuula Hurnasti.

Kirpputorilla on nyt lopppuunmyynti, liiketoimintakauppoja ei saatu syntymään, kertoo Tuula Hurnasti. Kuva: Susanna Mattila

Kirpputorista tuli kaksikin tarjousta, jotka molemmat Tuula Hurnasti oli valmis hyväksymään. Siitäkin huolimatta, että ostohinta oli reippaasti alle pyydetyn.

– Kumpikin ostaja halusi miettiä vielä yön yli, eikä sitten uskaltanutkaan lähteä. Heitä epäilytti liikkeen kannattavuus. Kiinteät kulut on kuitenkin olemassa ja alv täytyy maksaa kaikesta, mitä myydään omana myyntinä. Eikä alvia voi vähentääkään, kun sisäänostot ovat minimaaliset – mitä nyt siivoustarvikkeisiin ja kahviin menee, hän sanoo.

– Toinen asia mikä ostajia mietitytti oli kirpputorin sitovuus. Tässä olisi hyvä olla kuitenkin vähintäänkin kaksi.

Hurnasti alkoi etsiä kirpputorille jatkajaa viime marraskuussa, jolloin hän sai diagnoosin oireisiinsa. Hänellä todettiin lihasten toimintaa ohjaavien liikehermosolujen rappeutumaa aiheuttava sairaus ALS. Sairaus etenee siten, että vähitellen lihakset menettävät hermoyhteytensä ja sen seurauksena heikkenevät ja surkastuvat. ALSin aiheuttaja on tuntematon – itse prosessia on todennäköisesti käynnistämässä usean tekijän vuorovaikutus.

– Ensimmäiset oireet huomasin maaliskuussa ja kesällä niitä ryhdyttiin tutkimaan. Tällä hetkellä otan B12-vitamiinia pistoksina joka päivä ja toista lääkettä tabletteina. B12-vitamiinilla on todettu olevan rappeutumista hidastava vaikutus japanilaisissa tutkimuksissa. Näyttöä on sen verran vähän, että suomalaisiin käypä hoito -suosituksiin sitä ei vielä ole otettu. Toisen lääkkeen pitäisi tehota suun alueen oireisiin, hän kertoo.

Suomessa on käytössä yksi lääke, jonka pitäisi pidentää ALSiin sairastuneiden elinikää, mutta se vei Tuulan entistä huonompaan kuntoon. Kokeiltuaan lääkettä kahteen eri kertaan, hän päätti jättää sen kokonaan pois.

Koska lämpö tekee hyvää, on Tuula varannut matkan Italiaan. Hän lähtee sinne miehensä kanssa ja tarkoitus on viettää kolme viikkoa Italian lämmössä.

– Aion myös käydä uimassa useammin, heti kun saan tämän kaupan tyhjennettyä, hän suunnittelee.

Kiinteistön omistajan Kimmo Lampolan mukaan Kirpputori Vanhan Pellavan tila ei kuitenkaan ole jäämässä tyhjäksi.

– Neuvotteluja tilasta on käyty erään yhteisön kanssa, mutta mitään ei ole vielä sovittu eikä vuokrasopimusta allekirjoitettu, hän kertoo.

 

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.