Sunnuntai 21.01.2018
Nimipäivät: Aune, Oona, Auni, Netta
Lammi
Pilvistä
-8°C
Tuuli: 2 m/s P
 
Yhteistyössä-blogi

Asiantuntijablogi kaupallisille yhteistyökumppaneille. Haluatko kirjoituksesi blogiin? Soita 040 5281 989!

K-MARKET MALLAS: Juhlahumua mustikkamocktaileja nauttien

Ihan kohta on itsenäisyyspäivä. Suomi täyttää sata vuotta ja olisihan sitä kiva jotenkin juhlistaa. Jos sinulla on aikaa ja pidät leipomisesta, tässä sinulle upean kakun ohje. Resepti on testattu K-koekeittiössä, joten varmasti on hyvä ja toimii!

Kakun kanssa voi tarjota Suomi 100 -hengessä mustikkamoctaileja, jotka voit valmistaa pitkän kaavan mukaan tai ihan nopsasti. Kakkureseptin jälkeen lyödät molemmat vaihtoehdot.

Ai mikä ihmeen mocktail? Mocktail on alkoholiton cocktail, jonka nimi tulee englanninkielen sanasta mock eli matkia. Alkoholittomana mocktaileja voivat nauttia myös lapset, joten koko perhe voi nauttia hienosta juomasta vaikkapa korkeakantaisista laseista.

Jos jännittää pienen käteen antaa haurasta lasia, K-market Mallaksesta löytyy jalallisia muovisia kuohuviinilaseja, joita voit hankkia ilahduttamaan pienten kansalaisten itsenäisyyspäivää.

Ja muista, jos et ehdi leipoa aina voit turvautua oman lähikauppasi valikoimiin! Ja mikä ettei Suomen juhlapäivää voi juhlistaa sillä tutulla ja turvallisella ohjeella tehdyllä kakulla, joka varmasti maistuu kaikille. Tule hakemaan vinkit Suomi 100 -koristeluihin kaupastamme!

K-koekeittiössä testatun kakun tekeminen vie hiukan aikaa, mutta on sen arvoinen. Kuva: K-market.fi

K-koekeittiössä testatun kakun tekeminen vie hiukan aikaa, mutta on kaiken vaivan arvoinen. Kuva: K-market.fi

Suomi 100 -itsenäisyyspäivän kakku
Ainekset 8–10 annosta
2 kananmunaa
¾ dl sokeria
¾ dl puolikarkeaa vehnäjauhoa
2 rkl perunajauhoa
½ tl leivinjauhetta
½ tl kanelia

Mustikkatäyte
5 liivatelehteä
500g Pirkka suomalaisia mustikoita (pakaste)
¾ dl sokeria
½ dl sitruunamehua
1 tl kanelia

Jogurtti-seljankukkatäyte
5 liivatelehteä
½ dl seljankukkamehutiivistettä (Brunneby)
3 kananmunanvalkuaista
¾ dl sokeria
2 dl Pirkka kuohukermaa
2 dl Pirkka turkkilaista jogurttia
½ tl kanelia

Lisäksi
n. 1 dl smetanaa tai crème fraîchea (ranskankerma)
1 dl tuoreita pensasmustikoita
Pirkka tummia viinirypäleitä
Minttua

Valkosuklaakuorrutus
300 g Pirkka valkoista leivontasuklaata
1 dl Pirkka kuohukermaa

Valmistus, yli 60 min

Valmista kakkupohja. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Yhdistä jauhoihin leivinjauhe ja kaneli. Lisää jauhoseos siivilän läpi nostellen muna-sokerivaahtoon. Kääntele taikina nopeasti tasaiseksi ja kaada voidellun ja korppujauhotetun kakkuvuoan (Ø 20 cm) pohjalle. Kakkupohjasta kuuluu tulla matala.

Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. Kippaa kakkupohja leivinpaperin päälle jäähtymään. Halkaise jäähtynyt kakkupohja terävällä fileerausveitsellä kolmeen osaan.

Valitse kakun kokoamista varten suuaukoltaan kakkupohjan halkaisijan kokoinen pyöreäpohjainen kulho (noin 1 ½ l) ja vuoraa sen sisäseinät muovikelmulla mahdollisimman sileäksi.

Pane kaikki liivatelehdet likoamaan kookkaaseen kulhoon runsaaseen kylmään veteen noin 7 minuutiksi.

Valmista mustikkatäyte. Soseuta sulaneet pakastemustikat tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää sokeri ja kaneli.

Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi ja liuota joukkoon 5 pehmentynyttä, kuivaksi puristeltua liivatelehteä. Lisää seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen mustikkatäytteen joukkoon. Jätä sivuun.

Valmista seljankukkatäyte. Vaahdota kerma. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Yhdistä jogurtti ja kermavaahto. Kuumenna seljankukkamehutiiviste kiehuvaksi ja liota siihen 5 pehmennyttä, kuivaksi puristeltua liivatelehteä. Anna jäähtyä hetki ja lisää seos ohuena nauhana jogurtti-kermavaahtoseokseen koko ajan sekoittaen. Mausta kanelilla ja nostele sekaan valkuais-sokerivaahto.

