Lauantai 02.12.2023
Nimipäivät: Anelma, Unelma

Tuuli:
 

Hauhon mökki on sarjakuvantekijän turvapaikka 

Komeasti nimetty sarjakuva Hauho, ei kerro Hauhosta juuri mitään. Orilaidun on ainoa asia, mikä sitoo sarjakuvan paikkakuntaan. Eikä paikkaa edes mainita sarjakuvassa nimeltä. 

– Sarjakuvan nimi viittaa Hauholla sijaitsevaan mökkiin ja tarina kertoo perheviikonlopusta mökillä metsän keskellä. Keskiössä ovat suvun sisäiset dynamiikat ja tunnelmat. Paikkakuntana Hauho ei tule mitenkään esiin, sarjakuvan tekijä Suvi Ermilä kertoo.

Suvi Ermilä valottaa kesähauholaisten mökkielämää sarjakuvassaan Hauho. Kuva: Suvi Ermilä

Suvi Ermilä valottaa kesähauholaisten mökkielämää sarjakuvassaan Hauho. Kuva: Suvi Ermilä

Suvi Ermilä asuu Helsingissä ja opiskelee Aalto-yliopistossa visuaalista kulttuuria. Hän on kotoisin Tampereelta ja viettänyt lapsuutensa kesät perheensä kanssa mökillä – Hauholla. 

– Mökin on ostanut äitini äiti 50-luvulla. Minulla ei ole Hauholla sukujuuria, ainoastaan Pälkäneellä ja Hämeenlinnassa. 

Hauho oli Ermilän lopputyö sarjakuvan sivuaineessa Aalto-yliopistossa. Hän lähti miettimään tarinaa siltä pohjalta, että millainen paikka on tutuin ja elävin. Hauhon mökistä oli helpointa lähteä liikenteeseen, koska sen maailma nousi heti värikkäänä mieleen. 

– Ainoa pysyvä paikka minun elämässä on ollut mökki. Olen viettänyt siellä kaikki lapsuuden kesät niin kuin äitinikin ennen minua. 

Alkuun Ermilä hahmotteli lyhyitä tunnelmia ja hetkiä, tilanteita hahmojen välille. Nämä tilanteet nousivat joka vuosi samanlaisina toistuvista traditioista. Vaikka lähtökohta oli omaelämäkerrallinen, tarina muuttui kuitenkin fiktioksi lopulta. 

Ermilä halusi alusta alkaen sisällyttää saaren hevoset tarinaan, ja että hevoset jollain tavalla vaikuttavat myös ihmishahmojen tarinan kulkuun. 

– Muistan nähneeni lapsena unia saaren hevosista. Soudimme kavereiden kanssa katsomaan niitä ja juoksimme pakoon, kun ne lähestyivät. Samaa on kertonut äitini omista lapsuuden muistoistaan.  

Parhaillaan Ermilä on tekemässä kolmea sarjakuvanovellia osana Aallon lopputyötään. Nämä novellit ovat myös hänen omaan elämäänsä ja kokemuksiinsa pohjautuvia. 

– Minulle luontevinta on kuvata tiettyjä hetkiä, tunnelmia, tilanteita ihmisten välillä. Mökkiteema toistuu näissäkin novelleissa. 

Lapsuuden mökkimuistoista tärkeimpiä ovat pitkät kesät, jolloin sai leikkiä rauhassa poissa kaupungista. Kesään kuului uiminen, saunominen, juoksentelu metsissä ilman kiireen tuntua. 

– Hauhon mökki on edelleen turvapaikkani, jonne menen äitini ja muun perheeni kanssa aina kun mahdollista. Sähköjä mökissä ei ole, joten mökkiaika ajoittuu kesään, Ermilä kertoo.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Juttu on julkaistu Hauhon Joulussa 2017. Julkaistaan Hauho-Seuran luvalla. Hauho-Seuralla on myynnissä Suvi Ermilän sarjakuvaa Hauho. Tiedustelut: Hauho-Seura.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.