Festivaalitoimisto olohuoneen nurkassa, vol. 2
Liekö ensimmäisen festivaalivuoden peruja, kun hattu kourassa kyselimme esiintyjiä festivaalillemme, mutta edelleenkään emme alleviivaa erityisiä vuosittaisia teemoja ohjelmaa suunnitellessamme vaan lähdemme liikkeelle esiintyjävieraidemme toivesta ja ideoista. Koska kesä on monen muusikon kiireisintä esiintymissesonkia, näemme mielekkäämpänä sen, että Hauhon musiikkijuhlilla esiintyvä taiteilija voi itse ehdottaa haluamaansa ohjelmaa, joka ajankohtaan sopii. Muutenkin yksi henkinen kulmakivemme on se, että taiteilijavierastamme ei kuluteta loppuun, vaan hän voi nauttia ajasta Hauholla; ehtii kollegoiden konsertteihin, hieman ulkoilemaan, lepäämään tai mitä parhaaksi katsookin. Mielestämme uuvuttavia työleirejä on jo muusikkojenkin maailmassa riittävästi.
Taiteilijan huomioivaan ohjelmistosuunnitteluun liittyvät myös kokemukseni Virtuosi di Kuhmon aktiivisimmilta ajoilta: Monet festivaalit halusivat aina uudelleen tiettyjä samoja, kuluneitakin kappaleita, vaikka olimme omaa genreämme tutkineet paljonkin ja löytäneet jousiorkesterikirjallisuudesta lukuisia harvinaisempia helmiä. Bachin kaksoiskonsertolla ja romanttisilla serenadeilla kuitenkin usein mentiin – ja teoksethan ovat toki loistavia, mutta esiintyjät olisivat ehkä olleet motivoituneempia, jos vähän uusiakin mausteita olisi ollut konsertin ohjelmassa. (Näin RSO-vertauksena; Sibeliuksen kakkosta ja Finlandiaa on toki hienoa soittaa, mutta onneksi kiertueillamme on huomattavasti laajempaakin ohjelmistoa vietävänä ulkomaille.)
Koska onneksemme olemme saaneet kerättyä festivaalillemme hyvinkin uskollisen kuulijakunnan, on Hauholla myös mahdollista kaivella arkistojen kätköistä unohduksiin jääneiden säveltäjien teoksia konserttiohjelmiin. Varsinkin niissä konserteissa, missä itse esiinnyn, soitan mieluusti esim. IMSLP-nuottikirjastoa penkomalla ja internetiä ylösalaisin kääntämällä löytyneitä kuriositeetteja. Vinkkinä: Jos käytettävissä on hieman epätavallisempi instrumenttiyhdistelmä (esim. kaksi alttoviulua + sello), pääsee nopeammin luetteloita läpikäydessä kaikkein tunnetuimpien säveltäjien ohi esim. Johann Nepomuk Hummelin, Ulvi Cemal Erkinin tai Egon Kornauthin teosten pariin.
Kuluneiden vuosien varrella Hauhon musiikkijuhlat on jonkin verran kasvanut sekä laajuudeltaan että varsinkin vaikutusalueeltaan. Alkuvuosina konsertoimme pelkästään Hauholla, mutta totesimme parin vuoden jälkeen, että yleisöpohja on ehkä kuitenkin aavistuksen suppea niin monelle konsertille pienehkössä pitäjässä. Siispä aloitimme uusien konserttipaikkojen etsimisen lähiseuduilta, Hattulasta Hämeenlinnaan ja Rengosta Lammille. Rengon Pyhän Jaakon kirkko onkin sittemmin vakiintunut avajaiskonserttimme pitopaikaksi – kiitos muuten RSO:n intendentin Tuula Sarotien joka tästä hienosta Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitin varrella olevasta kirkosta vinkkasi! Hauhon kirkon ja “kotipaikkamme” Hahkialan Kartanon lisäksi Hauhon musiikkijuhlien konserteista voi nauttia siis Rengossa ja Hattulassa. Tänä vuonna kuitenkin nähdään tuleeko Lammin Turvantalosta lisäys vakituisten konserttipaikkojemme joukkoon.
