Sunnuntai 28.05.2023
Nimipäivät: Alma
Lammi
Melkein pilvistä
7°C
Tuuli: 2 m/s SSW
 
Avatar photo

Asiantuntijablogi kaupallisille yhteistyökumppaneille. Haluatko kirjoituksesi blogiin? Soita 040 5281 989!

RAUTANET: Ruukuilla kasvimaa vaikka parvekkeelle

Kasvimaan voi luoda pieneenkin tilaan ruukkujen avulla – patiolle tai parvekkeelle. Parasta ruukkukasvattamisessa on viljelyn ilo, makuelämykset ja sadonkorjuu. Esimerkiksi salaattia voi kasvattaa kaikenlaisissa astioissa. Säännöllinen kastelu on kuitenkin tärkeää, muuten salaatista tulee kitkerää.

Jos et omista takapihaa tai viljelypalstaa, ota käyttöön seinäpinta. Kuva: Schetelig Oy

Jos et omista takapihaa tai viljelypalstaa, ota käyttöön seinäpinta. Kuva: Schetelig Oy

Varmaankin tavallisimmat ruukussa kasvatettavat vihannekset ovat tomaatti ja paprika. Niiden kasvatuksenkin ehtii aloittaa vielä. Tomaatille suositellaan 4-8 viikon taimikasvatusta. Siemenet voi kylvää vielä huhtikuullakin.

Kesäkurpitsasta on esimerkiksi jalostettu ruukussa kasvatettava lajike, Patio star. Tom Thumb on puolestaan ruukkukasvatukseen sopiva herne. Lajikkeen kasvutapa on matala ja pensasmainen, ja herneet ovat maukkaita ja makeita. Lajike sopii hyvin amppelikasvatukseen.

Myös pensaspapua voi kasvattaa ruukussa. Ruukkukasvatukseen sopiva lajike on Mascotte. Myös avomaankurkkua voi kasvattaa istutuslaatikossa. Satoa tulee paljon ja reunoilta roikkuvat kurkut näyttävät kauniilta.

Istutusastioiksi voi valita mm. ruukkuja, ämpäreitä ja puuastioita. Tarkistathan ennen istuttamista, että astia on puhdas. Ruukun pohjassa tulee olla reikä, josta ylimääräinen vesi pääsee pois. Reiän ja mullan välissä pitää olla ilmatilaa, jotta kasvin juuret voivat hengittää. Saviruukun palaset, karkea sora, lecasora tai pienet kivet sopivat tähän tarkoitukseen.

Käytä valmista multasekoitusta esimerkiksi kasvimaamultaa, joka on tarkoitettu vihanneksille mutta ei kukille. Taimikasvatuksen edellytys on riittävä valon saaminen. Kastele säännöllisesti, mieluiten aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Anna mullan kuivahtaa kastelukertojen välillä.

Puutarhaliitto ja Kotimaiset kasvikset ovat valinneet salaatit vuoden 2017 teemavihannekseksi. Salaateilla tarkoitetaan eri lajeja kaalikasvien suvusta perinteisiin lehtisalaatteihin ja pinaatteihin. Salaateista löytyy pehmeitä, rapeita, tuoreina syötäviä, kuumennusta kestäviä, vihreitä, punaisia, kirjavia ja vaikka minkälaisia – vaihtoehtoja siis on! Oletko kokeiluut salaattikleitoniaa, punasikuria tai viinisuolaheinää?

Salaattikleitonia eli talviportulakka on nopea kasvattaa ja antaa paljon satoa vähällä vaivalla. Salaattikleitonian voi kylvää jo varhain keväällä tai myöhäiskesällä. Se kestää hyvin kylmää, joten satoa voi keräillä talven tuloon saakka. Mehukkaat lehdet ovat oikea C-vitamiinipommi. Käytä tuoreena, ryöpättynä pinaatin tapaan tai vaikka wokkiruoissa.

Punasalaatti eli punasikuri on kotoisin Italiasta. Se on vitamiinipitoinen salaattikasvi, joka on maultaan mausteinen. Voimakkaan makunsa vuoksi se sopii hyvin salaatteihin antamaan makua. Kauniit ja mehukkaat punaiset lehdet sopivat myös hyvin ruokien koristeluun tai jopa tarjoiluun. Punasikuri kestää myös kuumentamista esim. punasikuripasta on suosittu ruokalaji Pohjois-Italiassa.

Viinisuolaheinä sisältää oksaalihappoa, mikä antaa sille hiukan suolaisen ja sitruunaisen maun. Se sopii hyvin salaatteihin makua antamaan ja kauniit lehdet tuovat väriä ruokiin. Viinisuolaheinä viihtyyy kaikentyyppisillä kasvimailla ja sopii myös ruukkukasvatukseen. Kokeile myös kukkapenkissä!

Yhteistyössä Rautanet Lammi ja Schetelig Oy

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.