Lauantai 09.12.2023
Nimipäivät: Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli

Tuuli:
 

Asiantuntijablogi kaupallisille yhteistyökumppaneille. Haluatko kirjoituksesi blogiin? Soita 040 5281 989!

LAMMIN SÄÄSTÖPANKKI: Edunvalvontavaltakirja kannattaa tehdä hyvissä ajoin

Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta yllättäviin tilanteisiin voi ja kannattaa varautua hyvissä ajoin. Elämän tärkeät asiakirjat, kuten edunvalvontavaltakirja, kannattaa tehdä silloin kun itsellä ja läheisillä on kaikki hyvin.

Toisinaan työssäni törmään siihen, että siinä vaiheessa, kun ihmiset havahtuvat miettimään edunvalvontavaltakirjan tekemistä, jotain on jo sattunut. Pätevän asiakirjan tekeminen kuitenkin edellyttää, että tekijä ymmärtää laadittavan dokumentin merkityksen ja sisällön sekä on kykenevä sellaisen allekirjoittamaan. Tärkeiden päätösten tekemistä ja niitä turvaavien asiakirjojen laatimista ei kannata siirtää pitkälle tulevaisuuteen, vaikka oma kunto olisikin tällä hetkellä hyvä. Kukaan ei halua ajatella ikäviä asioita, mutta elämässä voi kuitenkin tapahtua mitä vain, missä iässä tahansa.

Esimerkiksi äkillinen sairastuminen tai onnettomuus voi johtaa minkä ikäisenä tahansa siihen, ettei henkilö tilapäisesti tai pysyvästi pysty enää huolehtimaan omista asioistaan. Jos tällainen tilanne sattuu omalle kohdalle, hyvissä ajoin tehty edunvalvontavaltakirja helpottaa asioiden sujumista. Mielestäni edunvalvontavaltakirjan paras ominaisuus on se, että siinä voi etukäteen määritellä, kuka on se luottohenkilö, jonka haluaa asioitaan hoitavan ja missä laajuudessa, kun siihen ei enää syystä tai toisesta pysty. Kun edunvalvojan voi nimetä itse, voi olla varma siitä, että kyseinen henkilö tietää, miten valtakirjan antaja haluaisi asioitaan hoidettavan.

Hyvissä ajoin tehty edunvalvontavaltakirja astuu voimaan vasta, kun sen käytölle ilmenee tarve. Tehty valtakirja on lainvoimainen vasta, kun maistraatti on sen vahvistanut. Liitteeksi tarvitaan lääkärinlausunto, jossa hoitava lääkäri toteaa, missä määrin henkilö ei enää pysty omia asioitaan hoitamaan. Kenenkään ei siis tarvitse olla huolissaan siitä, että omien asioiden hoito siirtyisi liian aikaisin pois omista käsistä.

Tulevaisuuteen varautuminen myös ikävien asioiden varalta tuo turvaa sekä itselle että läheisille. Kun tarvittavat asiakirjat ovat kunnossa, voi elämästä nauttia huolettomammin.

Lammin Säästöpankissa on käytettävissäsi kattavat notariaattipalvelut, joten lainopilliset asiakirjat, kuten edunvalvontavaltakirja, on mahdollista hoitaa kuntoon omassa pankissa.

Lämpimästi tervetuloa juttelemaan sinun elämäsi tärkeistä papereista!

????????????????????????????????????

Talvisin terveisin
Taru Ruikka
Lammin Säästöpankin notariaattipäällikkö

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.