Tiistai 05.12.2023
Nimipäivät: Selma

Tuuli:
 

Asiantuntijablogi kaupallisille yhteistyökumppaneille. Haluatko kirjoituksesi blogiin? Soita 040 5281 989!

RAUTANET LAMMI: Valaisimilla syksyn pimeyttä vastaan

Tuntuuko, että pimeys alkaa käydä voimille? Kesä oli pilvinen ja syksy sateinen, valoa ei tunnu löytyvän kuin jääkaapista. Vaikka aurinkoloma etelässä alkaa tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta, on jokapäiväisestä pimeydestä selvittävä reissuun asti. Tässä hiukan vinkkejä, miten kohentaa oman kodin valaistusta.

Keittiö on kodin sydän. Vietämme siellä paljon aikaa ruoan­laiton ja seurustelun merkeissä. Miellyttävästi valaistussa keittiössä on teholtaan ja tunnelmaltaan monenlaista valoa: hyvää yleisvaloa, tehokasta ja häikäisemätöntä työskentelyvaloa sekä rauhallista himmeämpää valoa seurusteluun ja ruokailuhetkeen.

Keittiössä tarvitaan erityyppisiä valaisimia. Kuva: Airam

Keittiössä tarvitaan erityyppisiä valaisimia. Kuva: Airam

Perusvalotaso luodaan luonnonvaloa täydentävillä yleisvaloilla eli valaistuksen pitää olla muunneltava. Kaksi- tai kolmiportaisella valaistustasoilla saat aikaan riittävän tehokkaan valon siivousta varten tai miellyttävän tunnelmalliseen oleskeluun ja seurusteluun. Olohuoneessa valaistus kannattaa rakentaa niin että se on tarpeen tullen himmennettävissä eri syttymisryhmissä.

Olohuoneen valaisussa kannattaa käyttää säädettäviä valaisimia. Kuva: Airam

Olohuoneen valaisussa kannattaa käyttää säädettäviä valaisimia. Kuva: Airam

Oleskelutilat ovat usein sekä tv-huoneita, leikkihuoneita että kotitoimistoja. Oleskelutiloissa loikoillaan – kannattaa siis ottaa huomioon, että lamppuja katsotaan myös alapuolelta.

Säästä silmiäsi myös tv:n äärellä. Kun katsot televisiota niin taustavalo samassa tilassa taempana on silmille miellyttävä. Älä myöskään sijoita kattovalaisinta suoraan TV:n kohdalle, jotta vältyt häiritseviltä valoviiruilta tv:n ruudussa. Jos sijoitat työpisteen osaksi olohuonetta, ota huomioon työpisteen ergonominen valontarve.

Toimiva makuuhuonevalaistus tukee lepoa ja rentoutumista pehmeällä yleisvalolla. Epäsuora valaistus sopii hyvin makuuhuoneeseen, koska katosta heijastuva valaistus häikäisee vähemmän.

Makuuhuoneen valaistus kannattaa suunnitella levolliseksi. Kuva: Airam

Makuuhuoneen valaistus kannattaa suunnitella levolliseksi. Kuva: Airam

MUISTILISTA MAKUUHUONEEN VALAISTUKSEEN

  • Järjestä himmennys yleisvalaistukseen.
  • Huolehdi että häikäisevät lamput eivät näy vuoteeseen.
  • Mieti olisiko yleisvaloa hyvä ohjata vuoteesta käsin.
  • Valaise kaapit sisältä käsin tai edustalta kohdevaloilla.
  • Järjestä tilaan ainakin yleis- ja lukuvalot.
  • Entä kampauspöydän tai työpisteen valaistus?

Vanhat halogeenivalaisimet kannattaa päivittää nykyaikaisiin LED-ratkaisuihin. Nykyaikaiset LED-valaisimet eivät juurikaan kuumene ja ne ovat energiatehokkaita. Jos et halua vielä luopua vanhoista halogeenikohdevalaisimista, niin voit vaihtaa niihin uudet tehokkaat LED-kohdelamput. Airamin LED-lamppuvalikoimassa on useita eritehoisia kupu- ja kantamalleja.

LED-lampun uusi muoto on hiililankalamppu, jonka valo on tunnelmallinen ja pehmeä. Lamppu on myös kaunis, joten sitä ei tarvitse piilottaa varjostimeen. Hiililankalamppuja on eri mallisia ja eri tarkoituksiin. Useimmista löytyy myös himmenettäviä malleja.

Uuden lampun tärkein valintakriteeri on sen tuottama valovirta eli lumen-arvo (lm). Mitä suurempi lumen-luku lampulla on, sitä enemmän valoa se tuottaa. Kohdelampuilla sen sijaan puhutaan kandela-arvosta (cd). Yhdessä keilakulman kanssa ne kertovat kohdelampun valaistustehon. Lampun valinnassa auttaa Lampunostajan ABC ja paikallinen rautakauppiaasi.

Rautanet_2Yhteistyössä paikallinen rautakauppiaasi Rauno Parikka Rautanet Lammi ja Airam.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.