Torstai 16.07.2020
Nimipäivät: Reino
Lammi
Verrattain pilvistä
9°C
Tuuli: 1 m/s PL
 

VII Pillipäivät

17.8.–18.8. klo 10:00 Turvantalo, Mommilantie 7, Lammi

Kaksipäiväinen tapahtuma, joka kokoaa kansanomaisista puhallinsoittimista kiinnostuneet muusikot, tutkijat ja soitinrakentajat, sekä ammattilaiset että harrastajat yhteen. Hämeenlinnassa on teemana edesmennyt lammilainen Pentti Mäkelä ja hänen työnsä puhaltimien parissa. Päivien aikana tarjoamme luentoja, työpajoja, soitinnäyttelyn ja konsertteja.

Tapahtumaan on saatu apuraha sekä Taiteen Edistämiskeskuksen Hämeen toimikunnalta että Hämeenlinnan kaupungilta. Hämeenlinna täyttää tänä vuonna 380 vuotta, osaltamme juhlistamme myös sitä.

Kahvi ja teetarjoiluja varten pyydämme ilmoittautumisia osoitteessa
https://opistopalvelut.fi/vanajavesi/search.php?l=fi&search=Pillip%C3%A4iv%C3%A4t

Yhteistyökumppaneina Vanajaveden Opisto, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, kansanmusiikin koulutus ja Wetterhoffin talo.

Lisätietoja:
Riitta-Liisa Joutsenlahti riittaliisa.joutsenlahti@gmail.com 050 572 6271
Kirsi Ojala kirsikka.ojala@gmail.com 050 593 4124

OHJELMA:

LAUANTAI 17.8. HÄMEENLINNASSA VANAJAVEDEN OPISTOLLA os. Jaakonkatu 28

10.00 Tervetulokahvit
10.30 Kristiina Ilmonen: Soiva luento
11.15 Susanna Mäkelä: Pentti Mäkelää ja hänen työtään muistellen. Kirsi Ojala haastattelee.

12.00-13.00 Lounastauko

13.00 – 13.30 Riitta-Liisa Joutsenlahti: “Unohdetut soittimet”. Näkökulmia kansanomaisten puhaltimien maailmaan.
13.30-14.15 Leena Joutsenlahti: Makale. Improvisointia mäkelähuiluilla. Soiva luento.

14.15 – 15.00 Päiväkahvit
Soitinnäyttelyyn sekä muuhun Pentti Mäkelästä kertovaan materiaaliin tutustumista: esillä on lehtileikkeitä, haastatteluja ja videomateriaalia.

15.00 – 16.30 Kirsi Vinkki, Samuli Karjalainen ja Heikki Ryynänen: Uuden pitkähuilumallin äärellä. Kokemuksia huilujen rakentamisesta sekä soittotyöpajat lapsille ja aikuisille. Tule kokeilemaan pitkähuiluja ja oppimaan helppoja sävelmiä. Paikalla on muutamia huilusoittimia, joita saa lainata, tai voit osallistua myös muilla soittimilla kuten esim. viululla tai kitaralla. Aikaisempaa kokemusta ei edellytetä, voit tulla mukaan millä tahansa taitotasolla!

18.00 Konsertti: Leena Joutsenlahti soolo & Wind on Wind.
Wetterhoffintalo, Wanha kutomo -sali, Palokunnankatu 9

SUNNUNTAI 18.8. LAMMILLA TURVANTALOLLA, os. Mommilantie 7

12.30 Heikki Laitinen: Soiva luento

Soitinnäyttelyyn sekä muuhun Pentti Mäkelästä kertovaan materiaaliin tutustumista: esillä on lehtileikkeitä, haastatteluja ja videomateriaalia.

15.00 Konsertti: Lammin soittokunta esiintyy

Pillipäivien tapahtumasivu Facebookissa: https://www.facebook.com/events/309181443324400/

Lauantain konsertti Facebookissa:
https://www.facebook.com/events/605786393163118/

Lisätietoja esiintyjistä:
Kristiina Ilmonen: MuT, kansanmusiikin professori, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia. Muusikko, tutkija ja opettaja.
Leena Joutsenlahti: MuT, lehtori Pakilan musiikkiopisto ja tuntiopettaja Sibelius-Akatemia. Muusikko, tutkija ja opettaja.

