Heikki K. Lähteeltä kolme uutta kirjaa
Lammilainen sulkakynäkauden kansakoululainen, sukututkija, tekniikan tohtori ja kirjailija Heikki K. Lähde on saanut parahiksi ennen Pellavamarkkinoita julki peräti kolme kirjaa.
– Maamme juhlavuoden teemana on ”yhdessä”. Olen osakkaana suuressa väestöjoukossamme, tai toisinkin sanoen oksana suuressa väestöpuussamme. Elinvoimaisena edelleen tuon puun rungossa kiinni olevana tunnen omaavani mahdollisuuden tuottaa sen myötä oman hedelmäni juhlavuotemme anniksi, Heikki K. Lähde kirjoittaa.

Heikki K. Lähde on Suomen juhlavuoden kunniaksi ahkeroinut kolme kirjaa valmiiksi. Kuva: Susanna Mattila
Jo 80 ikävuotta ylittänyt Lähde on kirjoittanut 30 kirjaa entisajan elämästä. Yksi näistä kirjoista on 73-vuotiaana kirjoitettu väitöskirja torppareista. Kolmen uuden kirjan valmistamiseen Lähteeltä on kulunut pari vuotta.
Aikaisemmissa kirjoissaan Lähde on taltioinut monista eri näkökulmista ”lihasvoiman ja uunilämmityksen sekä sähköttömyyden” aikaista elämänmuotoa. Tarkoituksena on ollut auttaa isovanhempia keskustelemaan lastanlastensa kanssa. Kirjat ovat pohjautuneet sekä Lähteen tutkimukseen että elämänkokemuksiin. Nyt tämä kirjasarja saa jatkoa.
Sähkö ja traktori lihasvoiman tehoavuiksi kertoo nimensä mukaisesti siitä, kuinka sähkövoima ja traktorit mullistivat työnteon sotien jälkeen. Pulaa oli tekijöistä ja työtä paljon.
– Sähkö valaisi ja siirsi veden ja lämmityksen putkistoihin sekä koneellisti lähinnä kotitaloudessa naisväen töitä. Traktori korvasi hevosen vetokoneena ja miesväen työkaverina. Talli tyhjeni. Viljan ja metsäpuiden käsittelyn uudet tehokoneet aiheuttivat ihmiskunnan suurimman muutoksen maaseudun töissä runsaassa vuosikymmenessä. Monien käsityötaitojen museoitumisen lisäksi yli miljoona ihmistä joutui muuttamaan työtä etsiessään olinpaikkaansa. Ammattitaitoa katosi ja tehtävät uusiutuivat koneilla toimiviksi. Tulostehokkuus yllätti. Kerron kirjassa maaseudun elämästä ilman koneita ja sähköä, puhelinta ja teknistä voimakonetta. Sen ajan käsityötaito on museoitunut, Lähde kirjoittaa.
Teoksen rakenne seuraa vuosikymmenittäin itsenäistymisestä 2000-luvulle tuota muutosta. Luvut eivät Lähteen mukaan juurikaan keskustele keskenään, vaan toimivat myös erillisinä.
– Uskon kirjan auttavan isovanhempien keskustelua lastenlasten kanssa perinnetaitojen siirtämiseksi uusille sukupolville ja keskinäisen ymmärtämyksen lisäämiseksi. Millaista oli vaarin ja mummon nuoruudessa. Hekin rakensivat maamme tulevaisuutta. Se oli minunkin nuoruusaikaani.
Kotikonnun eväillä elämän tolalla -kirjassa Heikki K. Lähde kirjoittaa maaseutukylän syntyhistorian tiiviisti. Sen lisäksi Lähde kertoo elämästä kotikylässään 1930-luvulta lähtien erillisinä lukuina. Lisäksi hän kirjoittaa omasta menneisyydestään ja nuoruusajastaan ennen traktoriseurueen tuloa lihasvoiman avuksi noin puoli vuosisataa sitten.
– Kerron puun ihmeellisestä matkasta metsästä maailmalle. Puu kaatui justeerilla. Hevoskuljetusta seurasi uittokuljetus hevosen ja ihmisten voimin. Ponttooporukka vietti viikkokausia järvellä kelluvalla lautalla asuen ja tukkilauttoja kuljettaen. Hiki hitsasi hevosen ja ihmisen työpariksi. Aika oli ihmeellistä.
Lähde kertoo myös oman sukunsa tarinaa viiden polven ajalta, päätyen siihen torppaan jossa Heikki K. Lähde itsekin sai juuret ja siivet.
– Samasta entisestä torpasta lähti maailmalle koko sisarusparvi. Kirja valaisee entisajan elämää maaseudulla ja kotikonnuillani omalta osaltani yhdeksän vuosikymmenen aikana. Kerronnallani olen tässäkin ajatellut auttaa isovanhempia palauttamaan muistiinsa ennenvanhan elomuotoa lastenlastensa kanssa tapahtuviin keskusteluihin. Elomuotojen perinteet siirtyvät näin uusille sukupolville.
Serkuntuttujen sukupuistoja -kirja on uusi lyhennetty painos jo loppuneesta Juurihoitoa serkuksille -kirjasta. Se kertoo kuinka suku on levinnyt 5–6 sukupolven aikana nykyisille kotikonnuilleen.
Heikki K. Lähde on jo yli kahden vuosikymmenen ajan ollut mukana Pellavamarkkinoilla omalla osastollaan. Juuri painettujen kirjojen on määrä saapua sopivasti markkinoiden alla painolta, jolloin kaikkia kolmea on saatavilla Lähteen kotiseutuosastolta. Kirjoja on myynnissä myös Porraskosken pärskeillä sekä myöhemmin muutamissa muissakin tapahtumissa.
Lammille.fi
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.