K-MARKET MALLAS: Madekeitto kruunaa talvisen päivän
Tammikuun tuiskuissa maistuu kuuma keitto! Vaikka sääennustukset vaihteeksi lupaavat lauhaa, alkaa paras mateenpyyntiaika olla lähellä. Kalamiehet tietävät, että mateenpyyntiaika alkaa Kallen päivästä ja päättyy Matin päivään. Kallenpäivä on ensi sunnuntaina, mutta K-market Mallaksessa mateita on kyllä ehditty jo nylkeä muutamaankin kertaan.
Nämä komeat vonkaleet on meille toimittanut Hauhon Järvituotteen Konsta Kankaala. Hauhonselältä Konsta on pyytänyt myös nämä hauet, ahvenet, siiat ja kuhat. Lähiruokaa parhaimmillaan!
Ja niin, se keitto! Perinteiseen, kainuulaiseen madekeittoon tulee vain madetta, perunoita, voita, suolaa ja vettä sekä ruisjauhosuurus. Jos perinteinen tuntuu hiukan liian pelkistetyltä, löysimme K-ruoka.fin sivuilta kaksi vaihtoehtoa, joista voit valita mieleisesi.
Madekeitto
Ainekset, 6 annosta
- n. 1,3 kg:n painoinen, nyljetty made
Kalan keitinliemi
- n. 1l vettä
- 1 1/2tl suolaa
- 10 mauste- tai mustapippuria
- 2 laakerinlehteä
Keittoon
- 1 sipuli
- 1 pieni purjo
- 2 porkkanaa
- 6-8 perunaa
- 1rkl voita
- 1-2dl kuohukermaa
- 1 nippu tilliä
Valmistus, noin 30–60 min
- Voit pyytää kalakauppiastasi nylkemään mateen valmiiksi. Jos nyljet mateen itse, viillä nylkemisen jälkeen vatsa auki ja poista sisälmykset sekä kidukset varoen, ettei sappi hajoa. Ota talteen mäti ja maksa. Huuhdo kala.
- Mittaa keitinliemen ainekset kattilaan (paitsi pippurit). Nosta kala kokonaisena tai paloiteltuna kiehuvaan keitinliemeen. Kuori vaahto ja lisää pippurit. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Nosta kypsä kala keitinliemestä vadille ja siivilöi liemi talteen (n. 1 l).
- Hienonna sipuli ja halkaistu huuhdottu purjo. Viipaloi porkkanat ja paloittele kuoritut perunat. Kiehauta hienonnetut sipulit voissa kattilassa. Lisää porkkanat joukkoon hautumaan. Kaada päälle siivilöity keitinliemi. Lisää perunat. Hauduta noin 15 minuuttia, kunnes porkkanat ja perunat ovat lähes kypsiä. Lisää paloiteltu maksa keittoon ja hauduta vielä hetki.
- Erottele perunoiden kypsymisen aikana kalanliha ruodoista. Lisää lopuksi ruodottomat kalapalat, kerma ja hienonnettu tilli. Kuumenna keitto ja tarkista maku. Tarjoa ruisleivän kanssa. Ota mäti talteen: Irrota mäti kalvopusseista varovasti esimerkiksi lypsämällä se sormin kulhoon. Huuhtele mäti kylmällä vedellä harsokankaan läpi ja valuta hyvin. Vatkaa mätiä kevyesti kulhossa haarukalla tai kierrevatkaimella, johon loput kalvot ja verisuonet tarttuvat. Pakasta mäti muovipussissa litteänä levynä tai matalassa rasiassa vähintään vuorokaudeksi. Sulata mäti hitaasti jääkaapissa. Lisää merisuolaa noin 3 grammaa (noin 1/2 tl) 100 grammalle mätiä.
Maukas madekeitto
Ainekset, 8 annosta
- n. 800 g madetta fileenä
- 1/2tl suolaa
- 1–2rkl voita
- 1 (100 g) sipuli
- 1 (150 g) pieni purjo
- 1–2 (250 g) palsternakkaa
- 2 (200 g) Pirkka porkkanaa
- 1 tl kokonaisia fenkolinsiemeniä
- 6–8 (600 g) Pirkka perunaa (vihreä pussi)
- n. 1 l vettä
- 2 Knorr kalaliemikuutiota tai Fond “du Chef” kala-annosfondia
- 15 kokonaista mustapippuria
- 1–2dl Pirkka kuohukermaa
- 1 dl tilliä hienonnettuna
Valmistus, noin 30–60 min
- Paloittele perattu ja fileoitu made. Ripottele kalalle suola.
- Hienonna sipuli ja suikaloi halkaistu huuhdottu purjo. Leikkaa kuoritut palsternakat ja porkkanat reiluiksi suikaleiksi. Kuutioi kuoritut perunat.
- Kuullota sipulia ja purjoa rasvassa kattilassa. Lisää palsternakat, porkkanat sekä fenkolinsiemenet ja kuullota vielä hetki. Lisää perunat, (kiehautettu) vesi, pippurit ja liemivalmiste. Kuumenna keitto kiehuvaksi.
- Keitä noin 10-15 minuuttia, kunnes juurekset ovat lähes kypsiä.
- Lisää kalapalat keittoon ja keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes kala on kypsää. Sekoita joukkoon kerma ja tilli. Kuumenna keitto ja tarkista maku. Tarjoa madekeitto ruisleivän kanssa.
Tervetuloa kalaostoksille K-market Mallakseen!
K-kauppiaanne Suvi Pipatti ja Tuomo Honkanen
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.