Perjantai 22.09.2023
Nimipäivät: Mauri

Tuuli:
 
Avatar photo

Asiantuntijablogi kaupallisille yhteistyökumppaneille. Haluatko kirjoituksesi blogiin? Soita 040 5281 989!

RAUTANET LAMMI: Ilotulitteiden turvallinen käyttö kannattaa

Tänä vuonna tulitettiin kauneutta taivaalle jo Suomen sadan itsenäisen vuoden kunniaksi. Mutta pauketta ja rätinää on luvassa jälleen, kun vuosi vaihtuu. Jos et nähnyt itsenäisyyspäivän tulitusta, katso se tämän linkin takaa >>

Tammikuussa 2010 tuli voimaan ilotulitteita koskevat tiukemmat määräykset. Määräyksillä kiellettiin pienet roomalaiset kynttilät ja pikkuraketit, tehtiin suojalasit pakollisiksi, lyhennettiin tulitusaikaa ja kiellettiin ilotulitteiden antaminen alle 18-vuotiaille.

Ilotulitteet kuuluvat uuden vuoden vastaanottamiseen, mutta niiden kanssa kannattaa noudattaa turvallisuusohjeita.

Ilotulitteet kuuluvat uuden vuoden vastaanottamiseen, mutta niiden kanssa kannattaa noudattaa turvallisuusohjeita.

Vuodenvaihteen aikana tapahtuneet rakennus- ja tulipalot ovat vähentyneet viime vuosien aikana. Ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat ovat myös vähentyneet edellisinä vuosina, mutta niiden määrä lähti uudelleen nousuun vuodenvaihteessa 2014–2015.

Ilotulitusvälineitä saa pääsääntöisesti käyttää vain uutenavuotena 6 tuntia ennen vuodenvaihdetta ja 2 tuntia sen jälkeen. Joillakin paikkakunnilla on käyttöaikaa rajoitettu vielä tästäkin. Tiedon näistä rajoituksista Hämeenlinnassa saat tästä tai kuntasi järjestyssäännöistä, tai kysymällä paikkakuntasi pelastuslaitokselta tai poliisilta.

Ilotulitetta ei saa ampua

– jos tulite ei ole ehjä
– jos tulitteen sytytyslanka ei näy kunnolla
– jos tulilanka on kastunut eikä syty kunnolla
– jos et ole aivan varma, miten tuotetta tulee käyttää
– jos olet alaikäinen
– jos sinulla ei ole suojalaseja
– jos olet humalassa
– muulloin kuin 31.12. klo 18-02 välisenä aikana

Etsi sopivan aukea paikka. Valitse tulitteiden käyttöpaikka huolella niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle.

Suojalasit päässä näet todennäköisemmin myös tulevien vuosien ilotulitukset. Ilotulitteet nimittäin aiheuttavat joka vuosi vakavia silmävahinkoja, jotka olisi voitu välttää suojalaseja käyttämällä. Vammoja aiheutuu niin ilotulitteita käsitteleville kuin katsojillekin. Suojaa siis näkösi, sillä kaikkea ei saa peruttua.

Muista, että raketit putoavat ohjauskeppeineen alas sen jälkeen, kun ne ovat toimineet. Senkin takia on syytä suunnata raketit turvallisesti ja ottaa huomioon tuulen suunta sekä voimakkuus. Ilotulitteita ei tule käyttää asutusalueiden keskellä. Sopivia paikkoja ovat syrjemmällä olevat aukeiden reunamat, kuten pellot, erilaiset kentät, isot tyhjänä olevat pysäköintialueet, järven rannat ja vastaavat alueet, jossa ilotulitteet voidaan suunnata turvalliseen suuntaan. Ota huomioon myös metelistä kärsivät ihmiset ja kotieläimet sekä lemmikit. Muista myös kerätä pois roskat.

Tiedätkö, mitä ei missään nimessä saa tehdä?

  • älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita
  • älä laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta tai ikkunasta
  • älä sytytä kädessäsi ilotulitetta
  • älä suuntaa ilotulitetta kohti muita ihmisiä, rakennuksia, muuta omaisuutta tai palavaa materiaalia
  • älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta saatavia tuotteita
  • älä harkitsekaan käyttäväsi muita, kuin kaupasta myytäviä tuotteita; vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat omatekoisista virityksistä
  • älä luovuta hankkimiasi ilotulitteita alaikäisten tai päihtyneiden käytettäväksi, vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina sinulla.
  • älä yritä sytyttää uudelleen toimimatonta ilotulitetta. Sen sijaan odota vähintään 10 minuuttia siitä kun savuaminen on loppunut ennen kuin menet toimimattoman tulitteen luo. Voit tehdä toimimattoman tulitteen vaarattomaksi pitämällä sitä pitkään vesiämpärissä, jolloin ilotulite vettyy kunnolla.

Noudata aina tuotteen käyttöohjeita. Tutustu käyttöohjeisiin ja mieti ilotulitusta etukäteen hyvissä ajoin. Kiinnitä erityistä huomiota rakettien suuntaamiseen turvalliseen suuntaan ja tulitteiden sytytystapaan.

Sytytä tulite käsi suorana ja hieman kyykistyen sivulle tuotteesta siten, etteivät kasvot tai mikään muukaan ruumiinosa ole tulitteen yläpuolella. Käytä sytytyspuikkoa, niin sytyttäminen onnistuu sujuvasti. Poistu sytyttämäsi tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.

Jos ilotulite ei syty vaan jää savuamaan, odota ainakin 10 minuuttia savuamisen loputtua, ennen kuin menet sen lähelle. Mikä tärkeintä: Palauta toimimaton tuote ostopaikkaan hävitettäväksi. Sitä ei saa jättää roskakatokseen tai roskalaatikkoon.

Lisää ohjeita löydät tämän linkin takaa >>

RaunoParikkaHyvää ja turvallista uuden vuoden aattoa toivottavat
rautakauppiaasi Rauno Parikka
Rautanet Lammi ja Suomen Ilotulitus Oy

Tähtiraketti -tuotekuvasto löytyy täältä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.