Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 
Avatar photo

Nyt saa toimitus suunvuoron! Täällä taustoitetaan lähikulmia koskettavia asioita, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan tarjolla olevia palveluita. Toimitukselta-blogia kirjoittaa Lammille.fi -verkkolehden toimitus.

Yrittäjänpäivän mietteitä: Elinvoimaisuutta etsimässä

YLE:n teettämä kuntaliitostutkimus osoittaa, että kuntaliitokset eivät tarkoittaneet elämän ruusuistumista. Samaan aikaan koettu finanssikriisi romutti unelmat ja kuvitelmat kohenevasta taloudesta. Hämeenlinnakin joutui varsin pian korottamaan kunnallisveroprosenttia vaikka ensimmäisenä vuonna se liitoskunnissa asuvilla laskikin. Kuntaliitoskunnissa velkataakka on kasvanut, samoin työttömyys, ja veroprosenttiakin on nostettu samaa tahtia kuin joka puolella muuallakin.

Lammin Yrittäjien aamukahveilla keskusteltiin Lammin vetovoimaisuuden keskeisistä tekijöistä. Vielä 10 vuotta sitten Lammi oli paikkakunta, jossa oli runsaasti työpaikkoja ja palveluja. Valtiovallan ja kuntatoimijoiden päätösten seurauksena valtaosa näistä työpaikoista kuitenkin katosi. Sanonta laitosten Lammi lakkasi olemasta.

Nykyisin iso osa bussilinjoistakaan ei enää kulje Lammin keskustan kautta. Näinpä on entistä vähemmän ihmisiä, joille syntyy minkäänlaista mielikuvaa pitäjän keskustasta. Valtatie 12 varrella on kolme sinistä kylttiä, Lammi 3. Ei enää edes Lammi kko 3, joka oli sentään hauska. Keskiaikaisista kivikirkoista kiinnostuneet matkailijat saattavat pitää jaloittelutauon kesäaikaan Lammin kauniissa kirkossa, sillä kivikirkon olemassaolosta valtatiellä kerrotaan.

Yritystoiminnasta kertova pyloni, led-näyttö tai mikä tahansa maamerkki olisi siis tervetullut, kuten Ari Räsänen Linnan Kehitykseltä ehdotti Lammin Yrittäjien aamukahveilla. Toinen tärkeä asia olisi valokuituverkko, joka pitäisi saada kaikkien lammilaisten ulottuville. Melkoinen vetovoimatekijä näinä etätöiden ja internettiin yhä enemmän siirtyvien palveluiden aikana. Kumpikin vaatii yhteisiä ponnistuksia. Tarvitaan asialleen omistautunut puuhamies tai -nainen veturiksi, mutta enemmän vielä halua tehdä ja onnistua yhdessä.

Löytyykö sellaista Lammilta? Mietitäänpä, kuinka monta uutta yritystä Lammille on tullut viime vuosina. Uusien yrittäjien listoilla on näkynyt lähinnä pieniä, yhden hengen toiminimiyrityksiä. Pari pitkään toiminutta yritystä on siirtänyt toimintansa Lammille, niistä toinen lopetti jo jokin aika sitten. Ravintola Hovi on saanut uuden yrittäjän ja Porkkalan kartanon kukkakaupan tilalla on Hautaustoimisto Calla. Liikehdintää siis on.

Mutta ei vielä yhtään sellaista yritystä, jonka työllistävä vaikutus olisi lähellekään Etevan tai Mainiemen päihdekuntoutuskuntayhtymän luokkaa. Tai edes valtion virastojen luokkaa. Niinpä aamuisin valtatielle pyrkivä autoletka Lammilta poispäin on melkoinen. Jossainhan ihmisten on työssä käytävä, ja työpaikkoja on onneksi löytynyt automatkan päästä.

Tiloja yritystoiminnalle löytyisi kyllä. Mainiemellä on täydet edellytykset muodostua ihmisen elinkaaren kattavaksi hoivan keskukseksi. Kunhan toimijoita ja käyttäjiä löytyy. Lammilla on myös vetovoimatekijä kohtuullisen automatkan päässä keskustasta. Ronnissa Athos-säätiön luostarikeskus on varsin ainutlaatuinen käyntikohde. Entisessä kehitysvammalaitoksessa on näyttelytoimintaa, ortodoksinen kirjakauppa ja konsertteja kerran kuukaudessa. Monikohan lammilainen on käynyt näyttelyissä ja konserteissa? Moniko lammilainen on vienyt vieraansa tutustumaan ainutlaatuisen ikonitaiteen näyttelyyn? Voisivatko Lammin keskustan yritykset ajatella jonkinlaista yhteistyötä Athos-säätiön kanssa ja minkälaista se voisi olla?

