Maanantai 02.10.2023
Nimipäivät: Valio

Tuuli:
 
Avatar photo

Vaihtuvat blogivieraat kirjoittavat itselleen tärkeistä asioista. Kauneutta ja terveyttä, urheilua, kulttuuria, leipomisvinkkejä – aiheiden kirjo on juuri niin laaja kuin on kirjoittajien määrä. Blogissa esitetyt ajatukset ja mielipiteet ovat kirjoittajiensa omia.

LINNASEUTU: Halpparin talossa innostuttiin kotitontuista ja kahvista

Kotkon ulkomuseoalueen Halpparin talo täyttyi iloisesta tunnelmasta. Vilpoinen pakkaskeli ei menoa haitannut, kun Hauhon päiväkodin 24 lasta ohjaajineen saapui vierailemaan talolle ja tunnelmoimaan historian havinassa. Vierailun teemaksi valikoituivat kotitontut, onhan joulukin jo lähellä. Moni lapsista kertoikin innokkaana nähneensä tonttuja erityisesti joulun aikaan.
Halpparin talon kotitontusta kertova jättimäinen satukirja kuvineen valloitti pienten sydämet ja sadun jälkeen tupaan piilotetut tontut löytyivätkin helposti vihjeiden perusteella. Kotitontun aamujumppa piti väen lämpöisenä ja askartelutuokiossa valmistui nopeasti pari tusinaa tonttusilhuetteja mitä upeimmin väritettyinä.

Halpparin talon portailla. Kuva: Johanna Henttinen

Halpparin talon portailla. Kuva: Johanna Henttinen

Vierailun kohokohta oli selvästikin kahvin jauhaminen pavuista ihan aidolla kahvimyllyllä. Pavut pomppien lapset pyörittivät myllyä kerran, toisen ja kolmannenkin, ihan jonoksi asti. Laatikkoon kurkittiin tasaisin välein ihailemaan valmistunutta lopputulosta. Ulkona lapset pääsivät pelailemaan perinteisiä pihapelejä; renkaan- ja kävynheittoa ja maatikkataulua, ja puhteiden jälkeen maistui niin mehu kuin kanelikorputkin.

Sisällä askarreltiin. Kuva: Johanna Henttinen

Sisällä askarreltiin. Kuva: Johanna Henttinen

Vanhat esineet herättivät myös kiinnostusta ja moni pohti millaisia ihmisiä talossa onkaan aikanaan tonttujen lisäksi asunut. Vierailun ohjelmasta vastasi Linnaseutu ry:n Kylistä pitäjiin -hanke kiittäen Hauho-Seuraa Halpparin ”lainasta”.

Tällaiset vierailut ovat mitä parhaimpia innostamaan sekä kävijöitä että järjestäjiä museoiden mahdollisuuksien hyödyntämiseen. Ja Halpparin talo on erinomaisen sopiva vierailukohde juuri siksi, että siellä on läsnä oikea entisajan arkielämän tunnelma. Aika, joka on saatu talletettua siihen hetkeen, kun viimeinen asukas sulki oven.

Halpparin satukirja. Kuva: Johanna Henttinen

Halpparin satukirja. Kuva: Johanna Henttinen

Halpparin talossa tapahtuu seuraavan kerran viikkoa ennen joulua. Jouluinen hetki museoalueella -tapahtuma sunnuntaina 17.12. klo 14–16 avaa ovet yleisölle tunnelmoimaan lähestyvästä joulusta. Talo puetaan vanhan ajan jouluasuun ja muun muassa päiväkodin lasten askartelemat tontut kootaan näyttelyksi taloon. Tapahtuma huipentuu joulurauhan julistamiseen pitäjään.

Johanna Henttinen_web

Johanna Henttinen
Kirjoittaja on Linnaseutu ry:n kyläkoordinaattori ja Kylistä pitäjiin -hankkeen vetäjä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.