Torstai 25.04.2019
Nimipäivät: Markku, Marko, Markus
Lammi
Selkeää
8°C
Tuuli: 1 m/s P
 

Ääniteknikko pyörittää terapiana pubia, kioskia ja Kylistä 

Ihmisillä on erilaisia käsityksiä terapiasta. Hauhon Eteläisissä asuvalle Arjo Kokkolalle terapiaa on puuhailla omassa ravintolassa. Ravintolan kylkeen on kasvanut vähitellen muutakin liiketoimintaa, muun muassa elintarvikekioski ja vuokratila Kylis, entinen kyläkauppa tien toisella puolella. 

– Ruoka on se tärkein juttu, teen tätä rakkaudesta ruokaan. Kun tarpeeksi kiertää maata, tulee hyviä ruokaelämyksiä vastaan. Niitä olen halunnut sitten tuoda Eteläisiin, Kokkola kertoo.

Eteläisten Paikallisen Barbaarin isäntä, Arjo Kokkola ottaa baarin pitämisen terapiana. Tärkein juttu Barbaarissa on ruoka, listalta löytyy monenlaisia herkkuja. Kuva: Susanna Mattila

Eteläisten Paikallisen Barbaarin isäntä, Arjo Kokkola ottaa baarin pitämisen terapiana. Tärkein juttu Barbaarissa on ruoka, listalta löytyy monenlaisia herkkuja. Kuva: Susanna Mattila

Eteläisten Paikallisessa saakin lämpimien leipien täytteeksi esimerkiksi Cape Town -metwurstia ja pitsat leivotaan luomuspelttipohjaan itse. Myös tomaattikastike tehdään itse. Lihat tulevat suurimmaksi osaksi Chef Wotkinilta. Lisäksi käytetään monipuolisesti lähituottajien tuotteita. 

Arjo Kokkolalla tulee tänä vuonna täyteen 20 vuotta yrittäjänä. Hän aloitti työt ääniteknikkona vuonna 1997 ja perusti seuraavana vuonna oman yrityksen. Sen jälkeen hän on kiertänyt bändien mukana Suomen maata. Viimeisin pitkä pesti oli Anna Abreun kanssa, joka alkoi Annan Idols-vuonna 2007. 

– Sitä kesti kahdeksan vuotta. Sitten Anna piti välivuoden ja jäin pois. Vuokrasin terapiaksi Eteläisten Paikallisen Barbaarin ravintolatilan, purin kaiken pois ja tein täyden remontin. Mietin jo, että keskityn kokonaan baarin pitämiseen, Arjo Kokkola kertoo. 

– Kun olin yhdeksän kuukautta heilunut baarissa, soitti muusikkotuttu ja kysäisi, miten baarilla kulkee. Vastasin, että voishan tästä jo keikoille lähteä. Seuraavaksi soittikin sitten keikkamyyjä, ja pyysi mukaan Ellinooran kiertueelle. 

Oikeat työt Ellinooran kanssa alkavat muutaman viikon kuluttua, ja Arjon on palkattava tilalleen työntekijä Paikalliseen. Hän miettii, että onhan se hullua lähteä keikkatöihin, jotta voi palkata työntekijän yritykseensä. Mutta parempi on lähteä keikoille, jotta jaksaa taas pitkän talven painaa Paikallisessa. 

– Ellinooran kanssa ei tule nyt tavanomaista syyskuun taukoa keikkailuun, sillä heti kauden päättyessä ryhdytään tekemään levyä. Ja levyn tultua ulos lähdetään taas keikoille, Kokkola hahmottelee tulevaa. 

Liiketoiminta Eteläisissä lähti laajenemisuralle viime marraskuussa, heti seuraavana päivänä kun Kyläkauppa oli sulkenut ovensa. Kokkola vuokrasi entisen parturi-kampaamon tilan, ja syntyi elintarvikekioski Arturin puoti. Ovikello ilmoittaa, kun puotiin tulee asiakas, ja Paikallisen tarjoilija kiiruhtaa palvelemaan. 

Kyläkaupan entisen liiketilan Kokkola vuokrasi itselleen vuokratakseen sitä eteenpäin erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tänä keväänä entisellä kaupalla eli Kyliksellä on jo pidetty markkinat. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla Mikko Harjun orkesteri käytti tilaa harjoituksiinsa kolmen päivän ajan. 

– Vuokrasin bändille mökin Roineen rannalta Leppäniemestä. Päivät he harjoittelevat ja illat nauttivat kesästä mökillä. Sitten he suuntavat kesän keikoille, Kokkola kertoo. 

Tila muuntautuu moneen käyttöön helposti verhoilla, sillä tilaa kiertää trussikehikko. Suunnitelmissa on hankkia palamattoja, joita voisi tarpeen mukaan ottaa käyttöön. Elokuussa Kyliksellä järjestetään lapsille disco. 

– Tapahtumia on luvassa kaikenikäisille, Kokkola lupaa. 

Arjo Kokkola on asunut Eteläisissä viimeiset seitsemän vuotta. Hauholle hänet toi perhe, ja erityisesti vaimon hevosharrastus. Tallipaikat ovat pääkaupunkiseudulla suolaisen hintaisia, ja maaseutu on myös lapsille parempi kasvuympäristö kuin betoniviidakko. 

Eteläisten Paikallinen työllistää tällä hetkellä neljä ja lisäksi ekstraajia. Arkisin on tarjolla lounasta ja viikonloppuisin lounasbuffet. Pubiruokaa on tarjolla koko ajan. 

– Maalla kun ollaan, esimerkiksi kalaa voi savustaa itse. Teen ruokaa ihan omin menetelmin, mutta pääperiaatteena on käyttää aitoja aineita, suolaa, kermaa ja voita.  

Viime kesänä aloitettu terassin laajennus tehtiin vasta loppukesästä valmiiksi. Tänä keväänä laajennus on ollut toukokuun helteissä ahkerassa käytössä. 

– Pubia voi laajentaa sitten, kun asiakaskuntaa on tarpeeksi. Vielä siihen ei ole kiirettä, sanoo Arjo Kokkola. 

Juttu on julkaistu Niskavuoren Sanomat 2018 -lehdessä. Julkaistaan julkaisijan luvalla.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.