Lauantai 23.09.2023
Nimipäivät: Mielikki, Miisa, Minja

Tuuli:
 

Kesäpaikasta tuli koti formulaharrastajalle

Viime vuonna Mika Hirvonen huomasi viettäneensä 80 prosenttia ajastaan Lammilla. Arrankorvessa on vanhempien kesäasunto, jossa aika kului paremmin kuin kerrostalossa pääkaupunkiseudulla.

– Silloin ajattelin, että eiköhän olisi parempi muuttaa kokonaan tänne, hän kertoo.

Asunto löytyi Lammin keskustasta ja yritykselle toimitila läheltä asuntoa, entisestä Lammin Säästökarin talosta Huovintieltä. Yksi vaikutin Lammille muuttamiseen oli se, että vanhemmat ovat nykyään pysyvästi arrankorpelaisia.

– Meillä ei ole sukulaisia Lammilla. Oli ihan sattumaa, että Lammi aikoinaan valikoitui kesämökkipaikkakunnaksi, Hirvonen kertoo.

Mika Hirvonen on Kuva:

Mika Hirvonen ajoi F4-luokassa sarjamestariksi viime vuonna. Kuva: Mico Wikström/ canonfotopalvelu.kuvat.fi

Tärkein syy muuttaa Lammille ei ollut kuitenkaan vanhempien kesäasunto, vaikka se jo 30 vuotta onkin ollut perheen käytössä ja nykyään myös vanhempien koti. Mika Hirvonen harrastaa yhdessä isänsä Reiman kanssa formuloita, eikä nyt puhuta F1-kilpailujen seuraamisesta ruudulta tai kisakatsomossa. Mika Hirvonen ajaa F4-sarjassa.

– HRF eli Historic Race Finland on seura, joka järjestää kilpailuja. Ajamme pääasiassa Ahvenistolla, kilpailuja on eri puolella Suomea ja joskus Virossakin. Suurin osa ajasta menee kuitenkin autoja kasatessa ja laittaessa. Arrankorvessa on yksi F4 -auto ja mikroautoja sekä yksi locost-auto,  Mika Hirvonen kertoo.

– Aloitin autourheilun harrastamisen kartingista noin 15 vuotiaana. Olemme alusta asti harrastanut lajia isäni kanssa kahdestaan. Aloin kilpailemaan vähän normaalia vanhempana. Ensimmäinen kisa taisi olla 25-vuotiaana. Kartingia tulee vieläkin ajettua, mutta kisoihin en ole enää osallistunut. Kartingin jälkeen ajoin Locost-luokkaa 2009–2011 ja Formula nelosia 2012 kaudesta eteenpäin.

Locost-luokassa Hirvosta kiehtoo se, että autot saa tehdä kokonaan itse. Hän on rakentanut jo kolme autoa, ja neljäs on työn alla. Formula neloset ovat tällä hetkellä Suomen nopein rata-autoluokka.

– Luokassa kiehtoo juuri vauhti ja ajamisen haastavuus, Hirvonen kertoo.

Menestystäkin on tullut. Hirvonen on voittanut kartingissa TAG-luokan Suomen Cup -mestaruuden 2007. Locosteissa hänellä on kolme sarjamestaruutta 2009–2011 ja Formula nelosissa sarjamestaruudet 2013 ja 2016.

– Katson formuloita telkkarista ja muutenkin tulee seurattua moottoriurheilua melko aktiivisesti, hän kertoo.

Mika Hirvonen on harvoin toiistollaan Huovintiellä, mutta ikkunassa on puhelinnumero yhteydenottoja varten. Lattialla odottaa kaasusammutusjärjestelmä lähtöä Kotkaan. Myynnissä on myös käsisammuttajia. Kuva: Susanna Mattila

Mika Hirvonen on harvoin toimistollaan Huovintiellä, mutta ikkunassa on puhelinnumero yhteydenottoja varten. Lattialla odottaa kaasusammutusjärjestelmä lähtöä Kotkaan. Myynnissä on myös käsisammuttajia. Kuva: Susanna Mattila

Hirvosen yritys, Sammutustekniikka Oy muutti hänen mukanaan Lammille. Yritys on ollut toiminnassa vuodesta 1966. Yrityksen perusti isoisä Viljo Hirvonen, ja edelleen yritys toimii perheen voimin. Hirvosen isä Reima tuli mukaan yritykseen 1980-luvulla ja on edelleen mukana toiminnassa.

– Olemme pieni tekijä, mikä luo omat haasteensa. Toiminta on luvanvaraista, ilmana Tukesin hyväksymiä lupia ei tällä alalla saa toimia, Hirvonen kertoo.

Sammutustekniikka Oy:n toimitilan ovi on pääasiassa kiinni, sillä työ vie tekijäänsä pitkin Etelä-Suomea. Ikkunaan on kuitenkin teipattu puhelinnumero, josta Mikan tavoittaa oli hän sitten Helsingissä tai Forssassa.

Yritys myy ja huoltaa sammutinjärjestelmiä lähinnä teollisuudelle, mutta myös käsisammuttimia myydään ja huolletaan. Käsisammuttimien tarkastuksesta täytyy sopia erikseen, sillä niiden vuoksi ei yhden miehen kannata toimistolla päivystää. Käsisammuttimet tulee tarkastaa lain mukaan vuoden välein.

– Keväisin kun veneilykausi alkaa, tulee yleensä veneenomistajille sammuttimentarkastuspaniikki. Vene ei mene katsastuksesta läpi, jos sammuttimen kyljessä ei ole oikeanlaista leimaa, Hirvonen kertoo.

Italiassa valmistetun käsisammuttimen nimi on varsin suomalaiskansallinen: Arska. Mika Hirvonen myy ja tarkistaa käsisammuttimia, mutta vain ajanvarauksella. Kuva: Susanna Mattila

Italiassa valmistetun käsisammuttimen nimi on varsin suomalaiskansallinen: Arska. Mika Hirvonen myy ja tarkistaa käsisammuttimia Lammilla, mutta vain ajanvarauksella. Kuva: Susanna Mattila

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.