Maanantai 25.09.2023
Nimipäivät: Kullervo

Tuuli:
 
Avatar photo

Vaihtuvat blogivieraat kirjoittavat itselleen tärkeistä asioista. Kauneutta ja terveyttä, urheilua, kulttuuria, leipomisvinkkejä – aiheiden kirjo on juuri niin laaja kuin on kirjoittajien määrä. Blogissa esitetyt ajatukset ja mielipiteet ovat kirjoittajiensa omia.

NIKO NIKKINEN: Itsenäisyys

Itsenäisyyttä miettiessä saattavat ajatukset hyvin helpostikin ajautua sankareihin, olivat he sitten muinaisia tai nykyisiä, todellisia tai kuvitteellisia. Mutta ketä ovat itsenäisyyden yhteydessä muistetut sankarit? He ovat itsenäisen Suomen perustajia. He, joille itsenäisyys oli pelkkä kaukainen unelma. He, joiden unelma muuttuikin todeksi. Unelma, jonka he itse muuttivat todeksi.

Nykypäivän sankareihin kuuluu lukuisia urheilijoita, taiteilijoita sekä taitavia ammattinsa osaajia, jotka ovat itsenäisen Suomen kasvatteja. He tekevät Suomen tunnetuksi muualla maailmassa omalla suorituksellaan ja panostuksellaan. Joillekin meistä nämä nykypäivän sankarit voivat symboloida sitä, että kuulumme heidän joukkoonsa, tai että haluaisimme olla kuin he. Ja kukapa ei haluaisi olla kuin oma sankarinsa? Onhan siinä omanlaisensa vietti.

Itsenäisellä valtiolla on tunnusmerkkejä, joiden avulla osoittaa olevansa itsenäinen. Tietenkin myös Suomella on omansa. Suomen itsenäisyyden tunnuksiin kuuluu esimerkiksi pyhinä salkoon nostettu siniristilippu. Kun lippu nostetaan salkoon, saa se aikaan ylevyyden ja juhlamielen tunnetta. Jokaiselle kansalaiselle oman maan lipulla on myös suuri, tunnesisällöllinen merkitys.

Lipun lisäksi itsenäisyyden tunnuksena on myös vaakuna. Ja kuten arvata saattaa, myös Suomella on oma vaakunansa. Sankareiden lisäksi myös vaakunalla on symbolinen sanoma. Suomen vaakunaa koristaa käyrän miekan päällä seisova leijona, joka pitää kädessään toista miekkaa. Symbolinen sanoma tämän vaakunan takana ei välttämättä avaudu kaikille, mutta se kertoo Suomen kansalaisten rohkeudesta puolustaa isänmaataan. Suomalainen sisu, niin kuin se toisin tunnetaan, on hyvä nostaa esille, sillä se on yksi asioista, mikä Suomen sodissa taistelleilta ei puuttunut.

Jokaiselle sankarihaudalle laskettiin Lammilla talkootyönä tehty seppele. Kuva: Susanna Mattila

Jokaiselle sankarihaudalle laskettiin Lammilla talkootyönä tehty seppele. Seppeleet laski Hakkalan koulun 9-luokkalaiset ja Lammin lukion oppilaat. Kuva: Susanna Mattila

Koska vietämme nyt Suomi100-juhlavuotta, osoitamme myös sodassa kaatuneille veteraaneille erityistä kunnioitusta. Normaalista perinteestä poiketen emme tällä kertaa käytäkään isoa seppelettä kaatuneiden muistamiseen, vaan sen sijaan jokaisen sankarivainajan haudalle on aseteltu oma seppele. Muistakaamme heitä heidän urotyöstään. Hyvää itsenäisyyspäivää.

Puhe sankarihaudalla seppeleidenlaskutilaisuudessa 5.12.2017

NikoNikkinen_webNiko Nikkinen
Lammin lukion oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.