Lauantai 09.12.2023
Nimipäivät: Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli

Tuuli:
 

Asiantuntijablogi kaupallisille yhteistyökumppaneille. Haluatko kirjoituksesi blogiin? Soita 040 5281 989!

RIINA RANTANEN: Murtovahingot voivat olla myös henkisiä

Asuntomurtojen määrä on kaksinkertaistunut noin 10 vuodessa. Suomessa murtovarkauksia tapahtuu niin paljon, että asiantuntijoilla on käytössään jo melko kattava aineisto varkautta edeltävistä vaiheista. Varkautta edeltää yleensä tarkkailujakso, joka useimmiten ajoittuu päiväsaikaan. Tuon jakson aikana murtovaras pyrkii saamaan mahdollisimman luotettavaa tietoa talon väen liikkeistä.

Kaikkein eniten varkaiden mahdollisuuksia heikentävät asukkaiden vuorotyö, kiinteistön vartiointi sekä valppaat naapurit. Murtovaras saattaa jopa käydä viattoman oloisena myyntimiehenä tai remonttifirman edustajana kohteen ovella, kysyä jotain outoa ja poistua paikalta.

Suomessa suosituin tapa mennä luvatta kotiin tai kiinteistöön on oven kautta. Takalukkoa ei ehkä jakseta käyttää, jolloin lukon teljen avaaminen on hyvin helppoa. Ammattimies ei välttämättä jätä edes jälkiä.

Lähes puolessa tilastoiduissa murtovarkaustapauksissa toiminta keskeytyy ja varas luikkii karkuun vartijan saavuttua paikalle, murtohälyttimien lauettua tai valppaiden naapureiden ansiosta. Kerrostaloihin murtautuminen on Suomessa harvinaisempaa, mutta ei mahdotonta ja useimmiten murtovaras valitsee näissäkin tapauksissa kohteen, jossa ei ole takalukkoa.

Jokainen voi suojata kotinsa ja omaisuutensa pitämällä huolen, että nurmikko on ajettu, postilaatikko tyhjä ja sälekaihtimet auki. Vartiointiliikkeen tarra kertoo varkaille, että kohde on vartioitu, mutta voi toimia myös houkuttimena ja jopa ohjeistuksena. Taitavimmat varkaat ovat tottuneita murtöhälyttimien harhauttajia.

Murtohälyttimet voivat helpottaa asukkaiden ja omistajien stressiä heidän poissaollessaan. Hälyttimien, vartiointiliikkeen tarran ja vartijan aktiivisen näkymisen yhdistelmä luo tehokkaan suojan murtovarkaita vastaan.

Vartiointipalvelua myydessä törmää aina silloin tällöin ajatteluun, jonka mukaan mahdollisesti varastettu omaisuus on arvoltaan mitättömämpi kuin ostetun vartiointipalvelun hinta. Tällöin asiakas ei koe tarpeelliseksi hankkia vartiointisopimusta suojaamaan omaisuuttaan murtovarkaalta, joka ei koskaan iske. Murron osuessa kohdalle menetykset voivat olla myös henkisiä, joiden mittaaminen rahassa on mahdotonta.

Tuttavaperheessämme on käynyt varkaita neljä kertaa. Kolmella ensimmäisellä kerralla murto keskeytyi varkaiden tultua yllätetyksi, mutta neljäs kerta tapahtui perheen poissa ollessa.

Yhteistä kaikille kerroille oli, että saaliiksi varkaat eivät saaneet mitään. Vaikka omaisuusvahinkoja ei sattunutkaan, aiheuttivat varkaudet kuitenkin häiriön perusturvallisuuden tunteeseen ja loukkasivat siten pahimmalla tavalla perheen yksityisyyttä.

Produktorin yrittäjät Riina ja Jouni Rantanen ovat laajentaneet palveluvalikoimaansa vartiointiliikepalveluihin. Kuva: Susanna Mattila

Riina Rantanen
Kirjoittaja on lammilainen turvallisuusalan yrittäjä, kuvassa yrittäjäpuolisonsa Jouni Rantasen kanssa.

Produktori Oy

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.