Lauantai 03.06.2023
Nimipäivät: Orvokki, Viola
Lammi
Verrattain pilvistä
4°C
Tuuli: 5 m/s NW
 
Avatar photo

Asiantuntijablogi kaupallisille yhteistyökumppaneille. Haluatko kirjoituksesi blogiin? Soita 040 5281 989!

ÄSSÄ UUSIORENKAAT: Suomen ainoa uusiorenkaiden valmistaja juhlii koko viikon

Reilu nelikymppinen Ässä Uusiorenkaat juhlii kotimaisen rengasvalmistuksen merkkipäivää koko tämän viikon. Ässiä on tehty Hämeenlinnan Lammilla jo 41 vuotta. Ensimmäinen Ässärengas valmistettiin Lammilla 8. maaliskuuta vuonna 1978.

Lammin Niemenkulmalla toimivassa Ässä Uusiorenkaassa kierrätetyt renkaan rungot saavat uuden kulutuspinnan. Antti Vallinen tarkastaa kaikki uusiokäyttöön tulevat rungot kahteen kertaan: tullessa ja vielä kun vanha kuviointi on poistettu. Kuva: Susanna Mattila

Ässä Renkaan perustivat Reijo Honkala ja Risto Vallinen Lammin Niemenkulmalle, missä tehdas sijaitsee edelleen alkuperäisellä paikallaan. Alkuvaiheessa perustajien lisäksi yrityksessä työskentelivät kummankin puolisot sekä vuodesta 1981 alkaen myös Riston veljenpoika ja nykyinen Ässä Uusiorenkaan yrittäjä Antti Vallinen. Perustajista Reijo Honkalalla oli kokemusta rengasalalta jo vuodesta 1958 asti, joten toiminnan käynnistyksellä oli vankkaa kokemuspohjaa. Nimi Ässä Rengas syntyi ajatuksesta, että valmistuksessa haluttiin olla alan ykkösiä, Ässiä. Ässällä haluttiin tehdä Suomen parhaita uusiorenkaita ja periaatteena oli alusta alkaen, että laadusta ei tingitä.

Pinnoitettuja renkaita tuotiin yrityksen perustamisen aikaan Suomeen paljon ulkomailta, joten uusi yritys vastasi heti markkinoiden kysyntään. Henkilö- ja pakettiautojen kesä- ja talvirenkaiden lisäksi yritys valmisti kilparenkaita. Tuotantomäärät olivat alussa n. 15.000 kpl vuosittain ja valmistus kasvoi kysynnän ja renkaan tunnettuuden lisääntyessä. Huippuvuosina vuosituhannen vaihteessa ja ensimmäisellä vuosikymmenellä renkaita valmistettiin vuosittain n 35.000 -40.000 kpl, mikä tarkoittaa 200 renkaan päivävauhtia. Renkaat myytiin pääosin jälleenmyyjäverkoston kautta, mutta myös paikallisella myynnillä suoraan tehtaalta oli vankka jalansija.

Ässä Rengas oli alusta alkaen edelläkävijä alallaan. Nopeasti havaittiin, että halpatuontirenkaiden runkoja ei kannata pinnoittaa uudelleen niiden huonon laadun vuoksi. Uudelleenkäyttöön kelpuutettiin vain laatukriteerit täyttävät, hyväksi havaitut ja täysin kunnossa olevat rengasrungot. Tietous oikeanlaisista rungoista sekä erilaisten kumiseosten testaus kehitti Ässä Rengasta laadukkaampaan suuntaan. Ässällä painotettiin myös ympäristönäkökulmaa jo varhaisessa vaiheessa, sillä se valmisti renkaansa jo vuosituhannen vaihteessa ns. vihreästä, myrkyttömästä PAH-vapaasta kumista . Ässä sai myös ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä EU:n e-hyväksynnän tuotteelleen. Vuosituhannen vaihteen jälkeen Ässä sertifioi valmistuksensa täyttämään ISO 9001 ja ISO-14001 laatu- ja ympäristövaatimukset.

Ässän omistushistoriaan on osunut useampi iso muutosvaihe. Ässä Rengas siirtyi kokonaan Honkalan perheen omistukseen muutama vuosi sen jälkeen, kun Risto Vallinen menehtyi vuonna 1996. Vuonna 2010 toisen perustajan, Reijo Honkalan menehtymisen jälkeen hänen poikansa Petri Honkala, otti perheyrityksen johdettavakseen. Viimeisin muutos tapahtui lokakuussa 2016 kun toisen perustajajäsenen, Risto Vallisen veljenpoika, Antti Vallinen osti tuotantovälineet oman yrityksensä siipien suojiin. Vanha ja tunnettu Ässä -nimi haluttiin säilyttää, mutta nimessä mukana kulkenut Uusiorenkaat otettiin viralliseksi kauppanimeksi ajan muuttunutta ympäristönäkökulmaa ja -henkeä mukaillen.

Antti Vallinen kertoo, että renkaat kuoritaan ja suurin osa kumipurusta käytetään uudelleen. Kuva: Susanna Mattila

Ässä Uusiorenkaat on tänä päivänä perheyritys kolmessa polvessa. Toiminnasta vastaa Antin lisäksi Ässä Uusiorenkaiden hallituksen puheenjohtaja ja Antin tärkeä sparraaja, vaimo Sveta Vallinen. Tuotannon pitkäaikaiset luottotyöntekijät ovat Antin veli Heikki Vallinen sekä Antin poika Timo Vallinen. Taustalla auttelevat aina tarvittaessa myös Antin ja Heikin vanhemmat. Sesonkiapuna yritys käyttää lisäksi tuttuja rengasasentajia ja paikallisia yhteistyöyrityksiä.

Toiminta on supistunut huippuvuosista merkittävästi, sillä ulkomaisten halpatuontirenkaiden vyöry Suomen markkinoille on suurta ja painaa hintatasoa alas. Ässällä ei kuitenkaan pelätä tuontia, vaan luotetaan suomalaisten haluun käyttää jatkossakin kotimaisia ja ekologisia laaturenkaita. Uutta markkinaosuutta haetaan nimenomaan ympäristötietoisten kuluttajien joukosta. Uusien asiakkaitten tavoittamiseksi ja ostamisen helpottamiseksi Ässä Uusiorenkaat julkaisee kevään aikana verkkokaupan.

Ässä Uusiorengas ei missään vaiheessa kilpaile markkinoilla halvimman renkaan tittelistä, vaan panostaa tuotteessaan kotimaiseen, ympäristön kannalta kestävään valmistukseen. Ässä Uusiorenkaan ostaessaan asiakas voi luottaa saavansa käyttöönsä toimivan, kestävän ja luotettavan renkaan, jonka valmistus ja käyttö rasittavat ympäristöä mahdollisimman vähän.

Tällä hetkellä Ässä Uusiorenkaat on tiettävästi ainoa rengasvalmistaja, joka valmistaa kaikki renkaansa Suomessa.

Kakkukahvit tarjolla lauantaina 30.3. klo 9-15 osoitteesessa Talvitientie 18, 16900 Lammi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.