Lauantai 03.06.2023
Nimipäivät: Orvokki, Viola
Lammi
Melkein pilvistä
2°C
Tuuli: 5 m/s NW
 
Avatar photo

Asiantuntijablogi kaupallisille yhteistyökumppaneille. Haluatko kirjoituksesi blogiin? Soita 040 5281 989!

LAMMIN JÄTEHUOLTO: Miten lajitellaan joulun jätteet?

Kohta on taas se aika vuodesta, kun roskispussit pursuilevat jouluisia papereita, lahjapaketteja ja muutakin roskaa tavallista enemmän. Usein kuultuja kysymyksiä ovatkin: Voiko joulupaperit laittaa keräyspaperiin? Mihin joulukuusi laitetaan joulun jälkeen? Mihin kinkkurasva hävitetään? Seuraavassa vastaamme näihin kysymyksiin parhaamme mukaan.

Kauniista joulupapereista tulee jouluaattoiltana äkkiä roskaa. Mutta mihin roskikseen ne kuuluvat?

Kauniista joulupapereista tulee jouluaattoiltana äkkiä roskaa. Mutta mihin roskikseen ne kuuluvat?

Joulupaperit kuuluvat sekajätteeseen. Keräyspaperiin saa laittaa ainoastaan niitä papereita, joita posti tuo kotiin. Eli:

 • Sanoma- ja aikakausilehdet (niittejä ei tarvitse poistaa)
 • Mainokset ja kirjekuoret
 • Luettelot ja kirjat (poista muovitetut ja kovat kannet)
 • Kopio- ja tulostinpaperit
 • Silputtu paperi
Kannattaa yrittää pakata jouluroskat mahdollisimman tiiviisti, koska löysä pussi vie jäteastiassa saman tilan kun tiiviimpi pussi. Näin menee enemmän roskia astiaan ja vältytään kaaokselta jäteastian ympäristössä. Samalla helpotetaan jätekuskin työtä. Sitä kun on joka tapauksessa paljon joulun ja uuden vuoden jälkeen!

Kinkunrasva ei kuulu viemäriin. Suomalaiset syövät joka joulu noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua, jonka paistamisen yhteydessä kotitalouksiin syntyy valtaisa määrä rasvajätettä. Putkiston tukkeutumisen välttämiseksi paistinrasvoja ei missään nimessä saa kaataa viemäriin, vaan ne kannattaa toimittaa hyödynnettäväksi asianmukaisella tavalla.

Rasvan voi ottaa talteen ja kuljettaa keräyspisteeseen, joita on tänä vuonna muun muassa jokaisen Suomen K-Citymarketin yhteydessä. Keräysaika on 20.12.2017–4.1.2018. Tässä ohjeet:

1. Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki.
2. Kaada rasva varovasti tölkkiin (äläkä hyvä ihminen polta itseäsi).
3. Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
4. Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se lähimpään keräyspisteeseen 20.12.2017–4.1.2018.

Jos et halua tai sinulla ei ole mahdollisuutta kaupunkiin asti viedä rasvaa, voit sen laittaa sekajätteeseen. Kaada rasva esimerkiksi maitopurkkiin, jäähdytä se ulkona jotta se jähmettyy ennen kuin laitat sen sekajäteroskikseen. Kannattaa kuitenkin sulkea purkki teipillä tai nitojalla hyvin, ettei rasvaa valu jäteastian pohjalle.

Ja sitten se joulukuusi. Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalueilla kuuset otetaan vastaan risujätteenä, tammikuun ajan ilmaiseksi. Joulukuusi on mahdollista käyttää haketettuna oman kompostin seosaineena. Osassa Kiertokapulan toiminta-aluetta järjestetään kuusien keräys joulun jälkeen. Kuusen voi pilkkoa ja laittaa pussiin pakattuna seka- tai kuivajätteeseen. Myös muovikuuset voi laittaa seka- tai kuivajätteeseen.

Keräämme Lammin taajama-alueelta joulukuusia erilliskeräyksenä keskiviikkona 10.1. Meille voi ilmoittaa siihen mennessä, jos haluaa kuusen meidän kautta keräykseen. Palvelu maksaa 5 € + alv, eli yhteensä 6,20 €.

Huomaathan, että viikoilla 52 ja 1 ajoreiteillämme on hieman muutoksia pyhistä johtuen. Keskiviikkona 27. joulukuuta ajamme tiistain ajoreitin, jonka lisäksi keräämme pahvit ja kartongit. Torstaina 28. joulukuuta ajetaan keskiviikon reitti eli Tuulos, Luopioistentie, Sappee ja Kokkila. Tiistaina 2. tammikuuta ajamme kantakaupungin reitin ja keräämme biojätteet.

Ulla ja Esa Kauppi hoitavat lähes puolentoista tuhannen kotitalouden jäteeenkuljetuksen. Kuva: Susanna Mattila

Rauhallista joulua ja hyvää tulevaa vuotta 2018!

Ulla ja Esa Kauppi
Lammin Jätehuolto

2 kommenttia

 1. Kalevi Arvila:

  Moi,
  Älyttömän hyvät ohjeet Joulun roskista. Vaikka oli pääosin tuttua niin kiitos kuitenkin!
  Ja kaikkea hyvää Joulun aikaan ja ensi vuodelle!,

   
 2. Avatar photo
  Susanna Mattila:

  Kiitos palautteestasi Kalevi! Samoin sinulle, ihanaa joulunaikaa ja mitä parhainta uutta vuotta!

   

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.