Maanantai 04.12.2023
Nimipäivät: Airi, Aira

Tuuli:
 

Lukijalta-blogiin sisällön tuottavat lukijat. Kirjoita lyhyesti ja napakasti, kirjoita mieluummin nimellä kuin nimimerkillä. Toimituksella on oikeus lyhentää ja toimittaa tekstejä, tai jättää kokonaan julkaisematta. Yhteystietosi ovat tarpeelliset, mutta jäävät vain toimituksen tietoon. Lähetä tekstisi: toimitus@lammille.fi

LUKIJALTA: Hyvät valtiopäivämiehet ja -naiset

Tutustuin aikanaan Mäntyharjulla pitkän linjan puuseppään, jonka nimi oli Jorma Mustonen. Jorma oli innokas hirvenmetsästäjä ja muutenkin erinomainen mies. Hänet oli jo aikaa sitten valittu Toivolan kylän Kylänvanhimmaksi, jonka puoleen käännyttiin kaikenlaisissa pulmakysymyksissä. Hän oli järkevä, rauhallinen ja puolueeton. Niin sanottu oikeamielinen mies.

Tämä Jorma sanoi minulle kerran vakavasti mielipiteensä eduskuntaehdokkaista. ”Sinne eduskuntaan ei koskaan pitäisi valita ihmistä, joka ei ole ollut yhtätoista vuotta mukana normaalissa työelämässä.” Viesti oli selvä; lakeja ei saa laittaa laatimaan ihmistä, joka ei tunne suomalaisen aikuisen ihmisen normaalia arkea ja sen mukanaan tuomia ongelmia – ja iloja.

Nyt sinne kyllä on menossa ainakin yksi ihminen, joka ei tunne todellisuutta enempää kuin kaikkien tuntema Donald Trump. Ja tarkoitan tätä tohtori Halla-ahoa seuraajineen. Häneltä näyttää kovasti puuttuvan tervettä järkeä, jota esimerkiksi Jorma Mustonen edusti. Mainitsen kaksi tärkeintä asiaa. 1) Kaikki muut ihmiset tietävät, että ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen takia maapallon napa-alueilla jättiläismäiset jäätiköt sulavat kovaa vauhtia. Kaikki muut paitsi Halla-aho ja Trump tietävät sen. Merivedet voivat nousta helposti seitsemän metriä ja enemmänkin ja peittää monet ihmisten nyt asuttamat alueet. Muista sotkuista puhumattakaan. 2) Kumpikaan mainituista herroista ei näytä tietävän myöskään sitä, että kaikki ihmiset ´siellä nahkan alla´ ovat aivan samanlaisia, ja tervettä järkeä ja humaanisuutta ja solidaarisuutta tarvitaan välttämättä, jos halutaan ihmiskunnan selviävän. (Ja selviäähän se, kun maailman ihanat nuoret näkevät missä mennään.)

Kyllä minä ymmärrän sen, että herra Halla-aho ei pelkää itsensä puolesta. Hänhän on puhtainta eliittiä. Hän on saanut käydä kouluja hyvinkin pitkään, hän on varakas, ja hän asuu Helsingin kalleimmalla asuma-alueella. Kyllä hän itsestään pystyy huolehtimaan. – Muista ei näköjään olekaan niin väliä.

Populistit ovat nyt saaneet Amerikan ja Englannin katastrofitilaan, josta tulevat kärsimään kaikki.

Varokaa populisteja.

Huomautan, että kaikki edellä oleva on isoäidin yksityistä ajattelua, eikä siitä pidä syyttää ainakaan Lammille.fi -verkkolehteä.

Kirsti Häppölä
Kirjoittaja on kirjaihminen Tuuloksesta.

Kirjoitus on julkaistu myös paikallislehti Keski-Hämeen yleisönosastossa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.