Perjantai 28.02.2020
Nimipäivät: Onni
Lammi
Selkeää
-3°C
Tuuli: 4 m/s PPL
 

ARS Peltolehto – Lammin taidekesä saa jatkoa

Peltolehdon talo toimii tänäkin kesänä taiteen ja kotiseutumuistojen tyyssijana. Kuva: Matti Siivonen

ARS Peltolehto -kesänäyttely saa jatkoa tulevana suvena. Peltolehdon talo täytetään lammilaisten tai lammilaislähtöisten taiteilijoiden töillä, mutta myös Lammi-muistoilla.

Näyttelyn aikana on jälleen tarkoitus koota lammilaisia yhteen muistelemaan mennyttä Lammia ja keskustelemaan vanhoista ajoista. Mukana yhteistyössä on viime kesäiseen tapaan Ajan patina -hanke. Jaakko Rautavirran valokuviinkin palataan näyttelyn aikana.

Peltolehdon taiteilijat ovat osin tuttuja viime kesältä, mutta uusiakin nimiä on luvassa. Lammilaislähtöinen kivenveistäjä Antero Koskinen tuo näyttelyyn muutamia töitä. Koskinen lahjoitti veistoksensa Puun aihe siemenessä tänä keväänä Lammin kirjastolle.

Eeva-Kaisa Takala Hämeenkosken Saapaskylältä tuo kolme työtään, jotka on edellisen kerran nähty Galleria Duetossa Helsingissä viime syksynä. Lisäksi mukaan ovat lupautuneet ainakin Wilma Karjalainen, Anne Konttinen, Miia Koskinen, Eero Pöyhtäri, Seija Salminen ja Petri Silvonen. Valokuvia näyttelyyn saadaan kolmelta valokuvaajalta, joiden joukossa Matti Siivonen.

Näyttelyn ripustuksesta vastaa viime vuotiseen tapaan Petri Silvonen. Silvonen on lammilainen paluumuuttaja, taiteilija jonka työhuone on ollut jo toista vuotta Lammilla pitkän Turun jakson jälkeen.

Petri Silvonen on myös Lammille vastaperustetun Lammin kotiseutu- ja kulttuuriyhdistys ry:n (työnimeltään Lykky) puheenjohtaja. Yhdistys julkaisee jatkossa Lammin Kotiseutulehteä ja järjestää tapahtumia ja tilaisuuksia ja on myös ARS Peltolehdon järjestäjä.

– Lammin kotiseutu- ja kulttuuriyhdistys pyrkii nimensä mukaisesti järjestämään kotiseutuun ja kulttuuriin liittyvää toimintaa Lammilla. Jäseneksi pääsee kuka tahansa ja jäsenmaksun maksaneet saavat jäsenetuna Lammin Kotiseutulehden kotiin postitettuna, puheenjohtaja kertoo.

Yhdistyksen ensimmäinen voimainponnistus on ARS Peltolehto 2019 -näyttely. Peltolehto on tänäkin vuonna mukana 8.6. järjestettävässä Avoimet kylät -päivässä yhtenä käyntikohteena. Peltolehtoon on kutsuttu kaikki Lammin kylät esittäytymään jollain sopivaksi katsomallaan tavalla.

Mukaan ovat ilmoittautuneet ainakin Kataloisten kyläyhdistys, jolla on ohjelmaa myös omalla kylällä, sekä Sydänlammin kyläyhdistys ja yksi näyttelyn taiteilijoista, Seija Salminen. Hän kertoo omasta lapsuudestaan 1950- ja 60-luvulla Lammin Arrankorven kylässä.

Ajan patina -hanke on mukana yhtenä päivänä. Päivä on omistettu lammilaisten muistoille kirjastosta, joka toimi Peltolehdon talossakin pitkään. Lammin nykyinen kirjastorakennus täytti tänä keväänä 30 vuotta, joten lainastomuistot ovat juuri nyt ajankohtaisia.

Lammin Pellavamarkkinoiden tekijätiimi Pekka Kääriäinen (kuvassa vas.), Jere Rauhala, Erkki J. Vilén ja Kari Kääriä ovat sopineet yhteistyöstä Lammin kotiseutu- ja kultuuriyhdistyksen kanssa. ARS Peltolehto 2019 -kesänäyttely on markkinapäivänä avoinna ja sen lisäksi yhdistys järjestää tutustumiskäynnin Lammin kunnantaloon markkinoiden lomassa klo 12-14. Kuva: Susanna Mattila

Yhdistys järjestää Pellavamarkkinoilla mahdollisuuden käydä Lammin entisessä kunnantalossa muistelemassa menneitä, ennen kuin talo puretaan pois. Kunnantalossa työskennelleitä on lupautunut oppaiksi kello 12 ja 14 väliseksi ajaksi.

Lammi-viikolle 18.8.–25.8. on tulossa yhdistyksen järjestämänä luento Lammin juutalaisista, vierailu- ja muisteluhetki Lammin vanhassa sairaalassa, sekä Lammi ennen vanhaan -päivä yhdessä samannimisen Facebook-ryhmän kanssa. Päivän aikana kierretään kävelylenkki kirkonkylällä katsellen vanhoja valokuvia verraten mennyttä nykyisyyteen sekä Juha Riihirannan luento Lammin asutuskehityksestä.

Ovet Peltolehtoon avautuvat ensimmäisen kerran 1.6. kello 11 ja ovat avoinna aina 20.6. saakka muina päivinä paitsi sunnuntaisin ja maanantaisin. Avajaishetkeen kokoonnutaan 4.6. kello 18.

Peltolehdon käyttö näyttelytilana on mahdollista Hämeenlinnan kaupungin tuella. Rakennus on edelleen myynnissä, joten kaupunki ei voi vuokrata tilaa, mutta antaa sen lyhytaikaiseen näyttelykäyttöön ilmaiseksi.

ARS Peltolehto 2019 – Lammin taidekesä 1.6.-20.6.

  • Avoinna ti-la 11-15
  • 4.6. klo 18 Avajaishetki
  • 6.6. klo 12-14 Lainanpäivänä lainastoon, Ajan patina -hankkeen hetki kansankirjastomuistoille.
  • 8.6.2019 klo 11-15 Avoimet kylät -kohde: Lammin kylät esittäytyvät
  • Muista tapahtumista ilmoitetaan myöhemmin.
  • Avoinna myös Lammi-viikolla 18.8.–25.8.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.