Lauantai 23.09.2023
Nimipäivät: Mielikki, Miisa, Minja

Tuuli:
 

Hauho on Suomen sairaalatarvikeiden kierrätyksen keskus

Kun Heinosen Jouni oli nuori mies, isä toi usein työreissuiltaan kotiin laatikkokaupalla tarpeellista tavaraa. Jounin äiti oli taas sellaista laatua, että kun jotain oli paljon, sitä oli annettava niille, joilla ei ollut. Niinpä isällä oli ihmettelemistä, kun esimerkiksi shampoot olivat aina loppu, vaikka juuri oli laatikkollisen tuonut kotiin.

Jouni Heinosen luotsaaman Hämeen Mokian varastossa on muun muassa lastenrattaista alkaen kaikkea mahdollista, röntgenkoneita, sairaalasänkyjä, hammaslääkärin työvälineitä, hengityssuojia – käytöstä poistettua mutta käyttökelpoista tavaraa. Koko varasto on digitaalisesti hallittavissa. Kuva: Susanna Mattila

Tätä taustaa vasten tuntuu luonnolliselta, että Heinosen perustama Hauhon Mokia tekee juuri sitä samaa, laittaa hyvän kiertämään. Mokian kautta on kulkenut muun muassa miljoonia kiloja vanhoja vaatteita uusille käyttäjille. Nykyisin kulkee enää noin 200 000 kiloa vuodessa. Vaatteiden kierrättämisen volyymiä on hiukan pienennetty, sillä tilalle on tullut jotain suurempaa. 

”Akaassa Esa Tasanen aloitti yksityishenkilönä sairaalatarvikkeiden kierrätyksen. Hän vei pääasiassa Eestin vanhainkoteihin tarvikkeita Hyöty & työ -yhdistyksen nimissä. Sitten menivät voimavarat, varallisuus ja tilat alta. Minua painostettiin pitkään ottamaan toiminta Mokialle, mutta pari vuotta vastustelin. En osaa tehdä pienesti, ja aloitimme vuosi sitten toiminnan saman tien valtakunnallisesti,” kertoo Heinonen. 

Alku oli vaikea, tavaraa tuli paljon, eikä mitään ollut valmiina. Ei hyllytilaa, varastojärjestelmää. Jouni Heinonen alkoi hukkua sähköpostien tulvaan. 

Heinonen teki sairaalatarvikkeiden kierrätyksestä kaksi ja puolivuotisen Medityö-hankkeen, jolle myönnettiin tänä syksynä yli sadantuhannen euron ESR-rahoitus. Tällä summalla hankkeessa työllistetään kahdeksi vuodeksi kaksi työntekijää. Heistä Mika Koskunen on luonut kierrätystoiminnalle logistiikkahallin varasto- ja hyllyjärjestelmät ja projektivastaava Ville Turkkinen on vienyt kaiken digiin. Parhaillaan rakennettaan uutta korjaushallia ja varastotilaa. 

”Kun varastohallinta ja -logistiikka on hallittavissa digitaalisesti, toimimme samalla tavalla kuin mikä tahansa isompi logistiikka-alan yritys. Toimintaympäristö muokataan opetukselliseksi, jotta voimme tarjota työssäoppimispaikkoja heikommin työllistyville. Kun he ovat rauhassa saaneet opiskella alaa, voimme myöhemmin tarjota heitä yrityksiin työharjoitteluun ja työntekijöiksi,” Heinonen selventää. 

Suomessa poistetaan käytöstä paljon käyttökuntoista sairaalatarviketavaraa. Suurin osa siitä on käyttökuntoista joko suoraan tai pienellä kunnostuksella. Hauhon Mokia noutaa tarvikkeet pyynnöstä, tarkastaa kunnon ja tarvittaessa kunnostaa. Käyttökelvoton puretaan ja metalliosat heitetään metallinkierrätyslavalle.  

Kun jostain päin maailmaa tulee avunpyyntö, vastaanottaja järjestää rahoituksen rahdille. Tämän jälkeen pakataan kontti täyteen sairaalatarvikkeita – siis niin täyteen kuin vain saa – ja se rahdataan lahjoituskohteeseen. 

Ville Turkkinen on mies digitaalisen varastojärjestelmän takana. Kuva: Susanna Mattila

”Me pystymme Villen luoman järjestelmän ansiosta koko ajan selvillä siitä, missä on tavaraa noudettavana, missä lahjoituskontti on menossa ja saamme järjestelmään valokuvan, kun se on perillä,” Heinonen kertoo. 

Toiminta tuottaa siis pelkkää hyvää. Suomessa sairaaloiden ja hoitolaitosten mahdollisuudet kierrättää käyttökelpoista tavaraa tulee helpoksi. Yhdistys pystyy tarjoamaan enemmän työpaikkoja, työharjoittelupaikkoja ja kuntouttavaa työtoimintaa päihderiippuvuudesta toipuville. Ja lahjoituksen saajamaassa sairaalan tarjoaman hoidon taso paranee uusien, toimivien laitteiden ja muiden tarvikkeiden avulla. 

Tällä hetkellä mukana on noin sata sairaalaa ja hoitoyksikköä Suomessa. Kontteja kuljetetaan noin viiteenkymmeneen maahan ympäri maailmaa. Jutun kirjoittamishetkellä yksi kontti oli matkalla kohti Senegalia. 

Digitaalista järjestelmää viimeistellään vauhdilla, sillä pian Hauholle alkaa tulla Lastenlinnasta uuden lastensairaalan käyttöönoton jälkeen tarpeettomaksi jäänyttä tavaraa. Ja sitä on paljon. Se että sairaaltarvikkeiden kierrätyskeskus on Hauholla, on Jouni Heinosen tapa tehdä aluepolitiikkaa.  

”Olen syntynyt Hauholla ja siksi Hauho on lähellä sydäntäni. Me teemme hyvää Hämeenlinnassa, mutta sijaitsemme Hauholla. Tavoitteenani on, että työllistämisen määrarahoja suunnattaisiin Hauholle ihan kunnolla,” Heinonen sanoo. 

Hauhon kirkonkylä on myös tarpeeksi kaukana esimerkiksi Hämeenlinnan keskustan päihdepiireistä. Kun houkutukset ovat tarpeeksi kaukana, on helpompi keskittyä toipumiseen. 

Hämeen Mokia sai alkunsa Jouni Heinosen tarpeesta tehdä jotain Jumalalle. Tunnus Jeesus auttaa lukee Mokian autoissa, konteissa ja busseissa. Kierrätyskeskuksen pihassa on autoja, joista yksi on lähdössä Afrikkaan lasten jalkapallojoukkueen käyttöön. Parhaillaan täytetään uutta kontillista sairaalatarvikkeita. 

Bulgarian romanislummissa jo odotetaan joulua ja suomalaisten järjestämää jouluateriaa. Mokian tapa on auttaa paikallisia auttamaan itseään. Niinpä esimerkiksi Bulgariaan romaneja auttaa paikallinen kristillinen seurakunta, Mokian vapaaehtoiset vain tuovat avun perille. Sillä: 

”Kunnia kuuluu Jumalalle,” Heinonen sanoo.

Susanna Mattila
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Hauhon Joulu 2018 -lehdessä. Juttu julkaistaan Hauho-Seura ry:n luvalla.

1 kommentti

  1. #BÖLLIS:

    Jes!

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.