HEIKKI K. LÄHDE: Mätäkuun koiranilmat taivaallista tuontitavaraa
Heinäkuun ja elokuun 23. päivien välinen aika on kulkenut maamme kansanperinteessä mätäkuun nimellä. Se on ollut merkittynä myös almanakoissamme. Yliopiston almanakasta se kuitenkin poistettiin vuodesta 1996 lähtien. Kuukautta on vietetty vuosituhansia sitten alkaen entisajan Mesopotamiassa. Kesän kuuminta aikaa kutsuttiin koiranpäivien nimellä. Myös roomalaiset ovat viettäneet sitä koiranpäivinä. Nimitys ei kuitenkaan johdu nelijalkaisestä eläimestä.
Juuret juontavat korkeammalle. Tähtitaivasta tarkkailtaessa sieltä löytyy Ison Koiran tähtikuvio. Sen yksi tähti on nimeltään Koirantähti. Maailmalla se tunnetaan nimellä Sirius. Meidän kansanperinteessämme tähteä on nimitetty myös Kalevan tähdeksi. Heinäkuun puolivälin jälkeen aurinkomme takaa esiin tuleva ja aamuisin juuri ennen auringonnousua näkyvä Koirantähti on ollut ehkä egyptiläisille kaikkein tärkein. Se merkitsi helteisen kesän tuomia Niilin tulvia ja niiden aikaansaamaa kasvillisuutta.
Kustaa Vilkunan Ajantiedon mukaan Mätäkuu on ainoa ikivanhan eläinradan kahdestatoista jaksosta, joka on saanut paikkansa maamme kansanperinteessä. Nimen kerrotaan olevan käännösvirhe. Saksalaisten kaskeamiskuu on muuntunut Tanskassa mätäkuuksi ja on sieltä kulkeutunut Suomeenkin Mikael Agricolan käyttöön ottamana. Vilkuna tosin mainitsee ajan toiseksi nimeksi vuosisatoja sitten Marinan cuu, mikä johtunee Maria Magdaleenan meillä jo 1300-luvulla vietetystä päivästä.
Mätäkuuhun liittyvä yleisin uskomus maassamme on kansan suussa kiertänyt käsitys, että mätäkuun aikana lähes kaikki mätänee. Uskomus on liittynyt monien ruoka-aineiden säilymiseen ja valmistamiseen. Se on liitetty myös puiden käyttöön ja korjuuseen, eläimiin ja syöpäläisiin.
Usein elämässä käy niin, että nimi luo toimintoja tai muokkaa uskomuksia. Heinäkuun lopun helteistä mätäkuun aloittavaa aikaa on pidetty myös varsin sateisena kautena. Sade saa aikaan Niilin odotetut, tosin siellä sadon saamiseen vaikuttaneet tulvat. Suomessa on uskottu sateen satavan laariin aina juhannukseen asti. Kuuman ja kostean Koirakuun sateisia ilmoja on ymmärrettävästi voitu kutsua myös koiranilmoiksi. Nimitys ei kuitenkaan ole johtunut meidän nelijalkaisesta kotieläimestämme ja ystävästämme vaan tähtitaivaan merkittävästä tähtikuviosta ja sen tähdestä.
Heikki K. Lähde
Lammilainen ennenvanhan tutkija
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.