Sunnuntai 28.05.2023
Nimipäivät: Alma
Lammi
Pilvistä
5°C
Tuuli: 3 m/s S
 
Avatar photo

Vaihtuvat blogivieraat kirjoittavat itselleen tärkeistä asioista. Kauneutta ja terveyttä, urheilua, kulttuuria, leipomisvinkkejä – aiheiden kirjo on juuri niin laaja kuin on kirjoittajien määrä. Blogissa esitetyt ajatukset ja mielipiteet ovat kirjoittajiensa omia.

Mitä itsenäisyys minulle merkitsee?

Hakkalan koulun oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Marjaana Virtasen puhe sankarihaudalla 6.12.2016:
Arvoisat sotiemme veteraanit
Hyvät naiset ja herrat,
Olen yksi niistä onnellisista joka on elänyt Suomessa rauhan aikana ja toivottavasti saan elää elämäni loppuun asti. Arvostan suuresti näitä sankareita, jotka asettivat itsenäisyyden muun elämänsä ja perheensä edelle ja lähtivät rintamalle taistelemaan, säilyttääkseen itsenäisen Suomen. Nämä miehet puolustivat rakkaitaan, vaikka vaaransivat samalla oman henkensä. “Toista ei jätetä” -sanonta kuvaa hyvin ryhmähenkeä, joka näkyi koko kansan asenteessa ja jota ilman vihollisen torjumiseen ei olisi pystytty. Sankaruudella ei ollut sukupuolta. Naisten osa oli yhtä raskas, sillä naiset toimivat usein lottina, hoitivat loukkaantuneita ja huolehtivat lapsista. Kaikkien näiden ihmisten panos sota-aikana oli korvaamaton, vaikka he eivät olleetkaan itse taistelussa.
Oma isoisäni ja kaikkien teidänkin esi-isänne ovat puolustaneet maatamme urheasti ja loppuun asti. Dokumenteissa voimme nähdä sotaa kuvailtuna, mutta emme näe niissä sitä, miten sota vaikuttaa yksilöihin: surevat lesket, sotaorvot ja muut henkiset ja fyysiset traumat ovat sodan surullisia seurauksia. On vaikea kuvitella tilanne jossa parhaat ystäväni, veljeni tai isäni lähtisivät puolustamaan maatamme säilyttääkseen itsenäisen Suomen. Haastavaa on myös kuvitella millainen maamme kohtalo olisi ollut vieraan vallan alla. Kysyin isoisältäni sodasta ja näin hänen silmissään tyhjän katseen. Näin isoisäni silmistä, että hän on surrut kaikkia tovereitaan, joita sota vei, sekä kaikkia unelmia ja toiveita, jotka sotaan lähteneet olivat joutuneet jättämään, että nykypäivänä me voisimme toteuttaa omiamme. Surullisesta katseesta näin myös helpotuksen siitä, että Suomi säilytti itsenäisyytensä ja viettää nyt ylpeänä yhdeksättäkymmenettä yhdeksättä itsenäisyyspäivää ja ensi vuonna juhlimme jo Suomen satavuotista taivalta itsenäisenä valtiona.
Mitä itsenäisyys minulle merkitsee? Minulle itsenäisyys merkitsee turvallisuutta, vapautta elää ja mahdollisuutta päättää omista asioista. Voin herätä aamuun tuntien oloni turvalliseksi. Käyn koulussa ja saan opetusta omalla äidinkielelläni. Saan liikkua maassa vapaasti ja nauttia kuvan kauniista maisemista, raikkaasta ilmasta ja luonnon kauneudesta. Suomi koostuu pienistä, mutta suurista asioista, jotka ehkä ymmärtää vasta kun on poissa kotimaastaan. Lapin tunturien kauneus, juhannuksen yötön yö ja luonnon rauha ovat minulle tärkeitä suomalaisuuden piirteitä. Minusta on myös hienoa, että Suomi on yhä monikulttuurisempi yhteiskunta. Ennen kaikkea itsenäisyys merkitsee minulle onnellisuutta, saan olla kaikista ylläolevista asioista onnellinen ja kiitollinen, että minulla on oikeus tähän kaikkeen.
Isoisämme taistelivat säilyttääkseen itsenäisen Suomen. Vaikeistakin tilanteista selvittiin yhteistyöllä ja sisukkuudella. Mielestäni meidän tulisi ottaa mallia ryhmähengestä, joka sodan aika oli. Päästäksemme yhteiskunnassa eteenpäin meidän tulee välittää toisistamme ja tukea toisiamme onnistumaan unelmissamme. Toivon, että kaikilla olisi tunne, että on joku, joka välittää.
Näiden ajatusten myötä haluan toivottaa teille kaikille oikein hyvää itsenäisyyspäivää!
Marjaana Virtanen pitämässä puhettaan. Taustalla tilaisuudessa esiintynyt Lammin kirkkokuoro. Kuva: Susanna Mattila

Marjaana Virtanen pitämässä puhettaan. Taustalla tilaisuudessa esiintynyt Lammin kirkkokuoro. Kuva: Susanna Mattila

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.