RAUTANET LAMMI: Lannoittaminen turvaa elinvoimaisen kasvun puutarhassa
Kuivimman kesäkauden mentyä nurmikko innostui vielä elokuussa reippaaseen kasvuun. Toisin kuin muut puutarhan kasvit, nurmikko kasvaa ja tarvitsee typpilannoitusta ihan lumen tuloon asti, joten sille käytetään samaa lannoitetta kasvukauden läpi. Hoida nurmikkoa Nurmikon Kevät & Kesä Plus- lannoitteella.
Annostele lannoitetta pakkauksen loppukesän annosteluohjeen mukaisesti elo-syyskuussa 2 litraa jokaiselle 100 m2 nurmikkoalueelle. Lannoitemäärä kannattaa ensin mitata ämpäriin ja sirotella siitä nurmikolle, näin onnistut parhaiten. GreenCare Levittimellä saa nurmikon lannoitettua tasaisesti: säädä annostus kohtaan 10–11 ja ajele nurmikkoalueet kauttaaltaan läpi.
Hyvin lannoitetun nurmikon tunnistat tasaisesta kasvusta ja väristä, joka on selkeästi nurmikonvihreä. Jos siirryt syysannokseen eli puolitat lannoitteen määrän liian aikaisin, väri alkaa haalistua melko nopeasti. Lisää silloin Nurmikon Kevät & Kesä Plussan määrää.
Lannoituksen yhteydessä nurmikon voi myös kalkita, varsinkin jos edellisestä kerrasta on kulunut vuosi tai enemmän. Pitkät, kosteat syyskaudet aiheuttavat nurmikoillamme happamoitumista ja tiivistymistä, mikä näkyy muun muassa sammalen kasvuna.
Kalkitseminen parantaa maan mururakennetta, lisää pieneliöstön toimintaa ja näin ollen ilmastoi nurmikon juuristoa. Hyvin kalkitulla nurmikolla myös lannoitteet päätyvät optimaalisesti nurmikkoruohojen käyttöön. Liian happamasta pihamaasta ruoholajit eivät pysty hyödyntämään lannoitteita kasvuunsa kunnolla, siksi maaperän pH-tason pitää olla oikea. Nurmikon kasvulle hyvä pH-taso on noin 6. pH:n voit testata itse tai lähettää maanäytteen tutkittavaksi Viljavuuspalveluun.
Jollei nurmikkoa ole kalkittu muutaman vuoteen, aloita perustamiskalkituksella. Nurmikon perustamiskalkitus tarkoittaa reilumpaa kalkkiannosta, noin 10–25 kg/100m2. Sen jälkeen jatketaan vuosittain kalkitsemista 5–10 kg/100 m2 maalajista riippuen. Savimaa tarvitsee enemmän kalkitusta kuin hiekka.

Syyslannoitus kannattaa antaa, kun marjapensaiden lehdet ovat vielä vihreitä. Siis heti sadonkorjuun jälkeen.
Syyslannoituksella alkaa jo olla kiire, sillä syyslannoitus tehdään kasvukaudella. Syyslannoitteen arvokkain ominaisuus on kukka-aiheiden muodostumisen edistäminen. Runsaslukuiset kukka-aiheet takaavat seuraavalle kesälle hyvän kukinnan lisäksi muhevan marjasadon.
Syyslannoite annetaan kasveille, kun lehdet ovat vielä vihreitä ja kasvi pystyy hyödyntämään lannoitteen sisältämät ravinteet ennen kylmän tuloa. Puutarhan SYKSY sirotellaan kasveille elokuussa. Syyslannoite valmistelee kasvit talven tuloon parantaen niiden talvenkestävyyttä ja tulevan kasvukauden hyvinvointia. 0,25 dl Puutarha Syksyä riittää yhden puun tai pensaan lannoittamiseen. Ripottele syyslannoite latvuksen kokoiselle alueelle maan pintaan ja haravoi se kevyesti pintakerrokseen, mikäli mahdollista.
Puutarhan SYKSY on lannoite, joka ei sisällä ollenkaan kasvien luonnollista rytmiä sekoittavaa typpeä. Typpi rehevöittää kasvua keväällä, mutta syksyllä kasvien pitää valmistautua talvilepoon.
Puutarhan SYKSYä kannattaa antaa koristekasvien lisäksi aivan tutuille ja kestäville marjakasveille. Herukat, mansikat ja pensasmustikat hyötyvät syyslannoituksesta, koska oikean lannoitteen avulla kasvit muodostavat paljon silmujen sisällä kesää odottavia kukka-aiheita. Kannattaa kokeilla, jos olet keväisin harmitellut marjakasvien niukkaa kukintaa!
Rautanet Lammin tarjouksiin pääset tutustumaan tästä linkistä. Syksyn tarjouskuvastossa esimerkiksi Puutarhan SYKSY 10 kg säkki 22,90 €.
Nämä vinkit antoi Rautanet-kauppiaasi Lammilla, Rauno Parikka. Yhteistyössä Berner GreenCare.
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.