Maantieteellisen evoluution lisäksi tärkein Hauhon musiikkijuhlien kehitysaskel oli “Nuori Taiteilija“-valintojen aloittaminen vuonna 2010. Kipinä lähti oikeastaan pääyhteistyökumppanimme – silloisen Kantapankin, nykyisen Oma Säästöpankin taholta. Heidän tuellaan kehitimme ajatuksen kutsua vuosittain aikuisikänsä kynnyksellä olevia erityisen lahjakkaita nuoria muusikkoja esiintymään Hauhon musiikkijuhlille. Halusimme antaa myös nuorille vieraillemme vapaat kädet ohjelmistovalintojen suhteen – useinhan tuonikäisen muusikon esiintymiset on suureksi osaksi rakennettu kilpailuihin tai tärkeisiin tutkintoihin valmistautumista varten. Omasta kokemuksestakin muistan, että näistä konserttiohjelmista saattoi tulla hyvinkin eriskummallisia, kun ohjelmassa saattoi olla etydi, virtuoosikappale, pari osaa pakollista Bachin soolosarjaa sekä päälle sonaatti tai konsertto pianosäestyksellä. Halusimme ainakin antaa mahdollisuuden soittaa esimerkiksi vähemmän teknistä osaamista mittaavaa mutta enemmän nuoren taiteilijan muusikkoutta esiin tuovaa repertuaaria. Tosin vuosien varrella on kuultu kyllä siitä huolimatta melkoisia taituruudennäytteitä!
Oma kesänvietto on muototutunut väistämättäkin tämän pienen harrastuksen ehdoilla. Alkukesä sujuu RSO-kauden loputtua uusia teoksia valmistellessa sekä puhelimen ja tietokoneen parissa. Kesäkuulle tulee useimmiten myös ajoitettua muut “kesätyöt”; hyvän alkulämmön Hauhoa varten saa esimerkiksi edellisviikolla Porvoosta Avantin Suvisoitosta. Viime aikoina kesäkuuhun on osunut myös muita konsertteja, esim. Aino Ackté -konserttisarjassa Kallion kirkossa, KuruFestillä Ylöjärvellä ja tuoreimpana “Kamarimusiikkia Lohjansaaressa“- kesäkonserteissa.
Perinteisesti oma lomakauteni alkaa kutakuinkin parikymmentä tuntia Hauhon musiikkijuhlat päättävän Makasiiniklubi-konsertin jälkeen, kun sirkus on saatu purettua. Kauas ei tarvitse kuitenkaan siirtyä Hahkialan maisemista, riittää että kurvaa kymmenisen kilometriä omalle kesämökille. Tänä kesänä tosin teen lenkin Sonkajärven kautta – pistäydymme siellä soittamassa osin samaa ohjelmaa kuin Hattulan kirkossa pari päivää aiemmin.
Lomailu kuluu mökkiä ylläpitäessa ja siitä vähän nautiskellenkin. Myös yksi useiden RSO-kollegoiden harrastuksista, eli pyöräily kuuluu osana lomanviettoon. Yksi päivä pitää kuitenkin viettää heinäkuussa laskuja maksellen sekä festivaalia asetellessa “hibernate”-tilaan. Hetken toivuttua alkaa kuitenkin taas mieleen juolahdella ideoita tulevista ohjelmista, joita sitten syksyn kuluessa aletaan valmistella.
Hauholle on aina ollut mukavaa kutsua hienoja Radion sinfoniaorkesterin kollegoita esiintymään; vuosien varrella heitä onkin vieraillut festivaalillamme aikamoinen joukko. Toivottavasti siis näemme tulevaisuudessa myös paljon RSO:n ystäviä Hauhon musiikkijuhlien konserteissa – tulkaa rohkeasti juttelemaan, kerromme Ollin kanssa mieluusti lisää tunnelmistamme ja kaikesta mikä mahdollisesti Hauhon musiikkijuhlien pyörittämisessä kiinnostaa!
Kirjoittaja on Hauhon musiikkijuhlien taiteellinen johtaja. Vuoden 2017 musiikkijuhlat ovat järjestyksessään 16. Blogikirjoitus on alunperin julkaistu RSO:n ystävät ry:n verkkosivuilla ja löytyy sieltä kokonaisuudessaan. Ensimmäinen osa julkaistiin viime viikolla.
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.