Tiistai 21.05.2019
Nimipäivät: Kosti, Konsta, Konstantin
Lammi
Selkeää
24°C
Tuuli: 1 m/s P
 
Yhteistyössä-blogi

Asiantuntijablogi kaupallisille yhteistyökumppaneille. Haluatko kirjoituksesi blogiin? Soita 040 5281 989!

RAUTANET LAMMI: Kalkita voi milloin vain!

|mainos| Nyt on se aika vuodesta jolloin puutarha kerää voimaa juuristoonsa. On siis hyvä aika kalkita ja antaa vielä vihreänä sinnitteleville puille ja pensaille Puutarhan Syksyä. Monelle ei tule mieleen, että syksylläkin voisi kalkita, mutta puutarhahan tarvitsee kalkkia aina, kun maaperän happamuus nousee tai kasvualusta on tiivistä ja elotonta.

Sitä paitsi syksyllä levitetystä kalkista on hyötyä tulevana keväänä. Rodot ja havut ovat tietenkin oma lukunsa, nehän viihtyvät happamassa maassa. Joten kannattaa uskoa sanontaa “Kalkita voi milloin vain”. Mutta muista, että myös happaman maan kasvit tarvitsevat syksyllä syyslannoitusta.

Miten kalkki sitten syksyisessä puutarhassa vaikuttaa? Tässä katkelma GreenCaren sivuilta, Jussi Petäjän blogista:
“Hyvin kalkitusta maasta useimmat puutarhakasvit saavat ravinteet käyttöönsä. Suomessa puutarhan kasvualusta pyrkii vuosien aikana itsestään happanemaan. Liian happamassa maaperässä ravinteet ovat sellaisessa muodossa, että kaikki puutarhakasvit eivät pysty hyödyntämään niitä.

Kalkki vaikuttaa happamuuden lisäksi maaperän mururakenteeseen sekä pieneliötoimintaan. Syksyinen vilkkaus maaperässä ilmastoi kasvualustaa. Kastemadot viihtyvät hyvin kalkitussa maassa ja hajottavat tehokkaasti pihan eloperäistä puutarhajätettä. Kiertotaloutta parhaimmillaan! Kuihtuvien kasvinosien sisältämät ravinteet palaavat vilkkaan pieneliötoiminnan ansiosta takaisin maaperään ja kasvien käyttöön.”

Mihin kaikkialle sitä kalkkia sitten tarvitaan? Katsotaanpa lisää vastauksia Jussin GreenCare -blogista:
“Uusia syysistutuksia tehdessä kannattaa annostella istutuskuoppaan perustamisannos Rakeista Puutarhakalkkia. Kalkitussa maassa kasvien juurtuminen lähtee hyvään alkuun. Kasvimaalla kalkkiannos tehostaa luonnolisen kiertotalouden onnistumista ja lisää pieneliötoimintaa.

Vanhojen perenna- ja pensasitutusten syyslepoon tarvitsemat ravinteet päätyvät kasvien käyttöön, kun maa on kalkittu. Nurmikko taas tarvitsee kalkkia syyskaudella taistelussaan sammalta vastaan.

Nurmikkohan jatkaa Suomessa kasvuaan niin kauan, kun lämpöasteita riittää. Syksyn kosteat sääolot ovat otollisia myös sammalen kasvulle, mikäli sitä ei lähde tietoisesti torjumaan.

Nurmikon kalkitseminen syyskaudella on yllättävän tärkeää ja sen voi tehdä, vaikka viimeinen lannoituskerta olisikin jo suoritettu puolikkaalla annoksella Nurmikon Kevät Kesä plussaa.

Rakeinen Nurmikkokalkki neutralisoi maaperää eli estää maata happamoitumasta sammalen kasvua vauhdittavaan suuntaan. Huolella kalkittu nurmikko käyttää edukseen maaperän ravinteet ja vahvistuu vielä syyskasvunkin aikana. Samalla juuriston pieneliöt vilkastuvat ja lisääntyvät ja hajottavat nurmikon leikkuujätettä sekä putoilevia lehtiä nurmikon ravinteeksi. Nurmikon juuristo vahvistuu. Kun juuristo on vahva, ei sammalella ole sijaa nurmikon rinnalla ja nurmikko itsessään kestää talven rasitteet paremmin.”

GreenCare -tuotteet löydät meiltä Rautanet Lammilta puutarhasi iloksi. Tervetuloa kaupoille! |mainos|

Rautakaupan työt ovat tarpeeksi erilaisia keikkamuusikon työhön verrattuna. Lisäksi perheyrityksessä on mahdollisuus joustaa. Kuva: Susanna Mattila

Esa Parikka
Rautanet Lammi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.