Keskiviikko 19.12.2018
Nimipäivät: Iiro, Iisakki, Iikka, Isko
Lammi
Pilvistä
-2°C
Tuuli: 1 m/s P
 

Niskavuorineuvos 2018 on Pekka Paappanen

Pekka Paappasen ensikosketus Hauhoon tapahtui jo lapsuudessa Pieksämäellä. Noin kymmenvuotiaana Pekka ja kaverit leikkivät rantapenkereellä autoilla. Leikeissä oli mukana yhden kaverin tuomia pieniä liikennemerkkejä. Yhdessä taajamamerkissä luki Hauho. 

– Pidin sitä ihan vitsinä. Savolaispojasta sellaista nimeä ei voinut olla olemassakaan, sanoo rehtori Pekka Paappanen. 

Hauhon Yhtenäiskoulu kirjoitetaan Hauhon kunnanvaltuuston päätöksellä isolla Y:llä. – Se tarkoittaa meillä yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä, sanoo Pekka Paappanen Niskavuorineuvos 2018. Kuva: Seppälän koulukuva

Mikä kymmenvuotiaasta tuntui vitsiltä, osoittautui aikuisen Pekan työuran pisimmäksi komennukseksi. Samalla hän on tullut vieneeksi piskuista Hauhoa maailmalle varsin laajalla skaalalla. 

Pekka Paappanen aloitti opinnot Hämeenlinnan Opettajankoulutuslaitoksessa vuonna 1980. Valmistuttuaan hän ehti työskennellä useassa Hämeenlinnan kouluista, käväisi 1990-luvun lopulla tekemässä vuoden verran töitä Hauhollakin. 

Vuodesta 2001 hän on työskennellyt Hauholla, vuodesta 2005 rehtorina. Ensi alkuun oppilaanohjaajana sekä tuntiopettajana eri aineissa, vuodesta 2004 sivistystoimenjohtajana kuntaliitokseen saakka. 

Vuonna 2005 oli ajankohtaista uuden koulukeskuksen rakentaminen. Koulukeskuksen sijaan rakennettiinkin kokonaan uudenlainen koulu, kun Hauholle päätettiin perustaa yhtenäiskoulu. 

– On ollut hienoa olla mukana käynnistämässä kokonaan uutta koulumuotoa, sanoo Paappanen. 

Hauhon Yhtenäiskoulusta on tullut eräänlainen koulumaailman superstara, jonka tarinan kaikki haluavat kuulla. Hauhon yhtenäiskoulun piha-alueesta otetaan mallia Yhdysvaltoja myöten, 425 kanadalaista rehtoria kuunteli hiiskumatta Pekka Paappasta ja tarinaa piskuisesta Hauhosta. 

– Kanadaan pääsin, kun Opetushallitukseen oli otettu Kanadasta yhteyttä ja kysytty sopivaa puhujaa heidän tapahtumaansa. Se oli kieltämättä hieno hetki, Paappanen kertoo. 

Pekka Paappanen on tuonut Google Educationin kuvausryhmän Hauholle, hän on matkustanut yhtenä yhdeksän rehtorin delegaatiossa Kiinaan tutustumaan sikäläiseen opettajankoulutukseen ja koulumaailmaan. BBC:n toimittaja Lontoosta kävi tekemässä jutun Hauhon Yhtenäiskoulusta BBC:n verkkouutisiin. Juttu sai todella paljon klikkauksia. 

Viimeisen vuoden aikana Paappanen on ollut puhumassa 60 tapahtumassa. Yleensä aiheena on johtaminen, Liikkuvan koulun johtaminen tai yhtenäiskoulun rakentaminen. Aina mukana kulkee Hauhon Yhtenäiskoulun tarina. 

Yhteydenottoja ja yhteistyötarjouksia tulee Hauhon Yhtenäiskoululle niin paljon, että kaikkiin ei ole mahdollista vastata myöntävästi. On jo mietittävä, mihin kaikkeen on järkevää ja mahdollisuudet lähteä mukaan. 

– Erasmus-vaihdon kautta saimme ystävyyskoulun Espanjasta, Barcelonasta. Kiinnostusta on ollut myös Italiassa, mutta kaikkeen ei voi lähteä mukaan, Paappanen toteaa. 

Hauhon yhtenäiskoululla käy myös usein vieraita, delegaatioita koti- ja ulkomailta tulee tutustumaan joko opetushallituksen tai Hämeenlinnan sivistystoimen kautta. 

