Keskiaika nappasi Marin kokonaan
Ystävillä on suuri merkitys ihmisen elämässä. Joskus vanha ystävyys voi olla uuden harrastuksen alku. Lammilainen Mari Nokkonen kuului Hämeen Keskiaikamarkkinoiden vakiokävijöihin, sillä kouluaikainen ystävä, Keskiaikayhdistyksen toiminnanjohtaja Sanni Hallanvaara muisti ystäväänsä usein vapaalipuilla.
– Neljä vuotta sitten kävin tyttäreni Nellin kanssa tapaamassa Sannia yhdistyksen toimistolla. Hänen miehensä Juha veisteli, että kun eivät nämä neidit Nokkoset ota osaa talkoisiin. Päätettiin sitten mennä mukaan, mutta meidän piti mennä vain hiukan auttelemaan muita, Mari kertoo.

Malleja keskiaikaisiin pukuihin Mari on etsinyt pukeutumisen historian kirjoista. Ompelijan ammattitaidosta on apua myös somistajan työssä. Kuva: Susanna Mattila
Jo ensimmäisenä kesänä Mari pääsi kuitenkin heti tositoimiin. Nimittäin yhdistyksen vakituinen somistaja oli lähtenyt toisiin töihin, ja somistajalle oli tarvetta. Ompelijan ammattitaidolle oli siis kysyntää.
– Sanni ehdotti, että kun sinulla on alaa liippaava koulutus, niin miten olisi. Viime vuoden syksyllä minut sitten valittiin Keskiaikayhdistyksen hallitukseen, Mari kertoo.
Mari on päässyt myös tekemään yhdistykselle tilaustyönä muutamia uusia pukuja. Keskiaikayhdistys vuokraa pukuja juhliin ja tapahtumiin sen lisäksi, että niitä käytetään keskiaikamarkkinoiden ajan. Mari on tehnyt myös tyttärelleen Nellille oman keskiaikapuvun. Nelli onkin ollut joka vuosi mukana markkinoilla. Hänelle on anottu koulusta vapaata markkinoiden ajaksi.
– Satu Hovin, Hannele Maahisen ja Katri Nurmen kirja Keskiaikaiset puvut on ollut tärkeä apu pukujen suunnittelussa, Mari kertoo.

Tytär Nelli on mukana keskiaikafestivaalissa ja hänelle anotaankin aina koulusta vapaata keskiaikamarkkinoiden ajaksi. Hän sai oman keskiaikapuvun viime vuonna. Hihoissa oli keskiaikana näyttävyyttä. Kuva: Susanna Mattila
Pukujen ompelussa täytyy käyttää myös mielikuvitusta, jotta nykyaikaisista kankaista saadaan keskiaikaisen näköisiä. Keskiaikaiset kankaat, pellava-, sarka- ja rohdinkankaat ovat kalliita ja niitä on vaikea löytää. Siksi tilalle otetaan aitoja muistuttavia kankaita.
– Olen aina tykännyt historiasta, kahlannut historiallisia romaaneja. Tässä harrastuksessa historia tulee konkreettisemmin todeksi, hän sanoo.
Keskiaikaisiin pukuihin otetaan mallia muun muassa kirkkomaalauksista ja -patsaista. Naisen puvun malli on yläosastaan tiukka ja alaspäin levenevä. Puvussa on aina aluspuku ja päällyspuku eli syrcotte. Päällyspuvussa on suuret aukot käsille, eli niin sanotut helvetin ikkunat.
– Varhaiskeskiaikainen puku on hyvin pelkistetty. Kangas käytettiin tarkkaan, eivätkä hihat istuneet ihan niin kuin nykyaikaisissa vaatteissa. Näihin pukuihin tehdään kiiloja kainaloihin, ja on muutenkin parannettu liikkuvuutta. Ompeluteknisesti puvut ovat hyvin yksinkertaisia, mutta mallit oivaltavia.
Naisten hiukset suojattiin vähintäänkin huivilla. Mitä korkeammassa asemassa olevasta naisesta oli kyse, sitä upeampi oli päähine. Päähine saattoi olla pitkä kartio, jossa liehui huivi, tai sarvipäähine. Myös miehet käyttivät hattuja, yleensä barettia tai lierihattua.
– Pukeutumisella viestitettiin yhteiskunnallista asemaa, Mari toteaa.
Somistajan tehtävässään Mari häivyttää Hämeenlinnan Linnanniemestä kaikki nykyajan merkit parhaansa mukaan. Se tapahtuu viireillä ja muilla erilaisilla kankailla. Viirejä ja muita somisteita ommellaan talven aikana Keskiaikayhdistyksen työpajoissa. Niitä voi tehdä omaan tai markkinoiden käyttöön.
Mari on suunnitellut myös esiintymislavan naamioinnin, toritullit eli sisääntulot, liikennemerkkien verhoilun ja piilottanut puiston kuntoilulaitteet.

Aikana ennen taskuja vallasnaisen tyttären arvokkaimmat esineet kulkivat mukana pussukassa. Kuva: Susanna Mattila
Tänä vuonna Keskiaikamarkkinat täyttää 20 vuotta. Markkinat on muuttunut Hämeen keskiaikafestivaaliksi, jonka tuottaa yhdistyksen alaisuudessa vuoden vaihteessa perustettu Hämeen Keskiaikatapahtumat Oy. Festivaali kestää tänä vuonna päivän pidempään kuin aikaisemmin. Ensimmäinen markkinapäivä on torstai, jolloin Hämeen keskiaikafestivaali avautuu yleisölle klo 14.
Hämeen Keskiaikafestivaalin ohjelma alkaa kuitenkin jo keskiviikkona 16.8., kun Vanajan kirkossa esiintyy Vox Silentii. Samana iltana Oluthuone Birgerissä keikkailee Misericordia Englannista, ensimmäistä kertaa Suomessa.
Torstaina festivaalialueella Linnanpuistossa esiintyy Louhen Korpit ja Kalevan Noita Sahtbuarin lavalla. Festivaalin portit suljetaan klo 20, jonka jälkeen kannattaa suunnata Pub Albertin Kellariin. Pubissa esiintyy englantilainen Larkspur-yhtye, jota lämmittelee mainio duo Aeldwine.
Perjantaina on vuorossa perinteinen Säädyttömien yö. Portit avataan kello 10, ja klo 19 alkavat Säädyttömien yön Tuliturnajaiset Museo Militarian kentällä ja pidot Linnanpuistossa päälavan tuntumassa. Myös lauantaina portit avataan kymmeneltä. Ohjelmaa on koko päiväksi eri puolilla torialuetta.
Päivän huipentaa kahteen otteeseen esitettävä viikinkitaistelu, jonka juontaa Jussi Heikelä. Iltaa vietetään musiikkipainotteisesti, pääesiintyjänä on harvemmin Suomessa keikkaileva Turisas. Sunnuntai on vielä täynnä monenlaista ohjelmaa, kuten jousiammuntakilpailu ja Herttuan joukkojen esiintyminen. Markinnat päättyvät klo 17.
Susanna Mattila
Lammille.fi
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.