Maanantai 25.05.2020
Nimipäivät: Urpo
Lammi
Melkein selkeää
14°C
Tuuli: 2 m/s PPL
 

Keskiaika on harrastus, joka saattaa lähteä hiukan lapasesta 

Tuuloslaisessa Viitamäen perheessä Pirjo on historiafriikki, Kimmoa ei menneisyys ole kovin suuresti innostanut. Kunnes tuli vuosi 2015, ja Pirjo onnistui houkuttelemaan Kimmon mukaansa Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoille. 

– Tultiin sieltä kotiin, kumpikaan ei puhunut mitään. Mentiin saunaan, ja siellä saunan lauteillakin istuttiin vielä ihan hiljaa. Sitten jompikumpi kysyi, että pitäiskö? Toinen vastasi, että joo, ja se oli menoa sitten, Kimmo ja Pirjo Viitamäki kertovat.

Hyvä johanniittaritari Johan Ericinpoika jää turvaamaan selustaa, ja kehottaa talonemäntä Maria Aaronintytärtä ja keräjäläis-Nääpiötä kiirehtimään turvaan linnavuoren laelle. Kuva: Susanna Mattila

Hyvä johanniittaritari Johan Ericinpoika jää turvaamaan selustaa, ja kehottaa talonemäntä Maria Aaronintytärtä ja keräjäläis-Nääpiötä kiirehtimään turvaan linnavuoren laelle. Kuva: Susanna Mattila

Silloisten markkinoiden, nykyisten keskiaikafestivaalien tunnelma oli jotain aivan erilaista, mitä kumpikaan oli koskaan kokenut. Tavallisesti pukeutuneiden vieraiden joukossa kirmaili keskiaikaisiin vaatteisiin pukeutuneita lapsosia. Pyöveli kuljeskeli ihmisten joukossa mestauskirves olkapäällään, ja telttakylässä vaimot keittivät avotulella ruokaa perheelleen. Tähän kaikkeen täytyi päästä syvemmin mukaan. 

Pirjo ja Kimmo tilasivat ensimmäiset puvut Rautaporista, ja miettivät itselleen keskiaikaiset nimet. Kimmon toinen nimi on Juhani, joten kun Kimmolle ei löytynyt keskiaikaista vastinetta, oli luontevaa ottaa nimeksi Johan. Ericinpoika tulee Kimmon edesmenneeltä isältä, Eerolta. 

Myöskään Pirjolle ei löytynyt vastinetta, mutta Maria oli hyvin yleinen naisen nimi keskiajalla. Ja isännimi tuli luontevasti omalta isältä, joka oli Aaro. Maria Aaronintytär oli syntynyt. 

Haaksilahti siintää johanniittaritari Johan Ericinpojan ja talonemäntä Maria Aaronintyttären taustalla Laurinkallion huipulla. Kuva: Susanna Mattila

Haaksilahti siintää johanniittaritari Johan Ericinpojan ja talonemäntä Maria Aaronintyttären taustalla Laurinkallion huipulla. Kuva: Susanna Mattila

Mukaan touhuun houkuteltiin naapurista Aini Ruuskanen, jolle löytyi asu teatterin kirpputorilta. Aikoinaan puolihameena palvelleesta vaatekappaleesta muokattiin Nääpiölle asu. Kerjäläis-Nääpiönä Aini päästää savolaisperäisen roisiutensa valloilleen, ja päästelee suustaan estoitta kaikkea mahdollista. Ja kuulijoilla on naurussa pitelemistä. 

– Korvat sain lahjaksi Kimmolta ja Pipalta, hän kertoo. 

Kerjäläis-Nääpiön perusilme on kiukkuinen. Suusta saattaa tipahdella vaikka minkälaisia sammakoita. Kuva: Susanna Mattila

Kerjäläis-Nääpiön perusilme on kiukkuinen. Suusta saattaa tipahdella vaikka minkälaisia sammakoita. Kuva: Susanna Mattila

Näin oli syntynyt Tuuloksen keskiaikaiset, vapaa toimintaryhmä, joka toimii löyhästi Hämeenlinnan keskiaikayhdistyksen alaisuudessa. Viitamäkien kotona kokoonnutaan toisinaan suunnittelemaan, mihin keskiaikatapahtumiin pystytään osallistumaan. Tuuloksen keskiaikaiset lähtevät myös mahdollisuuksien mukaan elävöittämään tapahtumia Hämeenlinnan keskiaikayhdistyksen pyynnöstä. 

