Keskiviikko 31.05.2023
Nimipäivät: Helka, Helga
Lammi
Verrattain pilvistä
9°C
Tuuli: 3 m/s W
 

Kirjastonhoitaja, joka tykkää tehdä yhdessä

Kirjastonhoitaja Päivi Ruuskanen aloitti työssään Lammilla vuonna 2009. Alkuun hän kulki töissä Järvelästä, mutta jo 2010 perhe muutti Lammille. Rakennusalalla työskentelevän aviomiehen työt ovat milloin missäkin, joten arkea helpottaa kun edes toisen työpaikka on lähellä.

Päivi on alkujaan Pohjois-Karjalasta, Valtimolta, mutta on asunut perheineen ympäri Suomea. Lukion jälkeen hän opiskeli kirjastomerkonomiksi Heinolassa ja kirjastotradenomiksi Oulussa.

– Lammille on ollut helppo asettua asumaan.  Työn ja lasten kautta on tullut paljon tuttuja, hän kertoo.

Päivi Ruuskanen tutulla paikallaan, kirjastolla palautuskirjoja vastaanottamassa ja lainakirjoja lainaamassa. Kuva: Susanna Mattila

Päivi Ruuskanen tutulla paikallaan, kirjastolla palautuskirjoja vastaanottamassa ja lainakirjoja lainaamassa. Kuva: Susanna Mattila

Kirjastolla on jouduttu viime ajat tulemaan toimeen vähällä väellä, työntekijöitä on yhteensä 3,5. Silti kirjastoa ja sen toimintaa on uudistettu. Päivi Ruuskasen mukaan paikalliskirjastojen esimieheltä Irmeli Isokivijärveltä saa kannustusta ja rohkaisua, kun kirjastolla halutaan kokeilla jotain uutta.

Esimerkiksi vuonna 2015 saatiin kirjastoon kokonainen huone sarjakuville. Kirjastolla on kokoonnuttu kuulemaan vierailevia kirjailijoita, tapaamaan lukukoiraa ja muita puhujia sekä esimerkiksi satujoogaan ja elokuvien äärelle. Kirjallisuuspiiri käsitöiden ystäville on ollut toiminnassa jo syksystä 2010.

– Yhdessä Anitan kanssa ideoitiin Kalvolan malliin, jonka kirjastolla oli ollut samanlainen toiminnassa, Ruuskanen kertoo.

Kirjallisuuspiirissä käsityön ystäville kokooontui elokuusta huhtikuuhun ja keräsi noin 10 osallistujaa kerrallaan. Kirjastossa kokoontui loppuvuodesta myös innokkaita neulojia, jotka tekivät juhlavuoden 2017 vauvoille sinivalkoisia sukkia. Kirjastossa järjestettiin kaikille avoimia askartelupajoja ystävänpäivänä, pääsiäisenä ja jouluna. Suosituin pajoista oli virpomisvitsapaja maaliskuussa, johon osallistui 85 askartelijaa.

Kirjaston media-aamut lapsille keräsivät enimmillään peräti 40 osallistujaa.

– Koululaiset vierailivat kirjastossa viime vuonna ahkerasti, sekä alakoulun että yläkoulun puolelta. Koululaisille järjestettiin kirjastonkäytön- ja tiedonhaun opetusta, kirjastosuunnistusta, kirjanselkärunouspajoja sekä kirjavinkkausta.

Syksyllä Lammin kirjasto alkoi järjestää lasten leffa- tai satusynttäreitä. Kirjasto tarjosi lapsiperheiden käyttöön monitoimitilan, työntekijän sekä sovittua ohjelmaa. Syntymäpäiväjuhlia järjestettiin yhteistyössä MLL:n Lammin paikallisyhdistyksen kanssa. Leffasynttäreitä järjestettiin yhteensä kolmet syksyn aikana.

Viime kesänä kirjastolla vietettiin kesäpuuhaviikkoa, ja parhaillaan kootaan talkoojoukkoa uuden kesäpuuhaviikon järjestelyihin. Päivi Ruuskanen kertoo parasta olevan yhdessä tekeminen.

– Yksin ei oikein mistään tule mitään, mutta kun on sopiva porukka toteuttamassa, niin sitten alkaa syntyä.

Viime kesänä kesäpuuhaviikkoa oli järjestämässä kymmenkunta talkoolaista. Lisäksi lukiolaiset pitivät muutamana päivänä pop up -kahvilaa kirjaston edessä ja Anu Kerttula järjesti retken Ratsutalli Verrattomalle. Siellä kiinnostuneet saivat kokeilla ratsastamista Anun Peli-hevosella.

Viikkoon mahtui niin lukemista, kirjoittamista, askartelua, animaatiotyöpajaa, satujoogaa ja ilmaisutaitoa kuin elokuvaakin. Viikon lopuksi katseltiin yhdessä Me Rosvolat. Viikon ideana on tarjota lapsille kesätoimintaa lähellä, maksutta ja yhdenvertaisesti.

– Alkukesään ajoittuu useissa perheissä viikkoja, jolloin perheen pienet koululaiset ovat yksin kotona. Aina eivät isovanhemmat ole lähellä tai pysty järjestämään aikaa lapsenlapsille. Kesäleirit ovat taas varsin kallis vaihtoehto, eivätkä kaikki lapset edes halua lähteä viikoksi kokonaan pois kotoa, Ruuskanen miettii.

Ensi kesän kesäpuuhaviikon ohjelman kokoaminen on jo aloitettu. Sitä kokoaa Päivi Ruuskasen kanssa yhdessä Hakkalan koulun opettaja Leija Kuuranhalla viime vuotiseen tapaan.

– Ihan kaikki viime kesän talkoolaiset eivät pysty tänä vuonna osallistumaan, mutta eiköhän me yhdessä saada taas kiva ohjelma aikaiseksi, uskoo Päivi Ruuskanen.

Päivi on kahden pienen pojan äiti ja tänä talvena perheeseen tuli myös yksi uusi jäsen, Sulo-koira.  Työn, perhe-elämän ja yhteistyötalkoiden ohessa Päivi ehtii sukkien ja muiden neulontatöiden ohella lukeakin. Erityisen mielellään hän lukee dekkareita, vaikka paljon aikaa vie kirjavinkkauskirjojen lukeminen. Hän ymmärtää hyvin, etteivät ihmiset enää lue niin paljon kuin aikaisemmin.

– Ihmisillä on niin paljon kaikkea nykyään elämässään. Helpostihan siinä käy niin, ettei lukemiselle jää aikaa.

Mutta kun into lukemiseen iskee, on Lammin kirjasto lähellä ja sen henkilökunta aina valmiina auttamaan hyvän lukemisen valinnassa.

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.