Riitta-Liisa Joutsenlahti: MuM, projektityöntekijä, opettaja Vanajaveden Opisto, Hoilaillen – kieltä ja kulttuuria laulaen -opettaja, muusikko.

Samuli Karjalainen MA (Master of Arts, University of Limerick, Irlanti).
Muusikko ja instrumenttiopettaja, Pakilan ja Pitäjänmäen musiikkiopistot Helsingissä, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia.

Heikki Laitinen: FT, Sibelius-Akatemian kansanmusiikin emeritusprofessori. Muusikko, tutkija ja opettaja.

Susanna Mäkelä: Sotilasmestari Pentti Mäkelän, edesmenneen lammilaisen muusikon ja soitinrakentajan tytär.

Heikki Ryynänen: TaK. Keramiikka- ja lasitaide. Well Well Design Oy.

Kirsi Vinkki: MuM, puualan artesaani, muusikko ja instrumenttiopettaja. Osuuskunta Lilith, Pakilan ja Pitäjänmäen musiikkiopistot Helsingissä, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia: soitinverstas ja instrumenttiopetus.

Wind on Wind on ryhmä, joka tutkii ja esittää musiikkia kansanomaisilla puhaltimilla. Sen sovitusten alkuituina on ollut rahisevia arkistoäänitteitä, vanhoja nuotinnoksia ja erilaisten puhaltimien yksilöllisiä sointeja. Lopputuloksessa soivat seesteiset hetket ja metsäiset biitit.
Ensilevy Sees julkaistiin 2013 ja ensi vuonna on tulossa uusi albumi yhteistyössä ruotsalaisten Göran Månssonin ja Jonas Simonsonin kanssa.
Wind on Windin muusikot: Kristiina Ilmonen, Mimmi Laaksonen, Leena Laitinen, Kirsi Ojala

Lammin nykyinen 47 vuotta yhtäjaksoisesti toiminut soittokunta on perustettu keväällä 1972. Silloin ryhtyivät Keijo Vähätalo ja Juha Vaso toimeen soittokunnan kokoamiseksi. He saivat kootuksi kymmenhenkisen kokoonpanon, joka viihdytti paikkakuntalaisia jo saman kevään vappuaamuna silloisen kansalaiskoulun tasanteella. Johtajina soittokunnan toimintakaudella ovat olleet Juha Vaso, Sanfrid Mäkitalo, Raimo Ollinkangas sekä Veikko Rasta. Vuodesta 2013 nykyhetkeen on johtajana toiminut Jukka Hanhisalo. Nuorisosoittokuntaa 70 – 80-luvuilla johti Pentti Mäkelä. Nuorisosoittokunnan toimintaa on jälkeenkin päin herätelty, mutta se on loppunut osallistujien vähäisyyteen. Lammin Soittokunta on toiminut miltei perustamisestaan lähtien kansalaisopiston piirinä, ja on nykyään Vanajaveden Opiston opintopiiri. Soittokunnan tämänhetkinen pienehkö kokoonpano asettaa soitettavalle musiikille omat vaatimuksensa, mutta esiintymisten ohjelmisto koostuu kirkkomusiikista uudempaan viihdemusiikkiin aina tarpeen mukaan. Soittokuntaa on vuodesta 2003 ylläpitänyt Lammin Soittokuntayhdistys ry. Konsertteja on vuosikymmenten kuluessa järjestetty monia ja näistä osa on toteutettu yhteiskonsertteina alueen muiden puhallinorkestereiden kanssa. Esiintymisiä eri juhlatilaisuuksissa on vuosittain useita, ja näistä vakituisiksi ovat muodostuneet soitot pellavamarkkinoilla sekä itsenäisyyspäivän juhlissa. Entisistä nuorista soittajista moni on saanut musiikista itselleen ammatin tai jatkanut harrastusta musiikin parissa.