Kokoa kakku nurinpäin pyöreään kulhoon. Pane kulhon pohjalle noin ⅓ seljankukka-kermavaahtoseosta ja nosta päälle yksi kakkupohjista. Niin, että kakkupohjan reunat ovat tiiviisti kiinni kulhon reunoissa. Lisää mustikkatäyte. Nosta päälle seuraava kakkupohja samaan tapaan ja sen päälle loput seljankukka-kermavaahtotäytteestä ja lopuksi tiiviiksi kerrokseksi viimeinen kakkupohja. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin noin 4 tunniksi.

Ota kakku jääkaapista ja kippaa ulos kulhosta, kahden limittäin asetetun leivinpaperin päälle kakkupohjan kokoiselle tasaiselle levylle. Poista muovikelmu ja voitele pinta tarvittaessa sileäksi ohuella kerroksella smetanaa tai ranskankermaa. Nosta kakku pariksi tunniksi pakastimeen.

Valmista valkosuklaakuorrutus. Pilko suklaa kerman sekaan mikron kestävään kulhoon ja kuumenna miedolla sulatuslämmöllä mikrossa välillä sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Nosta kakku alustoineen esimerkiksi ison säilyketölkin päälle, niin että saat käänneltyä kakkua ympäri. Aseta säilyketölkin alle leivinpaperilla vuorattu uunipelti, jolta saat helposti kerättyä ylivaluavan kuorrutuksen takaisin kulhoon. Kaada tai lusikoi valkosuklaa-kermaseos kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi. Auta suklaata valumaan tarvittaessa kostutetulla palettiveitsellä. Nosta kakku tarvittaessa pakastimeen 10 minuutiksi ja kerää ylivalunut suklaaseos lautaselta kulhoon. Toista valutus, kunnes kakku on tasaisesti valkosuklaan peitossa. Voit viimeistellä kakun pinnan myös varovasti kakkulastalla sivellen. Jos valkosuklaa kovettuu liikaa, notkista se lämmittämällä sitä hieman miedolla lämmöllä mikrossa.

Nosta kakku viileään jähmettymään noin tunniksi. Koristele pensasmustikoilla, tummilla viinirypäleillä ja mintunlehdillä ennen tarjoilua.

Vinkki! Kuorruttamisesta ylijäävää seosta voit käyttää esimerkiksi muffinikuorrutteena tai kaakaon seassa makua tuomassa.

Mustikka-mocktail
ainekset 4 annosta
2 dl Pirkka Luomu mustikkamehutiivistettä
½ dl vettä
½ dl sokeria
2 tl kokonaista anista
7 dl Pirkka Parhaat ginger ale -juomaa
2 dl Pirkka kivennäisvettä, maustamaton
1 dl Pirkka mustikoita, pakaste

Lisäksi: jäitä
Valmistus, 30–60 min

Keitä kattilassa mehutiiviste, vesi, sokeri ja anis siirappimaiseksi seokseksi. Siirappia tulisi olla noin 1 dl.
Siivilöi siirappi juomakannuun ja anna jäähtyä.
Lisää kannuun kylmä ginger ale ja kivennäisvesi. Sekoita ja lisää jäiset mustikat.
Laita juomalaseihin jäitä ja kaada päälle juoma. Koristele halutessasi rosmariinin oksilla.

Mustikka-anisiirapin voit valmistaa etukäteen. Jos siirapista tulee liian kovaa, lisää vettä ja keitä hetki.

Ihanan juhlajuoman, mustikkamoctailin voit tehdä hitaasti tai nopsasti. Kuvassa nopea Mustikkajuoma. Kuva: K-Market.fi

Ihanan juhlajuoman, mustikkamoctailin voit tehdä hitaasti tai nopsasti. Kuvassa nopea Mustikkajuoma. Kuva: K-Market.fi

Nopea mustikkajuoma
1 l Pirkka Parhaat Tonic -virvoitusjuomaa
2 dl Pirkka Luomu mustikkamehutiivistettä
2 dl Pirkka mustikoita (pakaste)
jääpaloja
tuoretta timjamia
sitruunaviipaleita

Valmistus, alle 15 min
Mittaa tonic ja mustikkamehutiiviste kannuun.
Jaa mustikat ja jääpalat drinkkilaseihin. Kaada juomasekoitus laseihin. Lisää timjamin oksat ja sitruunaviipaleet. Tarjoa heti.

Oikein juhlallista ja ikimuistettavaa itsenäisyyspäivää kaikille!

Teemu Honkanen ja Suvi Pipatti ovat K-market Mallaksen uudet kauppiaat vuoden alusta alkaen. Kuva: K-kauppiasliitto

Toivottavat K-kauppiaanne
Suvi Pipatti ja Tuomo Honkanen
K-Market Mallas

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.