Lauantai 02.12.2023
Nimipäivät: Anelma, Unelma

Tuuli:
 

Hauholle kahden taksin vaje vuoden vaihteessa

Hauhon kuudesta taksista jää kaksi pois rivistä lähes yhtäaikaa. Hannu Auranevan taksi ajoi viimeiset ajonsa 20. joulukuuta ja Kämärin taksi liikkuu viimeistä päivää vuoden viimeisenä päivänä. Hannu Auraneva arvelee, että yhden taksin vaje ei vielä näkyisi juurikaan asiakkaille päin, mutta kun kaksi lopettaa yhtäaikaa, voi se jo tuntuakin.

Hannu Auraneva jätti taksihommat 20.12. Karjanostajan työtä hän ei kuitenkaan jätä. Kuva: Susanna Mattila

Hannu Auraneva jätti taksihommat 20.12. Karjanostajan työtä hän ei kuitenkaan jätä. Kuva: Susanna Mattila

Uuden yrittäjän saaminen Hauholle voi kestää kaksikin kuukautta. Ely-keskus kuolettaa ensin Auranevan taksiluvan ja vasta sitten uusi lupa avataan haettavaksi. Hannu Auraneva ehti ajaa taksia kymmenen vuotta. Jo siinä ajassa tapahtui iso muutos asiakaskunnassa.

– Arkiajosta suurin osa on Kela-kyytejä ja kaupungin taksikorttikyytejä. Sitä ne olivat jo kymmenen vuotta sittenkin, mutta silloin oli vielä viikonloppuajoa. Viikonloppuisin kyydittiin ihmisiä kantakaupunkiin ravintoloihin, mutta nyt ei ole sitäkään enää, hän toteaa.

Auraneva arvelee, että nyt on hyvä aika lopettaa. Taksialan yllä on hänen mukaansa niin tummia pilviä, että parempi jättää työt nuoremmille. Liikkenkaari-suunnitelmat ja taksialan sääntelyn vapauttaminen arveluttavat.

Kokonaan Auraneva ei aio eläkkeelle siirtyä, vaan jatkaa edelleen karjanostoa Paimion teurastamon ostoasiamiehenä. Karjanostajana hän alkujaan aloitti uransakin vuonna 1973.

– Isä alkoi ostaa karjaa ja minä kuljetin sen. Muutaman vuoden kuluttua ostohommakin siirtyi minulle. Tein kaiken omiin nimiini, ostin karjan itselleni ja myin sen eteenpäin teurastamoille, hän kertoo.

Karjanostajan työ on ollut Auranevan mukaan hyvä koulu ihmisten kuljettamiseenkin. Samat lainalaisuudet pätevät kummassakin työssä. Hän toteaa kuitenkin, että karjanajosta voi hypätä taksin rattiin, mutta toisin päin homma ei toimi.

– Olen asiakkaille sanonut, että lehmät ovat minut opettaneet. Jos lehmää potkaiset ensi töiksesi, siitä alkavat vaikeudet. Sama pätee ihmisiin, rauhallisuus on hyvä ominaisuus. Varsinkin humalaiset usein kysyvät, kuinka jaksan heidän kanssaan pelata. Sanon aina että lehmät ovat minut opettaneet.

Ihmisten kanssa toimiessaan Auranevalla on ollut myös toinen periaate. Hänelle kaikki ovat saman arvoisia, koulutukseen tai muuhun asemaan katsomatta. Tämän ovat asiakkaatkin huomanneet, etenkin he joita muut ihmiset hiukan katsovat vinoon.

Taksiyrittäjyydestä luopuminen mahdollistaa sen, että Auraneva aikoo kierrellä tapaamassa karjatilallisia. Hyvin usein asiat sovitaan puhelimitse, eikä tapaamiselle ole ollut aikaa. Kahden pienen tytön pappa aikoo myös viettää ensi kesänä aikaa mökillä kahden silmäteränsä kanssa. Ehkä pojan tallissa Lammilla 17 vuotta odottanut moottoripyöräkin saa kuljettaa isäntäänsä jonain kauniina kesäpäivänä.

Hannu Auraneva tarjoaa asiakkailleen, ystävilleen ja yhteistyökumppaneilleen kalasoppaa ja kahvit Hannun päivänä 27.12. klo 10–14 Pitopalvelu Raija Tuomisen tiloissa.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.