Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 

Hämeen rahastolta 10.000 euron palkinto Anna-Maria Vilkunalle

Anna-Maria Vilkuna on innovatiivinen ja innostunut historian tutkija, elävöittäjä ja kertoja, kehutaan palkitsemisperusteissa.

Anna-Maria Vilkuna on innovatiivinen ja innostunut historian tutkija, elävöittäjä ja kertoja, kehutaan palkitsemisperusteissa. Kuva: Vilja Tamminen.

Fil. tohtori, dosentti, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan johtaja Anna-Maria Vilkuna saa Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahaston vuoden 2017 palkinnon. Palkinto on arvoltaan 10.000 euroa.

Helsingissä sekä Hämeenlinnan Hauholla asuva Anna-Maria Vilkuna on tehnyt ansioitunutta ja ainutlaatuista työtä Hämeen historian parissa. Anna-Maria Vilkunan ansiosta Hämeen vanha linna, Hämeenlinnan kaupungin historia sekä koko Hämeen historia on tullut tietoisuuteen ja tutuksi hänen tutkimustensa, julkaisujensa sekä luentojensa ja esitelmiensä kautta.

Anna-Maria Vilkuna on laaja-alainen ja rohkea kulttuurin ja historian monitoiminainen, joka on tehnyt väitöskirjan Kruunun taloudenpidosta Hämeen linnassa 1500-luvun puolivälissä.

Hämeen linnan tutkimus onkin ollut hänen pohjavirtansa, jonka ohella hän on tehnyt useita merkittäviä paikallishistorioita. Hän on myös ollut mukana Itämeren maiden linnojen tutkijaryhmissä.

Anna-Maria Vilkuna on innovatiivinen ja innostunut historian tutkija, elävöittäjä ja kertoja. Hän on äärimmäisen työteliäs ja suosittu luennoitsija, joka on mukana useissa merkittävissä historiaan, kulttuuriin ja koulutukseen liittyvissä luottamustoimissa.

Anna-Maria Vilkuna tuo tämän päivän ajattelun ja tiedon pohjaksi menneisyyden merkityksen, mikä heijastaa myös tulevaan. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnanjohtajana hän on ”sillanrakentajana” muovaamassa juuri tulevaisuutta. Anna-Maria Vilkunan työ on äärimmäisen arvokasta ja tärkeää.

Hämeen rahaston palkinnon ovat aiemmin saaneet säveltäjä Kari Rydman, maisterit Talvikki ja Valvatti Vaulo, varatuomari Arvi Paloheimo, lehtori Hilja Mörsäri, tekstiilitaiteilija Pirkko Hammarberg, yhteiskuntatieteiden kandidaatti Sirpa Kalliokoski, kuvataiteilija Helena Niemi, professori Pekka Ruohotie, museonjohtaja Lauri Pohjakallio, dir.cantus Pekka Perko, lakitieteen lisensiaatti Jaakko Heikkilä, filosofian tohtori Kaisa Koivisto, professori Lauri Arvola sekä muusikot Turkka ja Mika Mali, taidemaalari Seppo Tamminen, taiteilija Vexi Salmi, lääketieteen tohtori Ari Palomäki, kääntäjä, kirjailija Arto Kivimäki ja toiminnanjohtaja, ohjaaja Marja Myllyniemi.

Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahasto jakoi palkinnon perjantaina 12.5. Hämeenlinnan Vanajanlinnassa pidetyssä vuosijuhlassaan. Samalla jaettiin vuoden 2017 apurahat. Kaikkiaan tukea myönnettiin 570.000 euroa 37 kantahämäläiselle tiede- ja taidehankkeelle.

Hämeen rahasto sai tämän vuoden hakuaikana yhteensä 277 hakemusta. Hakemusten yhteenlaskettu rahamäärä oli 4,2 miljoonaa euroa. Kärkihankkeeksi Hämeen rahasto nosti fil. tohtori Pirjo Yli-Hemmingin Kasvien fosforin saatavuutta edistävien mikrobien kokeellisen tutkimuksen, jota rahasto tukee 33.000 eurolla.

Toiseksi kärkihankkeeksi Hämeen rahasto nosti yhteiskuntat. tohtori Jaana Minkkisen Vertaileva tutkimus huonon kouluviihtyvyyden syistä Suomessa käsittelevä post doc -tutkimus (28.000 euroa).

Lammilainen opiskelija Ilona Mattila sai luonnontieteen stipendinä, Heikki ja Terttu Westerlundin rahastosta 1.000 euroa.

Lastenkulttuurille myönnettiin yhteensä 20.000 euroa.

Myönnetyistä apurahoista noin 66 % jaettiin tänä vuonna taiteelle ja 34 % tieteelle. Eri alojen väitöskirjatyöskentelyjä tuettiin 10 apurahalla. Myönnettyjen apurahojen sukupuolijakauma oli naiset 58 % ja miehet 42 %. Apurahan saajien keski-ikä oli 30 vuotta. Keskimääräinen myönnetty apuraha oli noin 15.000 euroa.

Hämeen rahasto pyrkii mahdollisimman suuriin apurahoihin, jotka mahdollistavat keskittyvän työskentelyn niin tieteessä kuin taiteessakin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.