Lauantai 03.06.2023
Nimipäivät: Orvokki, Viola
Lammi
Melkein pilvistä
2°C
Tuuli: 5 m/s NW
 
Avatar photo

Vaihtuvat blogivieraat kirjoittavat itselleen tärkeistä asioista. Kauneutta ja terveyttä, urheilua, kulttuuria, leipomisvinkkejä – aiheiden kirjo on juuri niin laaja kuin on kirjoittajien määrä. Blogissa esitetyt ajatukset ja mielipiteet ovat kirjoittajiensa omia.

NIKKE KESKINEN: Onneksi on niin paljon hyvää arkea

Tervehdyspuhe Suomi 100 -itsenäisyyspäivänjuhlassa 6.12.2017 Lammin Turvan talolla:

Arvoisat sotiemme veteraanit, kunnioitetut lotat, hyvät juhlavieraat, tämän Suomi 100 -juhlavuoden erilaiset tapahtumat ovat ilahduttaneet myös meitä Hämeenlinnan kaupungin asukkaita pitkin vuotta, ja tänään juhlavuosi huipentuu täälläkin jumalanpalveluksiin kirkoissa, seppeleenlaskuihin sankarihaudoilla, juhliin pitäjien taloilla, Raatihuoneella ja kauppatorilla. Erityismaininnan ansaitsevat kaikki vapaaehtoiset, jotka suurin joukoin ovat mukana seppeleenlaskuissa, kunnioittamassa itsenäisyytemme puolustamiseksi kalleimman uhrin antaneita sankarivainajia ja heidän omaisiaan.

Tänä vuonna olen miettinyt, myös työni puolesta, paljon lasten ja nuorten tilannetta ja arjen elämää tämän päivän Suomessa. Suomi on monella mittarilla maailman paras maa, tai aivan kärkijoukoissa, kun hyvinvointia, osaamista ja elinolosuhteita monin tavoin mitataan. Suomessa on vähän yli miljoona lasta. Heistä valtaosa voi hyvin, mutta osalle lapsista valitettavasti kasautuu ongelmia, jotka varjostavat elämää ja heikentävät hyvinvointia vielä aikuisenakin. Onneksi kuitenkin on niin paljon hyvää arkea, valtava määrä onnistumisia, iloa ja onnea joka päivä. Kehitettävää lasten elinolosuhteissa silti riittää, myös meillä täällä Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnan kaupunki on ensimmäisenä kuntana Suomessa saanut Unicefin ”Lapsiystävällinen kunta” -tunnustuksen, ja eilen saimme sen jo kolmatta kertaa – Hämeenlinnan kaupunginjohtajien 6.luokkalaisille järjestämässä hienossa itsenäisyysjuhlassa Verkatehtaalla kaupunki vastaanotti tuon tunnustuksen Unicefilta. Tälle tunnustukselle on tietyt kriteerit, ja se velvoittaa meitä, hämeenlinnalaisia päättäjiä ja virkamiehiä esimerkiksi lasten ja nuorten kuuntelemiseen heille tärkeissä asioissa ja heitä koskevassa päätöksenteossa.

Ajattelen, että sitten, kun hämeenlinnalainen päätöksenteko perustuu läpivalaisevasti lapsivaikutusten arvioinnin tekemiseen kaikissa heitä välillisesti tai välittömästi koskevissa asioissa, olemme saavuttaneet jotain sellaista, joka maailman parhaaseen maahan kuuluvan sivistyskaupungin pitääkin saavuttaa. Olkaamme iloisia Lapsiystävällisen kunnan statuksesta, ja pitäkäämme mielessä sen velvoittavuus – jokainen lapsi ja nuori ansaitsee terveelliset tilat varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa, riittävästi osaavia aikuisia kasvun ja oppimisen tueksi, mahdollisuuksia harrastaa, ja mikä tärkeintä; rakkautta, lämpöä, syliä, turvaa ja välittämistä, niin kotona kuin muissakin kehitysyhteisöissä.

