Maanantai 05.12.2022
Nimipäivät: Selma
Lammi
Melkein pilvistä
-8°C
Tuuli: 1 m/s W
 
Avatar photo

Asiantuntijablogi kaupallisille yhteistyökumppaneille. Haluatko kirjoituksesi blogiin? Soita 040 5281 989!

K-MARKET MALLAS: Kaikkea ei tarvitse tehdä ihan itse

Kaikkea ei joulun alla ehdi, eikä tarvitse tehdä itse. Kaupan valmislaatikot helpottavat kotikokin urakkaa. Ripaus mausteita ja tilkka kermaa, niin valmislaatikot muuntuvat hetkessä gourmet-kuntoon. Valmislaatikoita voi muunnella mieleisikseen maustamalla ja tuoda siten oman kädenjälkensä niihin.

Lorauta sekaan tilkka kermaa pehmentämään rakennetta ja makua. Kokeile myös smetanaa esimerkiksi lanttulaatikon joukossa. Perunalaatikkoon voi kerman sijaan lisätä myös nokareen voita.

Kiireinen tuunaa valmislaatikosta mieleisensä. Kuva: K-ruoka, Kesko.

Kiireinen tuunaa valmislaatikosta mieleisensä. Kuva: K-ruoka, Kesko.

Makean ystävä sekoittaa perunalaatikon sekaan lorauksen siirappia makua, väriä ja makeutta tuomaan. Rouhaise joukkoon myös muskottipähkinää tai kanelia.

Mausta lanttulaatikko inkiväärillä, tujauksella neilikkaa, kardemummaa ja maustepippuria. Tai kokeile valmista piparkakkumausteseosta.
Porkkanalaatikkoon sopivat puolestaan neilikka, kaneli ja muskottipähkinä. Sekoita mausteet varovasti, jotta riisinjyvät eivät rikkoudu.

Kermatilkan ja mausteiden lisäämisen jälkeen lusikoi laatikko uuninkestävään vuokaan. Tee halutessasi pinnalle kuvioita lusikan avulla. Ripottele pinnalle korppujauhoa tai koristele laatikko mantelilastuilla. Lisää vielä muutama nokare voita laatikon pinnalle ennen laatikon sujauttamista uuniin.

Lämmitä laatikoita 175-asteisessa uunissa 30−40 minuuttia. Nosta herkulliset laatikot joulupöytään tarjolle kauniissa uunivuoissa.

Jos kuitenkin ehdit ja jaksat kokkailla, ja mieli tekisi kokeilla jotain uutta, kokeile pekaanikuorrutettua bataattilaatikkoa. Bataattilaatikko kuorrutetaan ihanalla pekaanikuorrutuksella. Rapea, suolainen pekoni sopii ihanasti makean bataattilaatikon pinnalle.

Rapsakka pekoni antaa ryhtiä makeahkolle bataatille yhdessä rouskuvan pekaanipähkinän kanssa. Kuva: K-ruoka, Kesko.

Rapsakka pekoni antaa ryhtiä makeahkolle bataatille yhdessä rouskuvan pekaanipähkinän kanssa. Kuva: K-ruoka, Kesko.

Ainekset:
2 (1,1 kg) bataattia
5 (450 g) porkkanaa
2 kananmunaa
1 dl maitoa
25 g voita
1/4 tl suolaa

Pinnalle:
pkt (140 g) Pirkka pekonia
ps (125 g) Pirkka pekaanipähkinöitä
1/2 dl ruokokidesokeria
40 voita
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
ripaus cayennepippuria
ripaus suolaa

Kuori ja paloittele bataatit sekä porkkanat. Keitä suolalla (1 tl) maustetussa vedessä pehmeiksi. Kaada vesi pois ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää soseen joukkoon kananmunat, maito, rasva ja suola. Kaada sose uunivuokaan.

Hienonna ja paista pekonit rapeiksi. Hienonna osa pähkinöistä (noin 50 g) ja sekoita ne sokerin, rasvan ja jauhojen kanssa tasaiseksi. Levitä seos pieninä nokareina bataattisoseen pinnalle. Ripottele päälle kokonaiset pekaanipähkinät ja pekonit.

Ripottele vuoan pintaan varovasti cayennepippuria ja suolaa. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Jos pekoni ei maistu, voit tehdä laatikon myös ilman pekonia.

Teemu Honkanen ja Suvi Pipatti ovat K-market Mallaksen uudet kauppiaat vuoden alusta alkaen. Kuva: K-kauppiasliitto

Ihanaa ja iloista joulua kaikille!

K-kauppiaasi Suvi Pipatti ja Tuomo Honkanen
K-market Mallas

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.