Lauantai 16.02.2019
Nimipäivät: Kai
Lammi
Melkein selkeää
6°C
Tuuli: 3 m/s P
 

Lautsian tarina jatkuu uusin voimin 

Hauhon Lautsia on monelle merkityksellinen paikka. Lautsialla on ystävänsä niin kokouspalvelujen käyttäjissä, kesäteatterin ystävissä kuin juhlien järjestäjissäkin. Puhumattakaan Hyvinvointilomien kautta tulevista lomanviettäjistä ja karavaanareista. 

Hauholaisten mielissä nimi Lautsia yhdistyy ennen kaikkea hyvään ruokaan ja järvenrantamaisemassa toimivaan Hauhon kesäteatteriin. Monelle taisikin olla järkytys, kun lomakeskus asetettiin myyntiin. Pelastavat enkelit olivat kuitenkin lähellä.

Taina Toivettula on Lautsian Kartanon uusi yrittäjä. Hotellikoira Mosku tykkää seurustella vieraiden kanssa. Kuva: Susanna Mattila

Taina Toivettula on Lautsian Kartanon uusi yrittäjä. Hotellikoira Mosku tykkää seurustella vieraiden kanssa. Kuva: Susanna Mattila

Lautsian kartano oy perustettiin tammikuussa ja toimintaa jatkettiin keskeytymättä. Jos jotain muutosta asiakkaat huomasivat rakkaassa kokous- ja juhlapaikassa, korkeintaan juhlapaikan koristelut saattoivat lyödä ällikällä. 

Yrittäjä Taina Toivettula kertoo karjalaisten yhdistyksen jäsenten hämmästyksestä, kun heidän vuotuisen tapaamisensa kunniaksi tila oli koristeltu luonnonkukilla ja tutuilla, vanhan ajan perennoilla. 

– Aika pienillä asioilla voi ihmiseen tehdä vaikutuksen ja saada aikaan hyvän mielen, toteaa Toivettula hymyillen. 

Ja onhan asuntovaunujen parkki muuttanut arvoiselleen paikalle järven rantaan. Ystävyyden niemen rantasauna on asukkaiden käytössä ja sitä saa lämmittää omaan tahtiin.

Lautsian kartanoon pyritään palauttamaan aitoa kartanotunnelmaa. Kartano onkin varsin suosittu majoittumiskohde, vaikka pienen kävelymatkan päässä onkin ravintolasta. Kuva: Susanna Mattila

Lautsian kartanoon pyritään palauttamaan aitoa kartanotunnelmaa. Kartano onkin varsin suosittu majoittumiskohde, vaikka pienen kävelymatkan päässä onkin ravintolasta. Kuva: Susanna Mattila

Yksi Kartanon rakennuksista on vuokrattu Kohti työelämää ry:lle, joka auttaa syystä tai toisesta koulupolulta tai työelämästä pudonneita nuoria löytämään oman alansa. Lautsia tarjoaa työssäoppimispaikkoja nuorille. 

Asiakkaille selvitetään aina, miksi nuoria on paikalla useita ja mitkä heidän tehtävänsä ovat. Kun asiakkaat saavat tietää, että nuoret harjoittelevat työelämätaitoja, suhtautuminen on ollut kannustavaa. Palaute nuorista on poikkeuksetta ollut positiivista. 

Ihmekö tuo, sillä nuoret ovat voineet olla avuksi sellaisissakin pulmissa, jotka eivät tavanomaisesti kuulu hotellin henkilökunnalle. Sukupolvien kohtaamisesta on paljon iloa. 

– Eräskin vanhempi asiakas sai työssäoppimassa olleelta nuorelta apua kännykkäongelmiin. Nämä nuoret ovat niin sisällä tässä digimaailmassa, että heille tuollaiset tehtävät ovat helppo nakki. Nuori saa onnistumisen kokemuksen ja asiakas toimivan puhelimen, molemmat voittavat, Toivettula kertoo. 

– Moni viikkolomalainen on lähtenyt vesissä silmin, kun on kokenut tulleensa kohdatuksi, Toivettula toteaa.

Muutoin elämä Lautsiassa kulkee tuttuja ratoja. Ravintolan henkilökunta on entisensä, palvelut joita tarjotaan ovat entisellään. Lautsiassa voi edelleenkin kokoustaa, yöpyä ja käydä tansseissa, saunomassa ja uimassa sekä vesijumpassa. 

– Syntymäpäiväjuhlia täällä vietetään, erilaisia sukutapaamisia. Juhlat haluamme tehdä juhlijoitten näköisiksi ja autamme mielellämme ohjelman rakentamisessa niin että kaikki viihtyvät, vauvasta vaariin. 

Juhannuksena Lautsiassa oli kyläyhdistyksen järjestämää ohjelmaa. Elokuussa on tulossa iso musiikkitapahtuma, jonka toteutuminen varmistuu näinä aikoina. 

– Otamme vastaan tapahtuma- ja kehittämisideoita ja teemme mielellämme yhteistyötä kaikkien kanssa, Toivettula sanoo. 

 

Juttu on julkaistu Niskavuoren Sanomat 2018 -lehdessä. Julkaistaan julkaisijan luvalla.

Susanna Mattila
Lammille.fi 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.