Meillä on ainutlaatuinen, keskiaikainen kivikirkko. Meillä voisi olla myös muuta keskiaikaista tarjontaa, historiaretkiä, -luentoja, -ruokapalveluja, -leirejä. Ikuiset keskiaikamarkkinat!

Ari Räsänen lupaili, että Mommilantie 12 siirtyy näinä hetkinä kaupungin omistukseen. Se ei kuitenkaan vielä tarkoita sitä, että nyt meillä on tori. Tämäkin homma tarkoittaa yhteistä missiota, yhteistä tekemistä, rahanmenoa ja vaivannäköä. Ei saa käydä niin, että joku ilmoittautuu mukaan talkoisiin, tuo kolme parasta kaveriaankin “tekemään töitä” ja lähettää laskun perässä. Tai että osa porukasta kulkee työmaalla arvostelemassa toisten tekemisiä, moittimassa kaiken kalleutta ja lopuksi yöaikaan pihistää kaikenlaista mikä irti lähtee.

Juhana Peltoniemi kiteytti yhteishengen opettaja Hannu Seesrannan sanoihin: Yhteishenki on sitä, että puhutaan kaverista hyvää takanapäin. Tämä on tärkeämpää kuin arvaammekaan. Pitäjän elinvoimaisuutta kasvatettaessa kavereina on nähtävä kaikki, jotka näkevät Lammin potentiaalisena paikkana yrittää. Yhteisiin talkoisiin on otettava kaikki mukaan, myös ne muualta tulleet. Ei ole teitä ja meitä, on vain meitä.

Lammilaisten on nyt tehtävä sama päätös, mikä Sisuste-Peltoniemellä tehtiin viitisen vuotta sitten. On joko mukauduttava aikaan ja uitava mukana, mieluummin kehityksen kärjessä uutta luoden ja kehittäen. Tai sitten kuoltava pois. Ei enää riitä, että itse käytämme oman kunnan palveluja, Lammin on tarjottava sellaisia palveluja, että muualta tullaan meille. On aloitettava hyvänpuhumisen talkoot.

Tätä viestiä Lammille.fi haluaa olla viemässä eteenpäin ja toteuttamassa. Lammille.fi haluaa, että hattulalaiset ja hämeenlinnalaiset ostavat sohvansa Sisuste-Peltoniemeltä, kirveensä ja tapettinsa Rautanet Lammista, ikkunansa Lammin Ikkunalta, taloelementtinsä ja sokkelinsa Lammin Betonilta. Lammille.fi haluaa, että hiukset tullaan leikkuuttamaan Parturi-kampaamo Jadeen ja bensa ostetaan Lammin Seolta, koska siellä on kaupungin paras kahvi ja kahviseura. Lammille.fi haluaa, että kaupunkilaiset tulevat ostamaan talvirenkaansa Autokavesta ja tuliaiskukkaset Kouhian Sepolta. Että kaupungista tullaan Ravintola Hoviin laulamaan karaokea. Ja niin edelleen.

Se on mahdollista. Jos vain uskomme niin ja jokainen teemme työtä sen eteen. Niin että mistäs aloitetaan, lammilaiset yrittäjät?

 

Susanna Mattila
Kirjoittaja on Lammille.fi -verkkolehden päätoimittaja, lähes parinkymmennen vuoden lammilaistamistoimien tuotos, Lammin kotiseutulehden päätoimittaja, yrittäjä ja perheen äiti.

2 kommenttia

 1. Matukka:

  Muutama hyvä Lammilainen liike jäi mainitsematta: säästökareilta kaikkea kivaa. Westerlundilta jokainen kodinlaite ja Niko&Liinasta vaatteet. Tuntuu rtät suosit vain mainostaja-yhteistyössä olevia firmoja.

   
 2. Susanna Mattila:

  Hyvä Matukka, havaintosi ovat aivan oikeita. Lammilla on useita erinomaisia liikkeitä, joista löytää kaiken tarpeellisen ja enemmänkin. Tavoitteena onkin saada kaikki lammilaiset, hauholaiset ja tuuloslaiset yritykset yhteistyökumppaneiksi, jotta yritysten nettisivuille pääsisi kätevästi yhden portaalin kautta.
  Koska kysymys on mielipidekirjoituksesta, kirjoittajalla on vapaammat kädet valita esimerkkinsä. Toisaalta kaikkien mahdollisten yritysten luettelo olisi ollut ehkä jokseenkin tylsää luettavaa. Lammille.fi on kuitenkin kirjoittanut yrityksistä, jotka eivät ole yhteistyökumppaneita ja tulee myös kirjoittamaan, kun aihetta on. Uutiskynnys on hyvin matalalla. Kiitos kommentistasi ja aurinkoista syksyä!

   

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.