Historiaryhmä kasvaa vauhdilla
Facebookiin perustettu Lammi ennen vanhaan -ryhmä on kasvanut puolessatoista viikossa yli 1200 jäsenen ryhmäksi. Ensimmäisten tuntien aikana ryhmä keräsi jo yli 300 jäsentä. Vanhat asiat, valokuvat menneiltä vuosikymmeniltä keräävät kymmenien kommenttien viestiketjuja.

Lammi ennen vanhaan -ryhmän kuvia ja keskusteluja voi katsella ja lukea vaikka ei olisikaan omaa profiilia Facebookissa. Kuvakaappaus sivustolta
Ryhmä sai alkunsa, kun Veli-Matti Laakso julkaisi omalla Facebook-sivullaan kuvia Hovin Eikan kioskista, joka viettää eläkepäiviään lähellä Laakson kotia. Kuvat saivat aikaan muistojen vyöryn, kommentteja kertyi lähes 80. Muistelijat muistivat Hovin Eikan käristemakkarat ja lihapiirakat, merkkarit jotka maistuivat grillirasvalle. Aikoinaan kioski sijaitsi Sorakujan alkupäässä.
– Hienosti on ryhmä lähtenyt liitoon ja tuntuu olevan kaikkia kiinnostava aihe tämä paikallishistoria. Mukavahan se on vanhoja kuvia ja tarinoita tutuista seuduista tutkiskella, Veli-Matti Laakso toteaa.
Perustamispäivänään Lammi ennen vanhaan -ryhmään liittyi yli 600 jäsentä ja puolitoista viikkoa myöhemmin jäseniä on jo yli 1200. Ryhmässä on jaettu satoja kuvia. Niitä on skannattu omista, vanhempien ja isovanhempien albumeista, Häme-Wikistä ja historian kirjoista. Hyvin pian kuvia ryhdyttiin järjestämään albumeihin, sillä monet kiinnostavat kuvat ovat vaikeasti löydettävissä, kun uusia julkaistaan niin paljon.
Ryhmä on pidetty avoimena, joten siihen pääsevät tutustumaan myös ne, joilla ei ole Facebook-tiliä eivätkä halua sellaista syystä tai toisesta perustaa. Kuvia pääsee kommentoimaan ja lisäämään vain, jos on kirjautunut Facebookiin. Facebookista löytyy useita historia-aiheisia ryhmiä, joissa jäsenet jakavat valokuviaan ja muistojaan kotipaikkakunnastaan.
Kuviaan on julkaissut sivustolla myös lammilainen valokuvaaja Matti Siivonen. Netistä löytyy hänen kuviaan muun muassa Lammigalleriassa, jonka osoite on www.lammi.galleria.fi.
– Lammigalleria syntyi Lammi-kirjan tekemisen aikoihin. Myöhemmin olen lisännyt sinne Jaakko Rautavirralta saamiani historiallisia kuvia, joita siellä on pieni osa isosta materiaalista talletettuna, kertoo Matti Siivonen.
Vanhoja kuvia Lammista ja lammilaisista on myös Uljas Kiurun kokoelmassa. Kiuru lahjoitti keräämänsä aineiston Lammin kunnalle ja kokoelma on nyt Hämeenlinnan kaupungin omaisuutta. Aineisto on sijoitettuna Lammin kirjastolle, jossa siihen voi käydä tutustumassa. Kuvia saa käyttää vain luvalla.
– Kuvia on Kiurun kansioissa paljon, osa tosin toisintoja ja osa tulosteita, mutta paljon myös originaalikuvia. Kun historiakuville kysyntää noin näyttäisi olevan, olisiko aiheellista miettiä jonkinlaisen virallisen arkiston työstämistä ja sille ylläpitäjää, Matti Siivonen miettii.
Kuvien digitointia ja järjestämistä suunniteltiin jossain vaiheessa, mutta asia jäi kesken. Lähikirjastojen palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärven mukaan kirjastolla ei ole resursseja käydä valtavaa aineistoa läpi. Hauho-seura on toteutti pari vuotta sitten historiallisten valokuvien digitoinnin ja Hämeenkoskella sitä tehdään juuri nyt.
– Hauho-seuralla oli onni löytää työtä tekemään alan koulutuksen saanut henkilö. Hän myös valokuvasi kotiseutumuseon esineistön. Lammillakin tämä voisi olla mahdollista, esimerkiksi Tripla-hankkeen kautta. Täytyy vain löytää sopiva taho vetämään hanketta ja työhön sopiva henkilö, hän sanoo.
Susanna Mattila
Lammille.fi
1 kommentti
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.
Austin Lammilla 1958-1963 Kataloisten koululla.