Sunnuntai 24.09.2023
Nimipäivät: Alvar, Auno

Tuuli:
 
Avatar photo

Nyt saa toimitus suunvuoron! Täällä taustoitetaan lähikulmia koskettavia asioita, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan tarjolla olevia palveluita. Toimitukselta-blogia kirjoittaa Lammille.fi -verkkolehden toimitus.

TOIMITUKSELTA: Rakenteissa lienee muutettavaa

Tilastokeskus tietää kertoa, että Suomessa on noin 600 000 työtöntä työnhakijaa. Määrä on pudonnut 33 000 vuodessa.

Kuinkahan moni näistä työttömistä työnhakijoista työllistää itsensä osa-aikaisesti yrittäjänä tai tekemällä pätkätöitä? Kuinkahan moni mieluummin ottaisi vastaan kokoaikaisen vakituisen työpaikan pätkätöiden sijaan? Varsin moni, veikkaisin.

On ihmisiä, joille sopii pätkätöiden teko. He todennäköisesti nauttivat vaihtelusta, vierailevan työntekijän roolista, jossa vastuuta ei tarvitse kantaa ihan yhtäläisellä intensiteetillä kuin vakituisessa työssä. Onhan pätkätöissä nopeasti ajatellen paljonkin hyvää.

Esimerkiksi, jos ei yhdessä työyhteisössä työskenteleminen oikein nappaa, eivät henkilökemiat niin sanotusti kohtaa, voi kohteen jättää väliin, kun sitä seuraavan kerran tarjotaan. Sijaisuuksia tekevä menee tekemään jonkun toisen työtä, vastuu on siis pienempi. Hoidetaan vain ne hommat, jotka hoidettavaksi annetaan. Saa ikään kuin työn parhaat puolet tehtäväkseen.

Mutta entäpä jos kaipaatkin pysyvyyttä, haluat asettua aloillesi? Suunnitella elämääsi muutaman vuoden eteenpäin? Haluat tietää, milloin voit olla vapaalla ihan kokonaan, ilman että kärkyt koko ajan seuraavaa pestiä?

Katja kirjoitti Lukijalta-blogiin, että vakituinen työ löytyi kolmen vuoden hakemisen jälkeen jostain aivan muualta. Hän on aivan tuore esimerkki Hämeen osaajavuodosta. Vanha totuus, että lammilaiseksi tullaan asumalla täällä 30 vuotta voisi muuttua, jos ihmisille olisi täällä töitä, edes siedettävän matkan päässä. Pitäjän hyvä sijainti ei auta mitään, jos vakituista työtä etsivälle tarjotaan pelkkiä pätkiä.

Jos Kanta-Hämeestä halutaan yrittäjyyden ykkösmaakunta, on täältä löydyttävä sitä vaikituista työtä ihmisille. Yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa, ja edellytykset uskaltaa palkata sellaista vakituisiin työsuhteisiin. Pätkäelämä alkaa riittää. Siinä sitä on pohdittavaa vastavalitulle eduskunnalle ja eritoten hämäläisille kansanedustajille.

Sillä välin ja kaikesta huolimatta, riemullista pääsiäisenaikaa kaikille lukijoille!

Susanna Mattila
Kirjoittaja on Lammille.fi vastaava toimittaja.

 

 

 

2 kommenttia

  1. Raija Oksanen:

    Täyttä asiaa. Työmies on palkkansa ja paikkansa ansainnut.

     
  2. katja:

    Kun suunnitelmissa on hankkia kokoaikatyö,ostaa talo,näiden maisemien keskeltä….eikä siihen anneta mahdollisuutta. Pätkätyö ei saa kasvattamaan juuria.

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.