Sunnuntai 24.09.2023
Nimipäivät: Alvar, Auno

Tuuli:
 

Hämeen maakuntahallitus otti kantaa maaseudun kehittämisrahoituksen jakoon

Hämeen maakuntahallitus vaatii, että maaseuturahoituksen jakoon vaikuttavaa kriteeristöä on muutettava ja Kanta-Hämeen ominaisuudet on otettava paremmin huomioon.

Hämeen maakuntahallitus esittää maa- ja metsätalousministeriölle huolensa siitä, että Kanta-Hämeeseen tuleva maaseuturahoitus tulee vähenemään, vaikka Manner-Suomen maaseutuohjelmaan käytettävissä olevat varat kasvavat rahoituskaudella 2021–2027. Vuoden 2022 rahoituksen saanti Hämeessä on 4,95 prosenttia, joka on kolmanneksi pienin osuus koko Suomessa. Osuus sisältää sekä Kanta-Hämeen että Päijät-Hämeen maakunnat.

Rahojen jakoon käytettävää kriteeristöä on uudistettu edellisestä kaudesta. Uudella kaudella rahojen jaossa painotetaan harvaan asutun maaseudun väestöä 2,5-kertaisesti ja ydinmaaseudun väestöä 1,5-kertaisesti. Kaupunkien läheisen maaseudun asukkaita on huomioitu 50 % ja maaseudun paikalliskeskuksien väestö sellaisenaan.

Hämeen maakuntahallitus vaatii, että ongelmallista kriteeristöä on muutettava niin, ettei kaupunkien läheistä maaseutua ja kaupunkien maaseutumaisia kehysalueita pienten kaupunkien ympärillä enää luokitella kaupunkialueiksi. Rahoituksessa Kanta-Hämeen ominaisuudet on huomioitava paremmin.

Maakuntahallitus ei myöskään pidä hyvänä rahoituksen jyrkkää kahtiajakoa eteläisen ja pohjoisen sekä läntisen ja itäisen Suomen välillä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.