Miten tähän on sitten tultu? Paappasen mukaan rakkaudesta lajiin. Lisäksi tarvitaan motivoitunut, hyvä henkilökunta. Hänen mukaansa riittää, kun on halu tehdä hyvää. 

– Kun koululla on halu tehdä hyvää, kyllä maisterit sitten keksivät keinot. Ja kun koululla on hyvä maine, sinne on helppo saada hyviä opettajia. Rehtorina minun tehtäväni on auttaa opettajia ja luoda heille hyvät työskentelyolosuhteet, Paappanen toteaa. 

Hyviä esimerkkejä Yhtenäiskoulun omista jutuista on Askelmat-ohjelman jalostaminen hauholaiseen malliin. Alkujaan Askelmat-kehitettiin Lammin nuorisotoimessa helpottamaan kuudesluokkalaisten siirtymistä alakoulusta yläkouluun. 

– Meillä oli ensin luokittainen ryhmäytymistapaaminen koululla, mutta se ei oikein toiminut. Nykyisin kaikki Hauhon kuudesluokkalaiset kirkonkylästä, Eteläisistä ja Alvettulasta lähtevät yhdessä viikoksi leirikouluun Ahvenanmaalle. Siellä kun he syksyn sateessa ja viimassa pyöräilevät porukkana, niin johan on seitsemännen luokan aloitus helpompaa, Paappanen kertoo. 

– Ikäluokat ovat erilaisia keskenään, ja eri asiat ovat heille tärkeitä. Askelmien sisällöt muotoillaan aina kulloisellekin ikäluokalle sopiviksi. Tämä on nimenomaan meidän vahvuutemme Askelmat-toiminnassa. Tällä hetkellä erityisesti Pohjanmaalla on kiinnostuttu Askelmista, hän jatkaa. 

Viisi vuotta sivistystyönjohtajana tutustutti Paappasen hauholaisiin kulttuuritoimijoihin. Savolaisena Hämeessä hän on oppinut tuntemaan hauholaiset ihmisinä, jotka pitävät lupauksensa. 

Hauho on Paappasen mukaan hieno toimintaympäristö. Niin Yrittäjät, seurakunta kuin perheetkin ovat helposti saavutettavissa ja lähellä. 

– Kaikki ovat ottaneet koulun omaksi asiakseen, hän sanoo. 

– Ollaan Hauhosta ylpeitä, ja hauholaiset saavat olla ylpeitä kaikista kolmesta, hienosta koulustaan, hän sanoo. 

Niskavuorineuvos 2018 – Pekka Paappanen

Hauhon Yrittäjät myönsi Niskavuorineuvoksen nimen ja arvon tänä vuonna Hauhon yhtenäiskoulun rehtori Pekka Paappaselle. Vuoden 2018 Niskavuorineuvos julkistettiin Niskavuoren markkinoilla lauantaina. Niskavuorineuvoksen tittelillä huomioidaan vuosittain henkilö, joka työllään ja esiintymisellään on tehnyt Hauhoa, hauholaisuutta ja yrittäjyyttä tunnetuksi. 

Syntynyt: 1957 Pieksämäellä. 

Perhe: Lapset Matti-Pekka, Antti-Petteri, Pietari ja Oskari ( ensimmäisestä avioliitosta) ja pojanpojat Juuso ja Joona. Naimisissa, asuu vaimonsa Marjutin kanssa Tampereella. 

Työelämä: Aloitti opinnot Hämeenlinnan OKL:ssä 1980, valmistui 1985 luokanopettaja, KM. Työskennellyt Hämeenlinnassa mm. lyseon, Myllymäen, Kaurialan, sairaalan ja Miemalan kouluissa. Työskenteli Hauholla yhden vuoden 1990-luvun lopulla, kunnes tuli pysyvästi Hauholle vuonna 2001, ensin oppilaanohjaajaksi ja tuntiopettajaksi. Vuodesta 2004 sivistystoimenjohtaja ja opo. Vuodesta 2005 sivistystoimenjohtaja ja yläasteen rehtori vuoteen 2007. Kuntaliitoksen jälkeen virkanimike on ollut rehtori. 

Tehnyt Hauhoa tunnetuksi: Viimeisen vuoden aikana puhujana yhteensä 60 tilaisuudessa Hauhon Yhtenäiskoulusta Suomessa ja ulkomailla, muun muassa pääpuhujana rehtorien seminaarissa Kanadassa. 

Susanna Mattila
Lammille.fi

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.