Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogiin sisällön tuottavat lukijat. Kirjoita lyhyesti ja napakasti, kirjoita mieluummin nimellä kuin nimimerkillä. Toimituksella on oikeus lyhentää ja toimittaa tekstejä, tai jättää kokonaan julkaisematta. Yhteystietosi ovat tarpeelliset, mutta jäävät vain toimituksen tietoon. Lähetä tekstisi: toimitus@lammille.fi

LC LAMMI: Katoksia linja-autopysäkeille

Lions Club Lammi on toukokuisesta hallituksensa kokouksesta lähtien selvitellyt katosten hankkimista 12-tien linja-autopysäkeille Jahkolan ja Kaitalan risteysalueille. Selvityksen käynnistymiselle antoi kimmokkeen Keski-Hämeen yleisönosastolla huhtikuussa julkaistu kirjoitus, jossa toivottiin leijonien ja muidenkin toimijoiden talkoohenkeä katosten aikaansaamiseksi. Katoksille onkin ilmeinen tarve, sillä vuosien saatossa Lammin kirkolla poikkeavat vuorot ovat vähentyneet ja bussia joutuu odottelemaan maantien varressa ja useinkin huonoissa olosuhteissa. Odottelua saattaa vielä venyttää varsinkin viikonloppuisin aikataulustaan myöhässä olevat bussit.

Lammin leijonaveljet ovat ottaneet haasteen bussikatosten saamisesta Kaitalaan ja Jahkolaan tosissaan. Kuva: Susanna Mattila

Klubi päätti vastata haasteeseen ja käynnisti selvitystyön kesäkuussa. Aluksi selviteltiin mahdollisuuksia Tuuloksen mallin mukaisten katosten pystyttämiselle. Puisten katosten rakentamisesta luovuttiin, lähinnä niiden huoltotarpeen vuoksi. Lopulta päädyttiin tiedustelemaan valmiita alumiinista ja lasista rakennettuja katoksia, jotka täyttävät myös Liikenneviraston asettamat vaatimukset.

Klubin voimavaroihin nähden korkeahkon hankintahinnan takia selvitettiin myös julkisen rahoituksen mahdollisuutta. Samalla tiedusteltiin ELY-keskuksen kantaa katoksiin, koska tiedossa oli, ettei rakennelmia voi maantien varteen nykypäivänä enää pelkästään talkoohengessä rakennella. Jo pelkkään tiealueella työskentelemiseen vaaditaan oma lupansa.

Klubi on ollut yhteydessä Hämeenlinnan kaupungin kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuriin. Hänen mukaansa ELY suhtautuu katosten rakentamiseen myönteisesti. Hankkeen etenemiseksi vaaditaan ELY-keskukseen toimitettava vapaamuotoinen toteuttamissopimushakemus, josta tulee ilmetä yhteys-, paikka- ja teknisten tietojen ohella hankkeen aikataulu ja esitys hoitovastuista. ELY-keskuksen hyväksynnän jälkeen laaditaan sopimus. Klubi ei kuitenkaan voi olla sopimuksen osapuoli, vaan sen allekirjoittaisivat Hämeenlinnan kaupunki ja Uudenmaan ELY-keskus.

Sopimuksen syntymisen tiellä ovat vielä muun muassa kysymykset pysäkkikatosten mahdollisesti vaatimien levikealueiden kustannuksista ja katosten ylläpidosta, jota kaupunki ei halua ottaa vastuulleen.

Projekti kuitenkin etenee Hämeenlinnan kaupungin osalta ja suunnitelma on tällä hetkellä liikennesuunnittelijan pöydällä. LC Lammi on tiedustellut alustavasti yhteistyökumppaneita hankkeeseen. Kiinnostusta katosten rahoitukseen näyttäisikin löytyvän. Hankkeeseen liittyviin maanrakennustöihin ja tarvikkeisiin on myös alustavasti luvassa tukea.

Seuraavaksi on tarkoitus laatia sopimusluonnos ja odottaa kaupungilta tietoa suunnittelun etenemisestä, jotta hanketta voidaan oikeasti ryhtyä toteuttamaan. Toivottavasti nimimerkki Eipä naurata pääsee piankin odottelemaan bussia muiden matkustajien kanssa katoksen suojissa – hymyssä suin.

Kari Kääriä
presidentti, LC Lammi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.