– Kaikki ryhmän jäsenet eivät asu Tuuloksessa, eikä se ole mikään edellytys. Porukkaan kuuluu ihmisiä Järvenpäätä, Nurmijärveä ja Hausjärveä myöten, Kimmo kertoo. 

Esimerkiksi eräs Custom bikersin kautta tuttu kaveri alkoi Facebookissa kysellä Kimmon postaamista valokuvista, joissa hän poseerasi johanniittaritarin asussaan. Hän sai kutsun tulla vaimoineen käymään Viitamäkien luona. Pariskunta sai kokeilla keskiaikaisia asuja ylleen. 

– Kun Arto sai vaatteet niskaansa ja miekan käteensä, se oli menoa. Nykyään hänellä ja vaimollaan on kummallakin matkalaukullinen keskiaikaisia vaatteita, Viitamäet kertovat. 

Keskiaikaharrastus sopii Viitamäkien elämäntilanteeseen loistavasti, sillä kumpikin käy vuorotöissä. Vuorotyöläisen on vaikea sovittaa mitään säännöllistä harrastusta töiden lomaan. Keskiaikaisiin vaatteisiin pukeutuminen ja elävöittämistehtävät ovat tulleet korvaamaan myös teatteriharrastusta, joka jäi katkolle kymmenen vuotta sitten. 

– Ei tarvitse opiskella vuorosanoja ulkoa, eikä tarvitse järjestellä työvuoroja harrastusaikojen mukaan. Lähdemme niihin juttuihin mukaan, jotka sopivat työvuoroihin, Kimmo Viitamäki kertoo. 

Tuuloksen keskiaikainen kivikirkko siintelee kaukaisuudessa, kun Tuuloksen keskiakaiset, Kimmo ja Pirjo Viitamäki sekä Aini Ruuskanen poseeraavat Laurinkallion laella. Kuva: Susanna Mattila

Tuuloksen keskiaikainen kivikirkko siintelee kaukaisuudessa, kun Tuuloksen keskiaikaiset, Kimmo ja Pirjo Viitamäki sekä Aini Ruuskanen poseeraavat Laurinkallion laella. Kuva: Susanna Mattila

Keskiaikapuvuissa saa poseerata tuntemattomille. Usein käy niin, että kun johanniittaritari Johan Ericinpoika ja Maria Aaronintytär Nääpiö vanavedessään kulkevat keskiaikatapahtumissa, heitä pidetään osana tapahtuman ohjelmaa. 

– Kerrankin olimme ottamassa kuvia toisistamme jalkapuussa, ihmiset alkoivat räpsiä meistä kuvia, Viitamäet muistelevat. 

Harrastus ei myöskään vaadi ylettömästi rahaa. Jos vain onnistuu pitämään ostohimonsa kurissa. Keskiaikaisen emännänpuvun saa alle satasella, ritarinpukuun tosin saa uppoamaan enemmän rahaa. Miekka ja rautapaidat ovat tietenkin oma lukunsa.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Juttu on julkaistu aiemmin Niskavuoren Sanomat 2018 -lehdessä. Julkaistaan Hauho-Seuran luvalla.

3 kommenttia

  1. Keskiajan ystävä:

    Voi kunpa itsekin voisin harrastaa tälläistä! Mitä kokoontumisissa tehdään? Roolipelaatteko te? Jos pelaatte, niin liittyvätkö pelien taustatarinat joihinkin oikeisiin keskiajan tapahtumiin vai ovatko ne täysin mielikuvituksellisia? Milloin Pirjo kiinnostui palavasti keskiajasta? Kirjat? Museo?

     
  2. Keskiajan ystävä:

    Voin kunpa voisin itsekin harrastaa tälläistä! Pelaatteko roolipelejä? Jos pelaatte, niin liittyvätkö taustatarinat joihinkin oikeisiin keskiajan tapahtumiin, vai ovatko ne täysin itse keksittyjä? Millon Pirjo hurahti keskiaikaan, ja miksi? Kirjat? Museo?

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.