Maanantai 04.12.2023
Nimipäivät: Airi, Aira

Tuuli:
 

Vaihtuvat blogivieraat kirjoittavat itselleen tärkeistä asioista. Kauneutta ja terveyttä, urheilua, kulttuuria, leipomisvinkkejä – aiheiden kirjo on juuri niin laaja kuin on kirjoittajien määrä. Blogissa esitetyt ajatukset ja mielipiteet ovat kirjoittajiensa omia.

LAMMIN KIRJASTO: Omin sanoin -videoesitys

Lammin kirjastoon oli keskiviikkona 17.5. saapunut parikymmentä ennakkoluulotonta lammilaista katselemaan Lammilla asuneiden turvapaikanhakijoiden tekemiä videoita, joissa he kertoivat omista tunteistaan Suomeen saapumisesta.

Kirjastossa esitettiin turvapaikanhakijoiden kokemuksista tehty video, Omin sanoin. Kuva: Elina Mäkilä

Videonäytöksen jälkeen tarinansa Omin sanoin-videossa kertoneet kertoivat videoprojektista yleisölle. Kuva: Elina Mäkilä

Kuvataiteilija Pauliina Pesonen oli organisoinut tilaisuuden ja Elina Mäkilä Kirkon Ulkomaanavun ChangeMaker-verkostosta kertoi omin sanoin -projektista, jossa oli turvapaikanhakijoille annettu mahdollisuus kertoa tarinansa omin sanoin. Hanke on valtakunnallinen ja siinä on videopajoja ympäri Suomen. Täällä projekti on toteutettu HAMKin kanssa yhteistyössä.

Muhannad, Aony ja Raad. Kuva: Elina Mäkilä

Muhannad, Raad ja Aony. Kuva: Elina Mäkilä

Kaikki videoiden tekijät olivat lähteneet sodan jaloista turvaan hakemaan uutta tulevaisuutta Suomesta. Useimmilta oli perhe jäänyt kotimaahan. Kaikista videoista välittyi ilo asua Suomessa ja halu olla osa yhteiskuntaa mm. töitä tekemällä.

Näytöksessä esitettiin kolme videota ’Optimismi’, ’Muuttolintu ilman kotia’ ja ’2042’.

Videoissa paistoi yleinen optimismi, lasten rakastuminen maahan ja uskonnon aiheuttamien rajoitteiden poistuminen. Esimerkiksi kahdesta eri uskontokunnasta oleva pariskunta ei koskaan olisi voinut mennä naimisiin Irakissa, mutta Suomeen yhdessä saapuneet rakastavaiset vihittiin täällä ystävien parissa.

Amna, Muhannad, Pauliina Pesonen ja Raad. Omin sanoin -videoesitys tulee esitykseen mahdollisesti myös Pellavamarkkinoille. Kuva: Elina Mäkilä

Amna, Muhannad, Pauliina Pesonen ja Raad. Omin sanoin -videoesitys tulee esitykseen mahdollisesti myös Pellavamarkkinoille. Kuva: Elina Mäkilä

Videonäytöksen jälkeen keskusteltiin vielä tekijöiden kanssa heidän kotoumisestaan ja miten he kokivat videoprojektin tekemisen ja mitkä olivat tunteet nyt.

Lyhytelokuvia on näytetty mm. Tampereen lyhytelokuvajuhlilla ja mahdollisesti tullaan esittämään myös tulevan kesän Pellavamarkkinoilla.

ArtoMakelaArto Mäkelä
Kirjoittaja on va.työntekijä eli kirjaston setä Lammin kirjasto-palvelupisteessä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.