Lammilaisena perheenisänä minulla on ollut pitkään kiitollinen olo yhteisöllisyydestä, jota täällä on ollut ilo kokea. Mikäli on halunnut olla ja asua aivan rauhassa, sekin on ollut täysin mahdollista, ja jos on halunnut osallistua, kokea vertaisuutta tai saada omaan vanhemmuuteen tukea, on ollut tarjolla ja lähellä mukavia ihmisiä ja etenkin hienoa yhdistystoimintaa. Varhaiskasvatuspalvelut ja opetuspalvelut antavat täälläkin lasten hoidon, opetuksen ja kasvatuksen lisäksi meille vanhemmille vankan kasvatustuen ja kumppanuuden, kunhan vain omalta osaltamme tartumme yhteistyön mahdollisuuksiin, rakentavassa ja ratkaisukeskeisessä hengessä.

Myös lammilaiset urheiluseurat, yhdistykset ja seurakunta luovat yhteisöllisyyttä, josta Lammin henki tunnetaan. Yhtenä monista, mutta kasvatuksen näkökulmasta varsin oivallisena esimerkkinä haluan nostaa tässä esille lammilaisen partiotoiminnan. Omista lapsistani kaksi on ollut mukana Lammin Evonkävijöiden partiotoiminnassa, ja isänä olen kokenut, että sen toiminnan arvot ja heidän kasvatusotteensa kohtaavat hyvin omani. Lämmöllä ja kunnioituksella olen usein ajatellut lippukunnan aikuisten ja kokeneempien nuorisoikäisten partiolaisten vapaaehtoistyötä lastemme eteen. Viestintä ja vuoropuhelu ovat tärkeitä asioita myös harrastustoiminnan kehittämisessä ja toteutuksessa, ja onkin ilo näyttää teille tätä pientä lehtistä, jota lukiessa tulee entistä mukavampi ja ylpeämpi olo näistä toimijoista – hienoa, että lapseni voi olla mukana tässä harrastuksessa. Toivottavasti te kaikki voitte kokea saman tunteen oman lapsenne kohdalla, kun hänen harrastustaan omalta osaltanne tuette ja häntä kannustatte.

Hyvät kuulijat, Lammin Evonkävijöiden organisoima Yhteinen Hyvä Syke -hanke kiteyttää mielestäni jotain olennaista lammilaisesta yhteen hiileen puhaltamisen hengestä, jonka toivon kantavan meitä täällä seuraavatkin 100 vuotta. Tämä hanke sai Suomi100 -statuksen ensimmäisten joukossa, ja sen aikana partiolaiset tuottivat iloa ja virkistystä paikallisille vanhuksille. Hankkeessa oli mukana myös lammilaisia yrityksiä ja muita yhteisöjä kummeina. Tässä hankkeen tuottamassa Hyvä Suomi -kuvassa kerrotaan juuri ne kaikki arvokkaat asiat, jotka tekevät meistä upean kansakunnan ja hienon maan.

Partiolaisten ja Palkkisillan asukkaiden yhteistyössä tekemä Hyvä Suomi -juliste.

Partiolaisten ja Palkkisillan asukkaiden yhteistyössä tekemä Hyvä Suomi -juliste.

Kiitos teille, jotka olette tämän kaiken työllänne tehneet ja aikaan saaneet! Kiitos teille, jotka tätä kaikkea olette puolustaneet! Kiitos ja voimantoivotus tätä kaikkea nyt ylläpitäville!

Onnentoivotus kaikille lapsille ja nuorille, jotka seuraavat 100 menestyksen vuotta Suomessa rakennatte!

Arvon juhlavieraat, nyt on ilon ja juhlimisen aika. Haluan tässä yhteydessä kiittää perhepäivähoitajiemme, päiväkotimme ja koulujemme henkilöstöä panostuksesta tähän suureen juhlavuoteen. Te olette avanneet lapsille suomalaista historiaa, luoneet edelleen uskoa tulevaan, ja tehneet tästä vuodesta lastemme kanssa ikimuistoisen matkan.

On erityinen kunnia olla tänään täällä mukana, ja saada näillä ajatuksilla ja sanoilla toivottaa teille omasta ja Hämeenlinnan kaupungin puolesta hyvää 100-vuotis itsenäisyyspäivää, sekä toivottaa teidät sydämellisesti tervetulleiksi juhlimaan tänne Turvan talolle!

NikkeKeskinen_webNikke Keskinen
Kasvatus- ja opetuspäällikkö
Hämeenlinnan kaupunki

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.