Sunnuntai 04.06.2023
Nimipäivät: Toivo
Lammi
Melkein pilvistä
6°C
Tuuli: 3 m/s W
 
Avatar photo

Vaihtuvat blogivieraat kirjoittavat itselleen tärkeistä asioista. Kauneutta ja terveyttä, urheilua, kulttuuria, leipomisvinkkejä – aiheiden kirjo on juuri niin laaja kuin on kirjoittajien määrä. Blogissa esitetyt ajatukset ja mielipiteet ovat kirjoittajiensa omia.

JUKKA LINDFORS: Pickleball – uusi mailapeli rantautumassa Lammille

Pickleball on hyvän mielen mailapeli, joka sopii höntsäliikuntaan. Se on yhdistelmä tennistä, sulkapalloa ja pöytätennistä. Pickleball sopii kaikenikäisille, eikä vaadi hyvää kuntopohjaa tai aiempia mailapelitaitoja – perustaidot oppii nopeasti. Erityisen suositeltavaa laji on ikäihmisille. Pienet vammat, hartiasäryt, kyynärpäävaivat tai kipeytyneet polvet eivät ole esteenä pickleballin pelaamiselle.

Pickleballissa yhdistyvät tennis, pöytätennis ja sulkapallo.

Pickleball on kehitetty Yhdysvalloissa jo 1960-luvulla. Nykyisin se on siellä nopeimmin kasvava urheilulaji ja sen harrastajia arvioidaan olevan USA:ssa noin 3 miljoonaa. Pickleballia pelataan monissa muissakin maissa, Euroopassa esim. Iso-Britannissa, Espanjassa ja Ranskassa. Suomessa lajia alettiin harrastaa 2014, ja sitä pelataan Suomessa jo 60 paikkakunnalla. Elokuussa 2018 olivat pickleballin ensimmäiset SM-kisat. Kuitenkin kilpapelaaminen on marginaalista.

Pickleballia pelataan joko nelin- tai kaksinpelinä. Nelinpelissä pallo elää pidempään, eikä se ole niin fyysistä kuin kaksinpeli, joka on kuin nopeutettua tennistä minikentällä. Etenkin nelinpeli on luonteeltaan hyvin sosiaalista, hauskaa ja koukuttavaa, sillä onnistumisia ja yllättäviä tilanteita tulee jatkuvasti. Laji kehittää koordinaatiota, refleksejä ja kuntoa. Ja pelin sosiaalisen luonteen takia voi tutustua uusiin ihmisiin.

Pelikenttänä on sulkapallokenttä, ja kuten tenniksessä verkko viritetään alas korkeuden ollessa reilut 90 cm. Maila on kuin isonnettu pingismaila, kevyt, lyhytvartinen ja kovapintainen. Pelipallo on reikäinen ja muistuttaa sählypalloa, ollen hieman isompi ja pehmeämpi. Palloa lyödään pääasiassa alakautta ja sivulta. Säännöt ovat yksinkertaiset. Syöttö tapahtuu aina alakautta, ja pallon pitää syötön jälkeen pompata kummallakin puolella kentän pinnasta ennen kuin sitä saa pelata suoraan ilmasta. Verkon molemmin puolin olevassa kentän etuosassa, ns. ’keittiössä’ palloa saa lyödä vain pompun jälkeen.

Lammilla kerätään peliporukkaa nelinpeleihin, erityisesti yli viisikymppisiä toivotaan mukaan, mutta kaikki kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita. Salivuoro on varattu Konnarin salilta perjantaille klo 16.30-18.00. Tuolloin voi tulla tutustumaan pickleballiin, peliporukkaan mahtuu 20 henkeä. Salivuoromaksut jaetaan osanottajien kesken, yhden pelikerran hinnaksi tullee pitkässä juoksussa reilu euro hengeltä. Katso  millainen peli on kyseessä, vaikkapa täältä >>

 

Jukka Lindfors
Kirjoittaja on lammilainen opettaja.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.