Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 
Avatar photo

Asiantuntijablogi kaupallisille yhteistyökumppaneille. Haluatko kirjoituksesi blogiin? Soita 040 5281 989!

RAUTANET: Taimikasvatusta pahimpaan viherpeukalon kutinaan

Useimpien kasvien, kuten tomaatin, kesäkurpitsan, paprikan, kurkun ja chilien esikasvatus voidaan aloittaa sisätiloissa aikaisin keväällä. Tomaatin siemenet kylvetään maalis-huhtikuussa, kesäkurpitsan ja kurkun huhti-toukokuussa ja paprikan ja chilien helmikuusta huhtikuuhun. Siemenet kylvetään ruukkuihin ja painetaan kevyesti mullan alle. Kylvös pidetään kosteana mutta ei märkänä. Koulitaan tarpeen vaatiessa suurempaan ruukkuun. Kasvupaikalle kasvit kannattaa istuttaa vasta, kun yöpakkaset ovat ohitse.

Turvepelletti turpoaa kasteltuna, eikä kasvia tarvitse irrottaa pelletistä myöhemmin. Kuva: Schetelig Oy

Turvepelletti turpoaa kasteltuna, eikä kasvia tarvitse irrottaa pelletistä myöhemmin. Kuva: Schetelig Oy

Tiedätkö mihin turvepelletit on tarkoitettu tai miten niitä käytetään? Turvepelletti on ostettaessa pieni kiekko. Kiekot laitetaan johonkin astiaan ja kaadetaan päälle vettä. Veden vaikutuksesta turve turpoaa ja kiekot muuttuvat hauskoiksi palleroiksi. Turvonneisiin turvepelletteihin kylvetään siemenet. Turvepelletit voivat olla jonkun alustan päällä idätyksen ajan tai sitten pienoiskasvihuoneessa. Kun taimet on noin 5-10 cm, ne pitää siirtää isompiin ruukkuihin. esim. turveruukkuihin.

Turveruukku täytetään mullalla, ja kasvi voidaan istuttaa ruukussaan kasvupaikalle. Kuva: Schetelig Oy

Turveruukku täytetään mullalla, ja kasvi voidaan istuttaa ruukussaan kasvupaikalle. Kuva: Schetelig Oy

Siemenet voi myös kylvää suoraan turveruukkuihin, joihin on laitettu kylvömultaa. Isompia turveruukkuja voi käyttää myös turvepelleteissa kasvatettujen taimien uudelleen istutusruukkuna.  Kun taimi on kasvanut riittävän isoksi, sen voi istuttaa ruukkuineen kasvimaalle tai isompaan astiaan. Näin kasvin herkät juuret eivät vahingoitu. Helppoa ja siistiä! Turveruukut ovat 100 % biohajoavia, ja juuristo pääsee kasvamaan niissä esteettömästi.

Pienoiskasvihuone Kuva: Schetelig Oy

Pienoiskasvihuone nopeuttaa itämistä. Kuva: Schetelig Oy

Jiffy-pienoiskasvihuoneet nopeuttavat itämistä ja suojaavat herkkiä taimia. Muovinen kansi ja ilmanvaihtoaukot tekevät olosuhteet optimaalisiksi esikasvatukselle. Sekä turvepelletit että turveruukut voi asettaa pienoiskasvihuoneen sisälle. Ne on myös helppo kastella suoraan pienoiskasvihuoneen alustalle. Pienoiskasvihuoneet sopivat hyvin ikkunalaudalle tai keittiään eikä lemmikkieläimet tai pienet lapset pääse rikkomaan herkkiä taimia.

 

 

Yhteistyössä Rautanet Lammi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.