Sunnuntai 02.04.2023
Nimipäivät: Pellervo
Lammi
Selkeää
1°C
Tuuli: 8 m/s N
 
Avatar photo

Susanna Mattila

Selvät sävelet

Juuri mikään ei ole muuttunut kunnallishallinnossa sitten Lammin kunnan päivien. Hyvässä muistissa on vielä, kuinka liittymispäätöstä veivattiin, soudettiin ja huovattiin. Sama näyttää jatkuvan Hämeenlinnan kaupungin aikana, kun liitoksesta on kulunut kymmenen vuotta. Lammin lukio halutaan taas lakkauttaa, vaikka juuri viisi vuotta sitten päätettiin, ettei säästö ole niin suuri että lakkautus kannattaisi.

Nyt tietenkin tilanne on muuttunut. Kaupungin lähes kaikki koulukiinteistöt ovat sisäilmaongelmaisia, ja kymmenessä vuodessa Lammin kouluistakin on tullut sellaisia. Hyvä ettei sentään viimeisimmäksi rakennettu Hakkalan koulukin saanut tuota leimaa kylkeensä. Kysehän oli vain liian suuresta kuormituksesta, joka aiheutti ongelmia. Pasaapelin ja Konnarin tilanne on surullisempi. Voisiko olla niin, että paremmalla huolenpidolla ne eivät olisi ihan niin surullisia tapauksia?

Kysehän voi olla ihan vain siitä, että Lammilla ja muuallakin koulurakennusten saneeraukset tehdään liian niukalla budjetilla. Budjetit ja päätökset ovat aina kunnallisten päättäjien sorvaamia, ei alan ammattilaisten. Pasaapelin koulun korjaamisesta tein juttua paikalliseen lehteen. Mieleeni jäi, kuinka yrittäjä taivasteli miksi vasta muutama vuosi sitten saman yrityksen asentamat lattiat oli avattava ja tehtävä uudelleen. Lattia jolla seisoimme kimalteli, eikä näyttänyt edes kovin kuluneelta. Jutun aihe oli muistaakseni kouluremontin eteneminen. Sitten seuraava uutinen olikin, että yritys oli mennyt konkurssiin. Tämän jälkeen iso yritys otti kopin, ja hoiti tuntitöinä remontin loppuun. Hintalappu on varmasti ollut jotain aivan muuta kuin alkuperäinen tarjous. Siitä seurasi punakynän viuhuminen suunnittelukuvissa, sillä kustannukset oli toki saatava pysymään kurissa. Ehkä siinä on syy siihen, miksi muun muassa rakennusjätettä on löytynyt vääristä paikoista ja alakatoista jäi höyrynsulut kokonaan pois.

Konnarin koululla ongelma taas on se, että vanhin ja heikoin lenkki on koulun keskellä. Eikä sitäkään ole kovin laadukkaasti saneerattu. Kun kaikki täytyy aina tehdä mahdollisimman halvalla. Ja pahimmoillaan vielä nopeastikin. Kunnallinen päätöksentekoprosessi on aina melkoista lottoa. Se on aina komprosmissi, johon vaikuttavat poliitikkojen ja valmistelevien virkamiesten into, osaaminen ja keskinäisten kemioiden kohtaavuus.

Lakkauttamalla Lammin lukion Hämeenlinnan virkamiesten ei tarvitse pelätä lukio-opiskelijoiden määrän kasvamista kaupungin lukioissa, ei ainakaan Lammin suunnasta. Täältä on suora tie sekä Lahteen että Tampereelle. Ainakin seiskaluokkaa käyvällä kaveriporukalla on selvät sävelet: Tampereelle lukioon ja kimppakämppään asumaan. Siitähän on sitten helppo jatkaa yliopisto-opintoihin ja nuoren paluu syinnyinseudulle on vain äidin haalistuva haave.

Näin sitä siis pidetään tulevat veronmaksajat kotikuntaansa tyytyväisinä. Tai sitten ei.

Susanna Mattila
Lammille.fi

Edit: Tekstistä poistettu virheellinen tieto, että Salpakankaalla olisi lukio. 7.11.2019 klo 7.39

 

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.