Lauantai 02.12.2023
Nimipäivät: Anelma, Unelma

Tuuli:
 

Vaihtuvat blogivieraat kirjoittavat itselleen tärkeistä asioista. Kauneutta ja terveyttä, urheilua, kulttuuria, leipomisvinkkejä – aiheiden kirjo on juuri niin laaja kuin on kirjoittajien määrä. Blogissa esitetyt ajatukset ja mielipiteet ovat kirjoittajiensa omia.

TARJA SALOMÄKI: Kansainvälistä nuorisovaihtoa Lammilla

Kansainvälinen nuorisovaihto on Lions-järjestön tunnetuimpia toimintamuotoja. Siihen osallistuneet tuhannet nuoret eivät varmasti koskaan unohda saamiaan elämyksiä ja kokemuksia. Nuorisovaihto on 16–21 -vuotiaiden nuorten pääsääntöisesti kesäaikana tapahtuvaa muutaman viikon mittaista tutustumista muihin maihin ja niiden kulttuuriin. Tämä tapahtuu perheoleskelun ja kansainvälisten leirien muodossa.

Nuorisovaihto on mahdollisuus monelle nuorelle. Lions-järjestön nuorisovaihtotoiminta on kaksisuuntaista: Suomesta lähtee ja Suomeen tulee nuoria. Nuorille ja isännöiville perheille on tässä erinomainen mahdollisuus päästä kansainväliseen kosketukseen ja saada ystäviä muista maista. Monelle nuorelle se on myös ensimmäinen pitempiaikainen oleskelu vieraassa ympäristössä yksin ilman vanhempien mukanaoloa. Siten se tarjoaa merkittävän mahdollisuuden nuoren itsenäistymiseen.

Paikkakuntien Lions-klubit ovat mukana järjestämällä suomalaisille nuorille mahdollisuuden nähdä ja kokea uusia kulttuureja ja elämää vieraassa maassa sekä vastavuoroisesti luomalla suomalaisille perheille ja heidän nuorilleen mahdollisuuden tutustua vieraisiin kulttuureihin ja ihmisiin vastaanottamalla tänne saapuvia nuoria. Nuorisovaihdossa nuoret ja perheet sekä nuoret keskenään solmivat usein elinikäisiä ystävyyssuhteita yli rajojen.

Kansainvälinen nuorisoleiri Lammin Kaunisniemessä 29.7.–6.8.2017

Kansainvälinen nuorisovaihtoleiri järjestetään Lammin Kaunisniemessä heinä-elokuun vaihteessa tulevana kesänä. Vastuuklubina toimii Lions Club Lammi ja järjestelyihin osallistuu kuusi muuta ympäristöalueen Lions klubia. Leirivalmistelut ovat hyvässä vauhdissa ja heinäkuussa vastaanotetaan Kaunisniemen leirikeskukseen kolmekymmentä kansainvälistä nuorta. Leiriläiset pääsevät tutustumaan muun muassa suomalaisiin metsiin, vesistöön, yrityksiin ja nähtävyyksiin leirin teeman Luonto ja Musiikki hengessä. Ennen sitä nuoret vieraat tutustuvat maahamme ja kulttuuriimme isäntäperheiden avustuksella.

Nuorisovaihto, meistäkö isäntäperhe?

Isäntäperheet ovat avainasemassa kansainvälisessä nuorisovaihdossa. Ensi kesän leiriläisille tarvitaan vielä isäntäperheitä, joten avaa kotisi ovet vierailevalle nuorelle. Isäntäperheajanjakso on ennen leirin alkua 15.7.-29.7. Euroopasta saapuville ja 8.7.-29.7. Euroopan ulkopuolelta saapuville nuorille, vähimmäispituutena pidetään yhtä viikkoa yhdessä perheessä. Kaikilla perheillä on mahdollisuus osallistua nuorisovaihtotoimintaan täällä kotimaassa, perheen ei tarvitse olla Lion-perhe.

Mitä isäntäperheeltä vaaditaan?

Nuorisovaihdon pääkieli on englanti, joten hieman kielitaitoa tarvitaan. Isäntäperheeltä ei odoteta muuta kuin normaalia suomalaista perhe-elämää ja nuoren kanssa tehdään kaikkea sitä, mitä normaalistikin. Tavoitteena on, että nuorelle annetaan oma huone tai ainakin hänellä tulee olla oma vuode, jos erillistä huonetta ei voida järjestää. Nuoren voi myös majoittaa perheen oman nuoren kanssa samaan huoneeseen, jos he ovat samaa sukupuolta. Samoin jos isännöit kahta nuorta, niin heidät voidaan tarvittaessa majoittaa samaan huoneeseen.

Olenko yksin vastuussa meille tulevasta nuoresta?

Olet vastuussa siitä, mitä tapahtuu perheessä, koska nuori asuu kanssasi. Häntä ei saa päästää yksin esimerkiksi kaupungille iltaa viettämään vaan hänen mukanaan on oltava joku täysi-ikäinen. Vastuu nuoresta on myös paikkakuntasi Lions-klubilla.

Mitä isäntäperheenä oleminen tarjoaa?

Nautit kulttuurikylvystä päivittäin ja ehkäpä näet oman kulttuurimmekin uudessa valossa. Avoimuus ja suvaitsevaisuus lähipiirissäsi lisääntyy ja saat inspiraatiota koko perheelle. Perheesi kielitaito kohenee ja saat elinikäisiä ystäviä.

Tarja_SalomäkiTarja Salomäki, leirijohtaja
LC Hämeenlinna/Liinut

Haluatko tietää lisää isäntäperheenä toimimisesta tai ilmoittautua isäntäperheeksi?

Tavoitat minut sähköpostitse: tarja.salomaki@pp.inet.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.